Pražská FAMU dokázala něco, co žádná filmová škola v Evropě. Stálo to rok a půl práce a vyjde vás to na 80 korun

Pražská FAMU dokázala něco, co žádná filmová škola v Evropě. Stálo to rok a půl práce a vyjde vás to na 80 korun
Příběh hrůzostrašné Eliz | FAMU
Stalo se tak u příležitosti 75. výročí založení školy. V nejvyšší kvalitě a na jednom místě na webu FAMU Films je možné zhlédnout studentské či absolventské snímky tvůrců, jako jsou Věra Chytilová, Jan Němec, Jan Svěrák, Jan Hřebejk, Helena Třeštíková nebo Jan Prušinovský. Předplatné činí 80 korun za měsíc nebo 800 korun za celý rok. Jiné filmové školy v Evropě i po celém světě podobný vlastní portál neprovozují, většinou uveřejňují jen hrst snímků na platformách jako YouTube nebo Vimeo, ale nemají ucelené portfolio a k filmům chybí detailní informace, snímky mnohdy nejsou ve vysoké technické kvalitě a nabídka rozhodně nesahá hluboko do minulosti.
prazska-famu-dokazala-neco-co-zadna-filmova-skola-v-evrope-stalo-to-rok-a-pul-prace-a-vyjde-vas-to-na-80-korun-1
Dcera | FAMU
FAMU Films nabízí i nejaktuálnější filmy, mezi nimi studentským Oscarem oceněnou Dceru nebo krátké snímky Rudé boty (uvedeny na festivalu v Cannes) či Příběh hrůzostrašné Eliz, oba právě nominované na Ceny filmové kritiky a na Českého lva. Nejstaršími filmy jsou naopak studentské počiny Vojtěcha Jasného a Karla Kachyni z roku 1949.


Trailer k portálu FAMU Films

FAMU Films trailer
„Studentské filmy z FAMU, v zahraničí často oceňované, se k divákům mnohdy dostávají obtížně. FAMU Films nabízí možnost prezentace filmařů a jejich tvorby směrem k veřejnosti, pedagogům či uchazečům o studium. Postupně budeme přidávat snímky veškerých studentů a profilovat se jako další distribuční kanál,“ říká Alexandra Hroncová, vedoucí distribučního oddělení FAMU a autorka koncepce filmového portálu, na jehož realizaci se podíleli také studující několika kateder. Projekt byl neobvykle náročný, realizace zabrala zhruba rok a půl, jelikož všechny filmy bylo třeba dohledat, digitalizovat a opatřit popisky a komentáři.

FAMU Films představuje nejen studentské filmy napříč žánrovým spektrem od hraných filmů přes dokumenty a animaci až po experimentální filmy, ale nabízí i videa shrnující principy studia, v nichž vystupují například Petr Jarchovský, pedagog katedry scenáristiky a dramaturgie, nebo vedoucí katedry režie Bohdan Sláma. Oni i další lektorsky vysvětlují, jaké typy cvičení filmy představují, kde jsou mantinely a kde můžeme spatřovat kreativitu studentů.
prazska-famu-dokazala-neco-co-zadna-filmova-skola-v-evrope-stalo-to-rok-a-pul-prace-a-vyjde-vas-to-na-80-korun
Sto dvacet osm tisíc | FAMU
V současné době portál nabízí více než 200 filmů, mezi nimi například snímky členů divadla Sklep, jako jsou Tomáš Vorel, Ondřej Trojan nebo Milan Šteindler, přes rané snímky Věry Chytilové či Drahomíry Vihanové nebo i Karla Vachka, Karla Kachyni, Filipa Renče, Juraje Jakubiska, Jiřího Menzela, Dušana Kleina či Vojtěcha Jasného.

