Recenze: Čas čarodějnic nadešel potřetí a naposledy

Recenze: Čas čarodějnic nadešel potřetí a naposledy
Čas čarodějnic | Sky
Pozor, článek obsahuje spoilery!
Matthew a Diana se vrátili z cesty časem. Knihu života se jim ve viktoriánské Anglii a v rudolfinské Praze získat nepodařilo, navíc na ně hned po návratu čekala rodinná tragédie. Smrt milované tety Emily tvrdě zasáhla celou rodinu a jedinou útěchou je jim Dianino zázračné těhotenství. I to s sebou ale kromě radosti nese hrozbu. Celá rodina včetně nenarozených dvojčat je v nebezpečí. Stahuje se kolem ní kongregace (zástupci upírů, čarodějnic a démůnů, střežící úmluvu o striktním nemíšení bytostí) i Matthewův syn Benjamin se svou pomstou a nevyzpytatelným varem krve, jež ho během vteřiny dokáže změnit v kruté vraždící monstrum. Diana tak musí sesbírat síly, aby ovládla svou magii a našla Knihu života, jež je klíčem k záchraně její rodiny i přátel.
Děj sedmidílné závěrečné řady Času čarodějnic navazuje na události předešlé řady a vrací se do polohy, kterou jsme znali z první série. Diana (Teresa Palmer) a Matthew (Matthew Goode) se vrátili do současnosti a ke slovu se opět dostává moderní věda. Zatímco se Diana snaží odhalit tajemství Knihy života, Matthew se vrací do laboratoře a spolu se svým výzkumným týmem hledá lék na var krve. Hlavním dějištěm příběhu je opět Londýn, ale zavítáme i na rodinné sídlo rodiny de Clermontů Sept-Tours ve Francii nebo do atraktivních Benátek a amerického New Orleans.
Toby Regbo, Matthew Goode
Čas čarodějnic | Sky
Dobové kostýmy tak střídá moderní oblečení a děj získává na naléhavosti a napětí. Spěje totiž k velkému dramatickému finále a rozluštění záhady původu všech bytostí. Líbí se mi, že Čas čarodějnic je velmi povedenou adaptací, která se co nejpřesněji drží knižní předlohy. Jediné, co mi trošku vadí, je, že se ve větší míře nedostalo na Dianinu ohňodračici Coru, což je však poměrně pochopitelné s ohledem na náročnost triků, které by velmi zatížily rozpočet (jaký přesně byl a zda-li bychom ho mohli srovnávat s osmdesátimilionovým Zaklínačem od Netflixu nebo miliardovým Pánem prstenů od Amazonu netušíme, neboť ho stanice Sky nikdy nezveřejnila). I tak ale streamovací stanice připravila kvalitní romantickou fantasy podívanou. A to i přesto, že ve třetí řadě je té romance oproti předchozím řadám méně. Z Matthewa a Diany se stali manželé očekávající rodinu a romantické chvíle vystřídal čistý boj o přežití.
Třetí řada seriálu tak úspěšně pokračuje v započaté práci z předešlých sérií a drží si skvělou náladu, výpravu, sympatické herecké obsazení (ve kterém se pro poslední řadu vyměnil jen upír Baldwin, Trystana Gravella nahradil Peter McDonald) a kvalita příběhu neklesá. Skutečně tak nemám téměř nic, co bych Času čarodějnic vytkla. Líbí se mi, že každá řada pracovala s trošku jinou náladou. Přesto se ale vyznění seriálu nemění a vy víte, že koukáte na jeden celek. První řada byla hodně akční, napínavá a vzrušující, druhá byla hodně romantická a napínavá, neboť Diana a Matthew museli v minulosti velmi opatrně našlapovat, aby nezměnili běh dějin, a ta třetí je temnější, depresivnější a hloubavější.
Teresa Palmer, Steven Cree, Alex Kingston
Čas čarodějnic | Sky
Všechny tyto ale přesně odpovídá tomu, jak se příběh Diany a Matthewa mění a vyvíjí. Jejich problémem byl na začátku „pouze“ jejich zakázaný vztah, později se přidaly boje s rodinou, kongregací a s ovládnutím magie, no a nyní jde o jejich budoucnost a životy jejich dětí a přátel. Bytosti (čarodějnice, démoni a upíři) konečně musí dosáhnout své svobody a rovnosti. Překážky, které musejí zdolat, jsou stále tíživější a komplikovanější. Diana a Matthew se ale díky nim stávají silnějšími a věci, které se na začátku zdály nepochopitelné nebo zmatené, začínají zapadat na svá místa, a to i díky přátelům a spojencům, kteří se k nim v jejich snaze přidávají.
Čas čarodějnic možná není tak pompézní jako Kolo času nebo Zaklínač, ale upřímně ani nevidím důvod, proč je srovnávat. Zaklínač je krvavá fantasy řež (jak jinak, když je hlavním hrdinou Řezník), Kolo času je alternativou Pána prstenů, zatímco Čas čarodějnic je o osudové lásce. Romantická linka je tu základem a jediné, co tyto seriály pojí, je to, že spadají do fantasy žánru. Jejich příběhy se naprosto liší. Kdo miluje knihy, nebude zklamaný, a kdo je nezná, ten si je po zhlédnutí seriálu určitě rád přečte. Románová předloha je samozřejmě lepší, ale za mě je Čas čarodějnic jednou z nejlepších knižních adaptací, které jsem dosud viděla.
Hodnocení: 85 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.