Býval nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije dnes? Festival Scandi přiblíží osud obletovaného herce

Býval nejkrásnějším chlapcem na světě. Jak žije dnes? Festival Scandi přiblíží osud obletovaného herce
Nejkrásnější chlapec na světě | Scandi

Trailer: Margrete – Královna severu

Margrete - královna severu
Zahajovací večer přehlídky SCANDI proběhne ve středu 19. ledna v 18 hodin v pražském Kině Lucerna. Organizátoři přivítají režisérku filmu Margrete – Královna severu Charlotte Sieling, která se proslavila hlavně seriálovou tvorbou (Vláda, Most nebo Ve jménu vlasti). Společně s ní přijede Birgitte Skov, producentka nejen tohoto filmu, ale také snímku Tygři, který bude mít na SCANDI taktéž svou premiéru. Margrete – Královna severu se točila primárně v českých lokacích a pojednává o životě mimořádné panovnice a jedné z nejmocnějších žen evropských dějin, která na začátku 15. století sjednotila Dánsko, Norsko a Švédsko v rámci mírové unie.
Páteční večer (21. ledna) bude v pražském Edison Filmhubu patřit památným severským němým filmům podprovázeným živou hudbou. Prvním na programu bude Häxan: Čarodějnictví v průběhu věků, který doprovodí DJ Prezident Lourajder. V sobotu 22. ledna se bude promítat Poklad pana Arna, který doprovodí Casio Loyal.

Trailer: Nejkrásnější chlapec na světě

Nejkrásnější chlapec na světě
V úterý 25. ledna bude v Edison Filmhubu na programu projekce filmu Nejkrásnější chlapec na světě, který pojednává o životě herce Björna Andrésena, patnáctiletého teenagera, jehož si Luchino Visconti našel jako dokonalého protagonistu do filmu Smrt v Benátkách. Z Andrésena se přes noc stala mezinárodní hvězda, díky čemuž strávil krátkou, ale intenzivní část svého bouřlivého mládí mezi Lidem v Benátkách, Londýnem, filmovým festivalem v Cannes a vzdáleným Japonskem. Padesát let po premiéře filmu Smrt v Benátkách nás Björn vezme na pozoruhodnou cestu složenou z osobních vzpomínek, historie kinematografie, slávy a tragických událostí, která by pro něj mohla být posledním pokusem vrátit svůj život do starých kolejí. Po projekci bude následovat diskuse s novinářem Petrem Fischerem na téma mladých filmových hvězd.
byval-nejkrasnejsim-chlapcem-na-svete-jak-zije-dnes-festival-scandi-priblizi-osud-obletovaneho-herce
SCANDI se uskuteční ve dnech 19. - 25. ledna 2022 | Scandi
Kompletní program letošního ročníku SCANDI naleznete zde. Kromě projekcí v kinech se můžete těšit též na online diskuse a přenosy nebo VOD videotéku.

Článek byl zpracován s využitím materiálů přehlídky současného severského filmu SCANDI.