Peacemaker: John Cena jako připitomělý bojovník za mír je zpět. A ukazuje ostatním superhrdinským seriálům vztyčený prostředník

Peacemaker: John Cena jako připitomělý bojovník za mír je zpět. A ukazuje ostatním superhrdinským seriálům vztyčený prostředník
Peacemaker (2022) | HBO Max
Po pěti měsících strávených v nemocnici, kam ho dostal Bloodsport (Idris Elba) na konci Sebevražedného oddílu, se Peacemaker (John Cena) stává členem tajného vládního týmu. Jeho prvním úkolem se stane likvidace nepohodlného senátora.

Trailer: Peacemaker

Peacemaker
Peacemaker, komiksový seriál z produkce HBO Max, je podobně jako loňský Sebevražedný oddíl, na nějž seriál volně navazuje, především dílem Jamese Gunna (Strážce galaxie 1 a 2). Ten je hlavním tvůrcem, scenáristou a režisérem několika epizod.
V Sebevražedném oddílu byl Peacemaker jednou z hlavních postav, z níž se na konci stal tak trochu záporák a málem zemřel. V tomto seriálu ho potkáváme už plně uzdraveného a jako ústřední charakter. A vzhledem k tomu, že za oběma tituly stojí totožný filmař, jde o podobně laděný projekt.
Po třech epizodách má Peacemaker k standardnímu superhrdinskému seriálu, v němž udatní maskovaní slušňáci zachraňují svět, asi ještě o něco dál, než měl Sebevražedný oddíl na poli celovečerních velkofilmů. Gunn i tentokrát dává značný prostor nadsázce, podvratnosti a hlavně milovanému černému humoru, který se opět projevuje v podobě absurdních a vulgárních dialogů a krvavých a násilných akčních scén (o ustřelené hlavy či vybuchující těla tu není nouze). Dokonce se dá říct, že jde o seriál spíš komediální než akční či dobrodružný.
Peacemaker
Robert Patrick a John Cena | HBO Max
První epizoda se rozjíždí hodně zvolna, jakmile ale dojde na parádní (a typicky gunnovsky šílené) akční finále, děj nabere svižné tempo a konečně naplno chytne. Jednotlivé díly mají navíc zatím jen okolo 40 minut, takže netrpí natahovaností a sledují se jedním dechem.
Hercům dle očekávání dominuje John Cena, který si svého poněkud připitomělého bojovníka za mír opět viditelně užívá (že by životní role?). Scénář navíc jeho postavě dopřává vděčné situace, gagy i repliky, takže má rostoucí herecká hvězda navzdory svému omezenému hereckému rejstříku spoustu prostoru a možností se v roli vyřádit.
Ostatní herci jsou vesměs neznámí a jejich postavy zatím slouží spíše jako Cenovi solidní přihrávači. Malou lahůdkou je ovšem obsazení Roberta Patricka (T-1000 z Terminátora 2) do role Peacemakerova rasistického otce, jehož význam v příběhu je zatím spíše naznačován.
Peacemaker
Peacemaker | HBO Max
Na webu Rottentomatoes.com má seriál aktuálně velmi slušivých 95 % kladných ohlasů a na IMDb.com disponuje průměrnými 84 %. To z něj činí jednu z nejlépe hodnocených televizních novinek. Snad tedy zbylých pět epizod nastavenou laťku kvality udrží, popřípadě ji posune ještě výš.
hodnocení prvních tří epizod: 75 %