Noví Krotitelé duchů se snaží nostalgicky vzpomínat. Jedna z hlavních postav to ale trochu kazí

Noví Krotitelé duchů se snaží nostalgicky vzpomínat. Jedna z hlavních postav to ale trochu kazí
Krotitelé duchů: Odkaz (2021) | Sony
Krotitelé duchů: Odkaz (Ghostbusters: Afterlife) je nový dobrodružný komediální sci-fi snímek, jenž volně navazuje na příběh legendárních Krotitelů duchů z 80. let. Filmové produkce se ujal Ivan Reitman, který má na svědomí všechny minulé díly, a režíroval jeho syn Jason Reitman, tvůrce Lítám v tom a Muži, ženy a děti. Snímek si pohrává s humorem, hlavním tématem je zde ale nostagie.

Trailer: Krotitelé duchů – Odkaz

Krotitelé duchů: Odkaz

V příběhu mají hlavní roli děti

Příběh se odehrává v roce 2021. Hlavní postavy tvoří nová generace rodiny Spenglerů, potomků Egona Spenglera (Harold Ramis), jenž byl jedním ze čtyř zakladatelů Krotitelů duchů. Jedná se o jeho dceru Callie (Carrie Coon) a její děti, vynalézavou a velice inteligentní, zhruba dvanáctiletou Phoebe (McKenna Grace) a patnáctiletého, poněkud tuctového, ale odvážného syna Trevora (Finn Wolfhard). Jejich otec od nich odešel, protože si s dětmi příliš nerozuměl, a svou tříčlennou rodinu nechal ve štychu. Callie se ve filmu ani jednou nezmíní o tom, co dělá. Spíše to vypadá, že nikdy pořádně nepracovala, zato má jasno ve dvou věcech. Nesnáší vědu a ještě víc nenávidí svého otce, který ji jako malou opustil. Ve filmu to zmíní tolikrát, až to vypadá, že jde o jedinou náplň jejího života.
Rodina se dostala do velkých finančních potíží. V té době ale na své farmě v Summerville umírá na infarkt Egon Spengler. Jeho dcera a vnoučata se proto přestěhují do staré, polorozpadlé farmy kus od města, kterou po něm zdědili. Zvědavá Phoebe brzy narazí na dědečkovu tajnou podzemní laboratoř a začne tak objevovat svůj pravý a dosud skrytý potenciál. Během této cesty za sebepoznáním ji doprovází její kamarád ze školy Podcast (Logan Kim), jehož by možná spousta z nás měla za geeka. Je nadšený pro všechno, co je mysteriózní, a když se tak ve městě začnou objevovat duchové, vyráží s Phoebe na lov.
Krotitelé duchů: Odkaz (2021)
Krotitelé duchů: Odkaz (2021) | Sony
Do jejich životů se přimotá i jejich učitel, pan Grooberson (Paul Rudd), který už delší dobu zkoumá nevysvětlitelná zemětřesení, jež každý den sužují jejich město, přestože pro to není žádné racionální vysvětlení. Právě Grooberson děti seznámí s historií firmy Krotitelé duchů a poví jim příběh o tom, jak v 80. letech v New Yorku zachránili svět před apokalypsou. Děti brzy přijdou na to, že jejich dědeček se stranil rodiny i přátel z velmi pochopitelného důvodu. Poblíž města se totiž hluboko pod zemí skrývá zlo, které trpělivě vyčkává a nabírá síly, aby se znovuzrodilo. Phoebe, Trevor a Podcast si tak velice rychle musejí osvojit schopnosti krotitelů a postavit se tváří v tvář prastarému zlu.

Nostalgie jako alfa a omega

Ve snímku je nostalgie velice důležitým prvkem, ať už se jedná o původní zbraně či auto nebo o scény z prvních filmů, které Grooberson pouští dětem na YouTube. Normálně bych to za minus snímku nepovažovala, poněvadž tak si tak příběh uchovává své původní kouzlo a neznalé publikum alespoň seznamuje s historií. Problém je ale v tom, že nostalgie převažuje nad vším ostatním, co by film mohl nabídnout. Například charakter Callie je dost odbytý. Kromě toho, že ji opustil otec a poté manžel, se o této postavě prakticky nic jiného nedozvíte, což ji staví do poněkud bezvýznamné pozice, takže v emocionálních scénách s ní nemůžete soucítit.
novi-krotitele-duchu-se-snazi-nostalgicky-vzpominat-jedna-z-hlavnich-postav-to-ale-trochu-kazi-7
Krotitelé duchů: Odkaz (2021) | Sony
Zato akční scény jsou velice povedené. Je příjemné sledovat přepracované původní filmové efekty, které díky digitalizaci vypadají rozhodně realističtěji. Opět ale pouze kopírují vizuál všech předchozích dílů. Ale vyjma toho, že byl titul plný těchto ikonických předmětů či efektů, tvůrci ve snímku k žádnému dalšímu filmovému univerzu neodkazují.

