Vřískot: Neuvěříte, jak tvůrci přišli na ikonickou bílou masku

Vřískot: Neuvěříte, jak tvůrci přišli na ikonickou bílou masku
Vřískot (2022) | Paramount Network
Vřískot je tu s námi už čtvrt století a kdo ví, kolik pokračování Hollywood ještě nachystá. Kultovní horor Wese Cravena, který roku 1996 oživil žánr o maskovaných zabijácích a nabídl sebeuvědomělý popkulturní formát, se ostatně dočká nejnovějšího přídavku již dnes, kdy do tuzemských kin vstupuje už pátý díl, opět nesoucí prostý název Vřískot. Má jít zároveň o pokračování s hereckými navrátilci, jako jsou Neve Campbell, David Arquette a Courteney Cox, a zároveň o spin-off, který lehce zaprášenou látku představí dnešní generaci. Něco podobného učinili také tvůrci Halloweenu roku 2018 a tentýž osud by měl potkat i Vymítače ďábla.
Vřískot se proslavil jednak zmiňovanou otevřeností vůči publiku, které
vriskot-neuverite-jak-tvurci-prisli-na-ikonickou-bilou-masku-4
Vřískot (1996) | Dimension Films
naslouchá radám postav, jak lze nejsnáze přežít hororové příběhy, jednak s tím spojenou nepředvídatelností a scenáristickými hrátkami. V prvním díle například zemřela postava Drew Barrymore, tedy největší herecká hvězda filmu, hned v závěru úvodní sekvence. A konečně, kulturním emblémem se stala také bílá maska, již Ghostface v každé části nosí a pod níž se vždy skrývá jiný vrah.
A právě o tomto specifickém kousku kostýmu se nyní rozpovídal herec David Arquette, jenž se společně s Courtney Cox a Nevem Campbellem zastavil na rozhovor, jak příhodně, v talkshow Drew Barrymore. Arquette, jenž si roli Deweyho zopakuje už popáté, zavzpomínal, proč si dnes se zakrvaveným nožem a křikem obětí spojujeme právě takovou masku a jak k ní tvůrci přišli. Možná předpokládáte, že to bylo čirou náhodou.
„Pamatuji si, jak členové kreativního týmu někdy na začátku natáčení odešli a vrátili se s maskou. Řekli nám, že ji našli úplně vzadu v jednom hračkářství. Wesovi se nezamlouvala žádná z masek, které si prohlížel, a tak se zeptal, jestli nemají něco starého, třeba pod něčím schované. A tak našli tuhle masku,“ prozradil padesátiletý herec, známý také z filmů Pavoučí teror a Dravci.
Takto nevinný a čistě náhodný výběr duchařské masky, podle níž získala jméno i samotná vraždící postava v černé kápi, vyznívá humorně, ale současně odpovídá prostoduchosti vrahů, jimiž byla v prvním díle dvojice teenagerů. Jejich nárokům by obyčejná bílá maska v zadní části hračkářství bezesporu odpovídala, nebylo zapotřebí používat odlitý obličej Williama Shatnera ze Star Treku, jak učinili tvůrci Halloweenu pro vizualizaci Michaela Myerse.
vriskot-neuverite-jak-tvurci-prisli-na-ikonickou-bilou-masku
Vřískot (2022) | Paramount Network
Nový Vřískot už vznikal bez dohledu zesnulého Wese Cravena a režii obstarali tvůrci Krvavé nevěsty Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett. První zahraniční ohlasy jsou zatím veskrze spokojené a zřejmě nebude od věci vyrazit do kina a zjistit, kdo se za ikonickou a takřka zapadlou maskou z hračkářství ukrývá tentokrát.