Nejočekávanější filmy roku 2022: Kina by rozhodně strádat neměla

Nejočekávanější filmy roku 2022: Kina by rozhodně strádat neměla
Jurský svět: Nadvláda | Universal Pictures

Vřískot

premiéra v kinech: 13. ledna
Pátý díl kultovní hororové série o vraždících maniacích a o tom, že dodržovat pravidla hororových filmů se vyplatí. Kdo se bude pod slavnou maskou ukrývat tentokrát?

Ulička přízraků

premiéra v kinech: 27. ledna
Ulička přízraků
Ulička přízraků | Kerry Hayes / 20th Century Studios
Neo-noir Guillerma del Tora láká na uhrančivou obrazovou stránku, příběh plný tajemství a hvězdné obsazení, v němž nechybí Bradley Cooper, Cate Blanchett či Willem Dafoe.

Moonfall

premiéra v kinech: 3. února
Moonfall
Moonfall | Lionsgate
Mistr katastrofického žánru Roland Emmerich (Den nezávislosti) nenechává Zemi na pokoji a v novém trháku proti ní pošle samotný Měsíc, který se po zásahu mimozemské síly vychýlil ze své osy. V hlavních rolích Halle Berry a Patrick Wilson.

Uncharted

premiéra v kinech: 10. února
Uncharted
Uncharted | Sony
Očekávaná adaptace slavné videohry od Rubena Fleischera čelila odkladům a produkčním trablům, ale na výsledek budeme zvědaví. Jako Nathan Drake se představí Tom Holland a jeho mentora Sullivana si zahraje Mark Wahlberg.

Smrt na Nilu

premiéra v kinech: 10. února
Gal Gadot, Emma Mackey, Armie Hammer
Smrt na Nilu | 20th Century Fox
Kenneth Branagh se po Vraždě v Orient expresu vrhnul na další adaptaci knihy Agathy Christie, která nás zavede na mysteriózní a vražednou plavbu po africkém veletoku. Branagh opět ztvární detektiva Hercula Poirota a po ruce bude mít hvězdný herecký ansámbl v čele s Gal Gadot a Armie Hammerem.

Batman

premiéra v kinech: 3. března
The Batman
The Batman | Warner Bros.
Režisér Matt Reeves (Válka o planetu opic) přichází s potemnělou vizí gothamského světa, sužovaného rozličnými padouchy a chráněného miliardářem Brucem Waynem, jenž se po nocích převtěluje do obávaného Batmana. Slavného superhrdinu si tentokráte zahraje Robert Pattinson a první trailery i reakce ze zahraničí slibují strhující komiksový origin.

Betlémské světlo

premiéra: 3. března
Nový snímek, který je výplodem spolupráce Zdeňka Svěráka a jeho syna Jana, se bude věnovat stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák), jemuž už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě a jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou magistru z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí.

Proměna

premiéra v kinech: 10. března
Proměna
Proměna | Pixar
Novinka od studia Pixar vypráví o pubertální dívce, která se při jakémkoli rozrušení proměňuje v červenou pandu.

Ztracené město

premiéra v kinech: 24. března
Ztracené město
Ztracené město | Paramount Network
Dobrodružná výprava do nebezpečné džungle se Sandrou Bullock a Channingem Tatumem by mohla navázat na relativní úspěch loňské Expedice: Džungle. Chybět by neměli ani Brad Pitt či Daniel Radcliffe.

Ambulance

premiéra v kinech: 24. března
Yahya Abdul-Mateen II, Jake Gyllenhaal
Ambulance | Universal Pictures
Akčňák od Michaela Baye pojednává o dvojici lupičů (Jake Gyllenhaal a Yahya Abdul-Mateen II), která po zpackané krádeži odcizí sanitku. Jak jsme u Baye zvyklí, nosný příběh by měl ustoupit zábavným atrakcím a dravému tempu.

Ježek Sonic 2

premiéra v kinech: 31. března
Pokračování videoherního hitu z roku 2019, v němž se znovu objeví i legendární Jim Carrey.

