Zemřel Sidney Poitier, první herec tmavé pleti, který získal Oscara

Zemřel Sidney Poitier, první herec tmavé pleti, který získal Oscara
Sidney Poitier | Columbia TriStar
Charismatický americký herec, producent a režisér Sidney Poitier se narodil 20. února 1927 v Miami. Vyrůstal na Bahamách a pocházel z chudé a početné zemědělské rodiny z amerického jihu. Po škole se živil především jako dělník, během druhé světové války sloužil v americké armádě jako psychoterapeut. Po konci války se roku 1945 začal poprvé věnovat herectví – vystupoval tehdy v newyorském černošském divadle Negro Theatre. Ve filmu se začal objevovat na konci 40. let.
Polní lilie
Polní lilie | Metro-Goldwyn-Mayer
Jeho specialitou byly role inteligentních, charakterních a hrdých mužů. Výrazně tak přispíval k reflexi dobové rasové problematiky. Do dějin se zapsal především tím, že se stal prvním mužem tmavé pleti, jenž byl oceněný Oscarem za herecký výkon (první herečkou byla Hattie McDaniel za velkofilm Jih proti Severu). Prestižní cenu získal za snímek Polní lilie (1963), kde ztvárnil tuláka pomáhajícího pětici jeptišek postavit kapli. Za tuto úlohu obdržel i Zlatý glóbus.
Hádej, kdo přijde na večeři
Hádej, kdo přijde na večeři | Columbia TriStar
Mezi další významné filmy, v nichž se jako herec objevil, patří Džungle před tabulí (1955), Útěk v řetězech (1958), Panu učiteli s láskou (1967), hvězdně obsazené Hádej, kdo dnes přijde na večeři (1967) či oscarové kriminální drama V žáru noci (1967).
Rod Steiger, Sidney Poitier
V žáru noci | © The Mirisch Corporation
Poitierova filmová kariéra trvala přes padesát let, hrál ve více než čtyřiceti filmech. Posledním snímek, v němž se objevil, byl televizní film Poslední šance (2001). Společně s Barbrou Streisand a Paulem Newmanem založil začátkem 70. let produkční společnost First Artists Productions. Zrežíroval devět snímků, jeho debutem byl western Buck a kazatel (1972), v němž si rovněž zahrál.
Buck a kazatel
Buck a kazatel | 1971, renewed 1999 Columbia Pictures Industries, Inc.
Kromě filmu se věnoval i jiným činnostem. Byl velvyslancem Bahamských ostrovů v Japonsku a pracoval pro organizaci UNESCO. Byl dvakrát ženatý, jeho dcera Sydney Tamiia Poitier se rovněž věnuje herectví.