Nechybí ani snímky zahraničních absolventů, škála filmů sahá až k současné generaci tvůrců, jejímiž zástupci jsou například Olmo Omerzu, Jakub Jirásek, Terézia Halamová, Kateř Tureček, David Semler, Nora Štrbová, Kateřina Karhánková, Eliška Cílková či Adam Martinec. Od počátku je FAMU otevřená i studentům ze zahraničí, vystudovali ji například světově proslulí režiséři Agniezska Holland nebo Emir Kusturica. Tři čeští absolventi Miloš Forman, Jiří Menzel a Jan Svěrák získali Oscara. Rozvoj online distribuce, digitalizace a zpřístupňovaní starších snímků, a to například i z 60. až 70. let, je tak logickým trendem ve vývoji této filmové školy.
prazska-famu-dokazala-neco-co-zadna-filmova-skola-v-evrope-stalo-to-rok-a-pul-prace-a-vyjde-vas-to-na-80-korun
Sto dvacet osm tisíc | FAMU
Některé z filmů, například studentské snímky Heleny Třeštíkové, budou k vidění historicky zcela poprvé. Ke zhlédnutí zde budou i snímky Ještě nespíš? Davida Paynea a Postup práce Luna Sevnika aktuálně nominované v rámci Českého lva na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film. Už v tomto roce FAMU Films nabídne tematické filmové kolekce, a to například k výročím jednotlivých osobností, či kurátorské výběry od tuzemských osobností z filmového průmyslu.

Nyní je portál přístupný jen divákům a divačkám v České republice s českým obsahem a s možností zapnutí anglických titulků, v budoucnu bude spuštěna anglická verze. Existenci a rozvoj jedinečného evropského VOD portálu zaměřeného na studentskou tvorbu lze podpořit v rámci donátorství a stát se tak členem klubu I Love FAMU Films. Součástí členství může být předplatné zdarma, čestná vstupenka na FAMU Fest či přehlídku FAMU v kině a další.
prazska-famu-dokazala-neco-co-zadna-filmova-skola-v-evrope-stalo-to-rok-a-pul-prace-a-vyjde-vas-to-na-80-korun-2
Příběh hrůzostrašné Eliz | FAMU
„Portál FAMU Films je součástí strategie otevřenosti školy vůči kulturní obci i celé společnosti, díky němuž můžeme ukázat veřejnosti tvorbu našich talentovaných studujících a jim zároveň umožnit širší a odlišnou reflexi jejich děl,“ poznamenává děkanka FAMU Andrea Slováková.
Na tiskové konferenci všichni mluvčí zdůrazňovali, že primární účel studentských filmů je pedagogický – slouží k ověření toho, jak se studenti vypořádali se zadáním od svých učitelů. Proto každý film provází právě i komentář, jaký byl účel daného cvičení. Tímto celá platforma FAMU Films poskytuje zpětnou vazbu jak studentům současným, tak budoucím, kteří by se chtěli přihlásit. VOD bude sloužit i filmovým publicistům, aby mohli zjistit, jak se vyvíjel styl filmařů, kteří vstupují se svými debuty do distribuce. Vzniká tak představa delší kontinuity nejen díla jednotlivých autorů a autorek, ale i instituce jako celku.
prazska-famu-dokazala-neco-co-zadna-filmova-skola-v-evrope-stalo-to-rok-a-pul-prace-a-vyjde-vas-to-na-80-korun-1
Dcera | FAMU
Jak poznamenala vedoucí katedry animace Michaela Pavlátová, studentské filmy nejsou jen plněním zadání. Mnozí autoři natočí své nejlepší filmy právě na škole, protože nejsou tolik svázáni komerčními a jinými požadavky, tvoří svobodně, přestože nemají velké rozpočty a musí se trefit do určitého formátu. Díky strategii co největší otevřenosti vzniká bezpečný prostor, kde si studující mohou dovolit chyby i experimenty, ale díky tomu často objeví svůj vlastní filmový jazyk.

Spuštění FAMU Films je unikátní počin ve světovém měřítku. Přichází nová éra, kdy může kdokoli vidět, co skutečně vzniká na prestižní filmové škole, a kdy se ze studentských cvičení již nestávají archiválie. Najednou je vše věčně živé, přístupné a transparentní. Určitě má smysl tuto novou platformu vyzkoušet. Na Kinoboxu budeme některé studentské filmy dále prezentovat, reflektovat a doporučovat ke zhlédnutí.

Článek byl zpracován s využitím materiálů FAMU Films.