Dětské herecké výkony film zachraňují

Velice pozitivně ale musím ohodnotit herecké výkony dětských hvězd. McKenna Grace se objevila v řadě titulů, například v Annabelle 3, Velký dar či v Amityville: Probuzení. Finna Wolfharda si většina fanoušků a fanynek hororů pamatuje z filmu To či ze seriálu Stranger Things. Jedinou vycházející hvězdou je tady Logan Kim. Jejich výkony byly velice uvěřitelné, vyčetli jste z nich snadno povahy jejich postav, aniž by o nich tvůrci museli něco předem prozradit. Phoebe je introvertní, poněkud šílená vědkyně, která má problémy s komunikací s lidmi. Její starší bratr Trevor se už dostává do puberty a má poněkud jiné zájmy než školu, například holky. Svou sestru má rád, ale stejně jako všichni okolo si o ní myslí, že je divná. No a Podcast? Jeho záliba spočívá hlavně v natáčení rozhovorů na internetový kanál. Je velice věrným a milým klukem, který jakoukoliv odlišnost přijímá s otevřenou náručí.
novi-krotitele-duchu-se-snazi-nostalgicky-vzpominat-jedna-z-hlavnich-postav-to-ale-trochu-kazi-3
Krotitelé duchů: Odkaz (2021) | Sony
Nemůžu ale vesměs nic vytknout ani Paulovi Ruddovi. Stejně jako tomu bylo u jeho charakteru v marvelovce o Ant-Manovi i jeho zdejší učitel je poněkud podivínský s citem pro prostý, avšak zábavný humor. I když je jeho charakter spíše doprovodným a ve filmu nesehraje žádnou velkou roli, rozhodně titul oživuje. Právě scény s ním si pro sebe díky jeho bizarnímu humoru kradou veškerou diváckou pozornost.
novi-krotitele-duchu-se-snazi-nostalgicky-vzpominat-jedna-z-hlavnich-postav-to-ale-trochu-kazi-8
Krotitelé duchů: Odkaz (2021) | Sony
Původní krotitelé duchů jsou v tomto titulu ještě stále naživu, ale jsou už pár let „v důchodu“. Ve společnosti se sice najdou i ti, kteří v jejich práci nikdy nevěřili, spousta ale jejich odhodlání a zásluhy stále uctívá. Trochu mě však zaskočilo ztvárnění města Summerville. Leží ve státě Jižní Karolína a ve skutečnosti má kolem 50 000 obyvatel, ve filmu to ale působilo tak, že tam žije sotva pár lidí. Ulice i obchody jsou prázdné, jen sem tam se v restauraci objeví pár zákazníků. Působilo to na mě trochu dojmem, že studia neměla peníze na to, aby zaplatila pár komparzistů. Když děj gradoval a pomalu nastávala apokalypsa, kromě hlavních hrdinů na to zareagovala jedna paní v kavárně a jeden prodejce. To celému velkolepému závěru dost ubíralo na uvěřitelnosti.
novi-krotitele-duchu-se-snazi-nostalgicky-vzpominat-jedna-z-hlavnich-postav-to-ale-trochu-kazi-11
Krotitelé duchů: Odkaz (2021) | Sony
Na jednu stranu film nepřichází s ničím novým. Na druhou je ale velice příjemnou oddechovkou, kterou si můžete v rodinném kruhu v klidu pustit během dlouhého večera; pobaví jak děti, tak i dospělé. Děj příběhu ale příjemným tempem postupně graduje k velkému finále, v němž se objeví i několik dalších známých postav z minulých filmů. Krotitelé duchů se střetnou tváří v tvář se starým známým a musejí tak opětovně zachránit svět před zkázou. Herecké výkony jsou špičkové, vizuální efekty obstojné a nikterak děsivé.
Hodnocení: 65 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE