Hvězda devadesátých let věří, že za konec její kariéry může podpora Trumpa a víra v scientologii

Hvězda devadesátých let věří, že za konec její kariéry může podpora Trumpa a víra v scientologii
Kdopak to mluví 3 | TriStar Pictures
Kirstie Alley debutovala na filmovém plátně v roce 1982 ve sci-fi Star Trek II: Khanův hněv jako vulkánka Saavik s typicky špičatýma ušima. Následně získala několik výraznějších rolí, zahrála si například po boku Marka Harmona v klasické komedii z 80. let Letní škola (1987). Skutečného věhlasu ale dosáhla až poté, co se v roce 1987 připojila k obsazení kultovního sitcomu Na zdraví. Vydržela v něm až do konce (1993), za své pojetí roztržité Rebeccy získala ceny Emmy a Zlatý glóbus a v očích diváků se zařadila do kategorie jedné z nejoblíbenějších komediálních hvězd. Svůj status upevnila v oblíbené sérii Kdopak to mluví, v níž si zahrála po boku Johna Travolty a Bruce Willise, který namluvil syna Mikeyho.
kirstie-alley-proc-dnes-neslysime-o-hvezde-hitu-kdopak-to-mluvi-veri-ze-za-to-mohou-jeji-politicke-nazory-a-vira-1
Na zdraví | NBC
Dalším velkým sitcomem, který Alley natočila, byly Veroničiny svůdnosti (1997 – 2000), které na stanici NBC vydržely tři sezóny. Alley v seriálu hrála Veronicu „Ronnie“ Chaseovou, majitelku firmy na výrobu spodního prádla. Seriál byl sice nakonec zrušen pro nízkou sledovanost, herečka však za svůj výkon získala cenu People's Choice Award. V roce 1995 se Alley též dostalo pocty, když získala vlastní hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy.
Poté se Alley přestalo dařit. S herectvím sice oficiálně neskončila, v letech 2007 až 2012 a 2016 až 2019 nicméně nepřidala do své filmografie jediný projekt („nehereckou“ výjimkou je dokumentární série Kirstie Alley's Big Life z roku 2010). V roce 2013 se pokusila o comeback sitcomem Kirstie, ten ale vydržel ve vysílání pouhou sezónu. Jejím jediným výraznějším projektem od té doby byla menší role ve druhé sérii seriálu Scream Queens (2016).
kirstie-alley-proc-dnes-neslysime-o-hvezde-hitu-kdopak-to-mluvi-veri-ze-za-to-mohou-jeji-politicke-nazory-a-vira
Kirstie | TV Land
V životě Alley sehrálo hned několik faktorů svou roli v tom, proč v pozdějších letech složitěji sháněla práci. Začneme první významnou položkou – bojem s nadváhou. Alley je dlouholetou tváří americké společnosti Jenny Craig, která se zabývá hubnutím a výživou. V letech 2004 až 2007 shodila 34 kg, když tuto značku zastupovala. „A pak jsem, víte, ztratila směr,“ řekla v roce 2014 v rozhovoru pro Today. Do roku 2009 Alley znovu přibrala více než 40 kg. Následující rok debutovala s vlastním programem na hubnutí Organic Liaison. A znovu zhubla. Alley v reklamě tvrdila, že to bylo právě díky tomuto programu. Kaliforňanka Marina Abramyan, která dietu vyzkoušela, to ale zpochybnila. Podle ní slavná herečka zeštíhlila hlavně náročným tanečním tréninkem v soutěži Dancing with the Stars – obdobě českého StarDance ...když hvězdy tančí – a také kvůli přísnému stravovacímu režimu, který s dietou Organic Liaison nijak nesouvisel.Na hlavu Alley letěla žaloba a ona musela značku potupně prodat společnosti Jenny Craig, kam se vrátila jako mluvčí.
Herečka také věří, že za útlumem kariéry stojí její politické názory. Začátkem tohoto měsíce si sedla s Tuckerem Carlsonem z televizní stanice Fox News a řekla, že byla kvůli preferovanému kandidátovi na prezidenta „vyřazena“ z Hollywoodu. „Můžete klidně třeba vařit pervitin a spát se šlapkami, hlavně nevolit Trumpa. Připadám si trochu jako v Zóně soumraku,“ řekla. Alley dodala, že v reakci na podporu Trumpa ji přestaly na sociálních sítích sledovat prakticky všechny ostatní celebrity. Výraznou roli v problematickém hledání nových rolí sehrála i její neochvějná víra ve scientologii. Kvůli ní například odmítla hostování v sitcomu Frasier, spin-offu Na zdraví. Seriál se totiž točil okolo psychiatra Frasiera Cranea, nicméně scientologie v psychiatrii nevěří.
kirstie-alley-proc-dnes-neslysime-o-hvezde-hitu-kdopak-to-mluvi-veri-ze-za-to-mohou-jeji-politicke-nazory-a-vira-2
Dancing With the Stars | CBS
To, že je zapálenou scientoložkou, jejímu obrazu na veřejnosti celkově moc nepomohlo. Alley se například dostala do nepříjemného sporu s bývalou scientoložkou Leah Remini, která organizaci ostře kritizovala a snažila se odhalit její korupční jednání. Alley označila Remini za bigotní a za svého nepřítele. To byla jen jedna z kontroverzních kauz, kdy scientologii bránila.
Jejich spor měl nepřímou dohru v již zmíněné show Dancing with the Stars. Alley soutěžila ve 12. sérii, kde byl jejím partnerem Maksim Chmerkovskiy. V průběhu sezóny se spřátelili a zůstali v kontaktu i po skončení série. Když poté v roce 2013 v pořadu soutěžila Remini, Chmerkovskiy se spřátelil i s ní. Jakmile se to Alley dozvěděla, okamžitě s ním přerušila veškeré kontakty. Dokonce mu poslala zprávu, že jsou od této chvíle oficiálně „odpojeni“.
V posledních letech Alley čeří vody hlavně svými příspěvky na sociálních sítích, kde komentuje nejen politiku, ale prakticky cokoli. V říjnu 2020 měla více než 10 000 odpovědí na tweet, v němž se navážela do CNN za zpravodajství o covidu-19. Alley věří, že celá pandemie je mediálně přiživovaná, aby lidé měli strach. V červenci 2021 také vyvolala ostrou diskuzi tweetem, v němž napsala: „Lidé se stávají tak ‚otevřenými‘, že budou podporovat pedofily jako lidi, kteří ‚prostě milují děti‘. Myslíte si, že si dělám legraci. Nedělám si legraci. Je to směr, kterým se toto šílenství ubírá.“
Ačkoli Alley rozhodně nevnímá, že by její kariéra byla u konce, nevypadá to, že by jí v Hollywoodu ještě někdo chtěl otevřít dveře. V současné době na ničem novém nepracuje, přičemž jejím posledním projektem je televizní snímek You Can't Take My Daughter z roku 2020.
Ať už si o Alley myslíme cokoli, tři věci se jí musí nechat. Svými názory a postřehy umí vyvolat plamennou diskuzi. V komentářích nechává prostor nejen své příznivcům, ale i odpůrcům. A na svůj věk vypadá stále dobře.