Po mocných ženách ovlivňujících politiku se Cate Blanchett v režii Pedra Almódovara ujme manuálu pro uklízečky

Po mocných ženách ovlivňujících politiku se Cate Blanchett v režii Pedra Almódovara ujme manuálu pro uklízečky
Cate Blanchett (snímek Carol) | The Weinstein Company
Prvním anglicky mluveným Almodóvarovým snímkem bude adaptace knihy Lucie Berlinové Manuál pro uklízečky (A Manual for Cleaning Women) z roku 2016. Když v roce vyšel v USA výběr toho nejlepšího z povídkové tvorby této autorky, vysloužil jí posmrtně přídomek „nejlepší americká spisovatelka, o které jste nikdy neslyšeli“. Od té doby byl Manuál pro uklízečky přeložen do třiceti jazyků a získal si srdce čtenářů i kritiků po celém světě.
V povídkách, které vznikaly zhruba od šedesátých do devadesátých let 20. století, se Berlinová inspirovala dětstvím stráveným v těžařských městečkách na americkém západu; mládím, které prožila mezi společenskou smetánkou v jihoamerickém Chile; třemi ztroskotanými manželstvími; celoživotním problémem s alkoholem; roky strávenými v kalifornském Oaklandu a Berkeley, na americkém jihozápadě a v Mexiku a také nesčetnými zaměstnáními, které vykonávala, aby uživila čtyři syny a mohla se ve volných chvílích věnovat psaní.
Berlinová bývá často přirovnávána k Raymondu Carverovi, Grace Paley, Alice Munro či dokonce A. P. Čechovovi, avšak její tvorba je především bytostně svá. S brutální upřímností se směsicí humoru a melancholie se čtenáři sdílí lásku k osamělým, ztraceným duším, které uvízly ve světě veřejných prádelen a protialkoholních léčeben, podřadných zaměstnáních, nefunkčních vztazích a v rozvrácených rodinách. Díky lásce k vyprávění dovede životní prohry a existenciální krize nečekaně přetavit v krásný a očistný zážitek. Ze silně autobiografických střípků tak skládá výjimečný a univerzální portrét lidského osudu.
po-mocnych-zenach-ovlivnujici-verejne-mineni-se-cate-blanchett-v-rezii-pedra-almodovara-ujme-manualu-pro-uklizecky
Přebal knihy | Nakladatelství TRITON, s.r.o.
Cate Blanchett by se měla ujmout role hlavní hrdinky, která bude mít s výše zmíněnými rolemi něco společného – půjde o další výjimečně houževnatou ženu, ovšem na zcela odlišném konci společenského žebříčku. Vedle hlavní role bude herečka snímek společně s režisérem i produkovat. Pro Pedra Almodóvara bude A Manual for Cleaning Women dalším snímkem věnovaným ženám, který se bude moci zařadit mezi jeho tituly jako Ženy na pokraji nervového zhroucení, Vše o mé matce, Julieta nebo Paralelní matky.