Dexter: Nové finále soutěží s tím starým o pozici nejhůře hodnocené epizody celého seriálu

Dexter: Nové finále soutěží s tím starým o pozici nejhůře hodnocené epizody celého seriálu
Dexter: New Blood | Showtime
Článek bude přirozeně obsahovat spoilery.
Není to tak, že by po Clydeově odchodu na konci čtvrté série, v níž Dexterův život navěky ovlivnil Arthur Mitchell (Trinity), seriál vyloženě spadl. Kritici sice rádi brblají, že od té doby už to nebylo ono, faktem nicméně je, že když vezmeme v potaz divácká hodnocení, u sérií 5 až 7 vychází průměr na epizodu na vysokých 8.5 z 10. A i "nenáviděná" osmá je v rámci jednotlivých epizod někde na 7.5, přičemž nižší číslo je dáno čistě poslední epizodou 'Pamatuješ si ty zrůdy'. A nebavíme se o malém propadu. Finále osmé série se v rámci známek pohybuje na pomezí 5ti bodů z 10. Na IMDB se konkrétně bavíme o čísle 4.6. To je opravdu vysoká míra divácké nespokojenosti.
dexter-nove-finale-soutezi-s-tim-starym-o-pozici-nejhure-hodnocene-epizody-celeho-serialu
Dexter: New Blood | Showtime
Do deváté série s podtitulem New Blood se proto vkládaly velké naděje. V prvé řadě proto, že Dexter je obecně extrémně populární charakter (podobně jako Jack Bauer nebo dr. House), jehož návratu se zkrátka nikdy nikdo nebrání. Hlavně tu ale byla pachuť z nedůstojného zakončení. Není to tak, že by osmá řada neudělala nic správně. Nápady nechyběly - například nově sestavená týmovka "slušných" vrahů slibovala velké věci. Jenže všechno bylo uspěchané. Jako kdyby nikdo s koncem nepočítal a najednou, pod tlakem blížícího se finále, chtěli tvůrci využít všechny nápady, které měly naskládané do budoucna. A vznikl uspěchaný maglajz, v němž nebyl prostor jak na jednotlivé linky, tak na důležité vedlejší postavy (většina se žádného osobního konce nedočkala) a který neměl ani dost slušnosti na to příběh Dextera opravdu uzavřít. Místo toho ho zbaběle odklidil někam do lesů.
Devátá řada, která je o něco zkrácená (běžně měly série 12 dílů, tato má pouze 10), to vzala za správný konec. Žádný spěch, žádné zbytečné tlačení na pilu. Pečlivé vykreslení Dexterova nového života, sem tam nějaké to pomrknutí do minulosti a ideální navázání starého na nové v podobě návratu Harrisona do Dexterova života. Dexter se sice posunul, ale instinkty samozřejmě nepřehluší ani největší míra sebekázně (která má v tomhle případě podobu kibicujícího svědomí s tváří Debry). Clydeův návrat splnit to, v co ani největší optimisti nedoufali. Průměrné hodnocení devíti epizod, které vyšly v uplynulých dvou měsících, je 9 z 10, přičemž ta předposlední svým flashbackem do Miami nadchla diváky tolik, že si ve většině případů vysloužila známku nejvyšší. Na konci minulého týdne konečně vyšlo finále s názvem 'Sins of the Father'. A bohužel si uzmulo to nejsmutnější vítězství.
dexter-nove-finale-soutezi-s-tim-starym-o-pozici-nejhure-hodnocene-epizody-celeho-serialu
Dexter: New Blood | Showtime
Oficiálně totiž přebralo štafetu nejhůře hodnocené epizody. Sice zatím o prsa, ale průměrná známka každou hodinu klesá a dá se očekávat, že tady již k obratu nedojde. Proč takové rozčarování, když celou dobu měl seriál diváky nakloněné? Těch důvodů je hned několik, obecně ale (bohužel znovu) můžeme mluvit o nedůstojné tečce pro Dextera. Problémy jsou každopádně tentokrát odlišené. Obhájci finále budou mluvit o tom, že se kritici neumí smířit s koncem jejich milované postavy. To ale není ten problém. Ostatně, bylo jen otázkou času, než Dexterovi dojde štěstí (a mnozí to čekali již v osmé sérii). Problém je v pojetí. V prvé řadě je poslední epizoda mizerně vystavěná v tom smyslu, že je divák jen bombardován informacemi, které už dávno ví. Podobná struktura by fungovala u postav, které neznáme a kde si nejsme jistí, komu máme věřit. U známých událostí se jen prokousáváme podivnou rekapitulací. A když už konečně dojde na příběh, udělá Dexter nesmyslnou chybu, která jde proti postavě i celému seriálu jako takovému.
Nabízelo se, aby Dexter dojel na vlastní pravidla. Aby ho dohnaly jeho temné touhy. Ostatně, tohle teritorium významně prozkoumávala již druhá série, kdy Dexter úplně nevěděl, co si počít se zajatým (a uvědomělým) Doakesem. Zvolená cesta v New Blood je ale hodně nešťastná. Dexter je lapen a aby utekl z vězení, zabije hodného policistu Logana, protože k útěku potřebuje klíče od cely (a Logan nespolupracuje). Zamýšlený šokující moment však působí jen jako špatný vtip. Dexter není v situaci, kdy by nemohl Logana zpacifikovat jinak, než že mu zlomí vaz. Tím, že zvolí - zcela zbytečně - cestu nejmenšího odporu, popře vlastní základy. Být to kdokoli jiný, mohli bychom se bavit o tom, že krajní situace vyžaduje krajní řešení. Dextera jsme ale zažili v horších časech a nikdy, nikdy nebyl podobně drasticky nedůsledný.
Dexter: New Blood
Dexter: New Blood | Showtime
Problém je i v tom, jakou má motivaci. Policistka Angela, mimochodem neschopná léta vyřešit vlastní případ, po pár stopách s přehledem pochopí, že Dexter je Řezník ze zálivu, i když nemá dostatečné důkazy. Vlastně to jediné, co má k ruce, je vpich na krku po aplikování ketaminu a nepřímé obvinění od jiného sériového vraha. Nezdá se, že by něco takového mělo Dextera okamžitě poslat do smrtící komory. Proč si Dexter myslí, že přišel bod zlomu, kdy musí jednat jak jedná? Protože to tak autoři chtějí. To je celé. Konflikt není dostatečně vybudovaný a Dexter, člověk proslulý myšlenkovou flexibilitou, je najednou jen tupým zvířetem zahnaným do rohu. Myšlenka správná (dvakrát tolik pro sériového vraha), její provedení neuspokojivé.
A aby finále náhodou nekulhalo málo, střelí se v úplném závěru pro jistotu ještě do druhé nohy. Není pochyb, že měl na papíře střet Dextera se synem svou sílu. V odprezentované podobě má bohužel jen divnou pachuť. Napřed Harrison nechápe, proč Dexter zabil Logana. Pak se zlobí, že jde Dexterovi hlavně o ukojení vnitřního monstra a vyčítá mu, že udělal monstrum i z něj. Poté se jakoby usmíří a nakonec společně dojdou k myšlence, že když Harrison Dextera teď zastřelí, oba se tím vykoupí (aniž by někoho nepadlo, že kluk, co se "zrodil" v krvi své matky, by pro svou psychiku asi neměl být současně i vrahem svého otce). A Harrison, bez většího zaváhání, prostě vystřelí, Dexter padne k zemi a... je definitivní konec jedné televizní éry.
dexter-nove-finale-soutezi-s-tim-starym-o-pozici-nejhure-hodnocene-epizody-celeho-serialu-1
Dexter: New Blood | Showtime
Nový Dexter tak dosáhl hořkého výsledku. Nabídl bez debat fantastickou sérii, jejíž konec je paradoxně možná ještě horší, než s čím přišlo osmé dějství. Přetahovaná o nejhůře hodnocenou epizodu, kde momentálně vede nováček, je vedlejší. Prohráli jsme všichni, včetně Dextera. Završení znovu působí uspěchaně a polovičatě. Pozitivem je odvaha udělat finální řez. Negativem nelogický způsob, jakým k němu série doklopýtá a který popírá podstatu postavy a tím neumožňuje emotivní rozloučení. Tak zase nic. Jedinou útěchu vidím v tom, že tentokrát už je vše definitivně uzavřeno a žádný další pokus o nápravu nebude. Dvakrát tahle hořká pilulka stačila.