Lékořicová pizza

premiéra v kinech: 31. března
Lékořicová pizza
Lékořicová pizza
Nový snímek Paula Thomase Andersona, oceňovaného režiséra Až na krev či Nitě z přízraků, který doprovází nadšené první ohlasy ze zahraničí. Příběh nás zavede do 70. let minulého století a zaměří se na vysokoškolského studenta a dětského herce v jedné osobě.

Morbius

premiéra v kinech: 1. dubna
Morbius
Morbius | Sony
Další adaptace Marvel Comics měla dorazit už v únoru, ale studio ji přesunulo na aprílový termín. Jared Leto se představí v úloze umírajícího doktora, jehož lék na smrtelnou krevní nemoc jej promění v nevypočitatelného antihrdinu.

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

premiéra v kinech: 7. dubna
Dan Fogler, Callum Turner, Eddie Redmayne
Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství | Warner Bros.
Třetí část prequelové kouzelnické série, odehrávající se před událostmi Harryho Pottera, detailněji prozkoumá minulost Albuse Brumbála (Jude Law) a jeho boj s tehdejším stoupencem zla Gellertem Grindelwaldem (Mads Mikkelsen).

The Unbearable Weight Of Massive Talent

premiéra v kinech: 22. dubna
Nesnesitelná tíha obrovského talentu
The Unbearable Weight of Massive Talent | Katalin Vermes / Lionsgate
Byť zatím nenašel českého distributora, nový film s Nicolasem Cagem si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Nezaměnitelný herec si v něm totiž zahraje sám sebe a Pedro Pascal (na fotce v pozadí) ztvární jeho zaníceného fanouška.

Seveřan

premiéra v kinech: 21. dubna
Seveřan
Alexander Skarsgård – Seveřan | Universal Pictures International
Vizionářský režisér Robert Eggers (Čarodějnice, Maják) nás ve své novince zavede na Island, který byl před tisíci lety obýván tajemnými vikingskými kmeny. Příběh o zradě a krvavé pomstě nabídne magický audiovizuál i skvělé obsazení, jemuž vévodí Alexander Skarsgård a Anya Taylor-Joy.

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

premiéra v kinech: 5. května
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství
Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství | Marvel Studios
Společně se čtvrtým Thorem nejočekávanější marvelovka roku, která bude dále rozvíjet koncept multivesmíru, přítomný už ve vánočním hitu Spider-Man: Bez domova. Do role Strange se vrací Benedict Cumberbatch, jemuž bude dělat společnost Elizabeth Olsen jako Wanda Maximoff. Režíruje legendární Sam Raimi (Lesní duch), podle nějž se máme těšit na první hororový snímek od MCU.

Top Gun: Maverick

premiéra v kinech: 26. května
Tom Cruise
Top Gun: Maverick | Paramount Network
Dlouho odkládané pokračování osmdesátkového hitu vrací na scénu Toma Cruise v roli Petea Mitchella, jenž musí při šílených stíhacích manévrech dokazovat, že ještě nepatří do starého železa. Režisér Joseph Kosinski (Nevědomí) slibuje bezprecedentní vizuální zážitek, vytvořený užitím přelomového kamerového systému v kokpitech letounů.

Jurský svět: Nadvláda

premiéra v kinech: 9. června
Jurský svět: Nadvláda (6)
Jurský svět: Nadvláda | Universal Pictures
Završení jedné unikátní filmové éry, kterou načal již roku 1993 Jurský park Stevena Spielberga. Třetí část nové trilogie Jurský svět ukáže dinosaury jednak v jejich přirozeném prostředí před 65 miliony let, jednak v současnosti, kdy se rozprchli do civilizace a přidělávají vrásky lidským hrdinům. Mezi nimi nebudou chybět ani navrátilci Sam Neill, Laura Dern a Jeff Goldblum.

Rakeťák

premiéra v kinech: 16. června
Rakeťák
Rakeťák | Pixar
Chris Evans se představuje v roli Buzze Rakeťáka v příběhu, který vysvětlí původ oblíbeného hrdiny ze série Toy Story, kde jej namluvil Tim Allen.

Černý telefon

premiéra v kinech: 23. června
Černý telefon
Černý telefon | Universal Pictures
Ke svým hororovým kořenům se tímto snímkem vrací režisér Scott Derrikson, jehož Sinister je vědci považován za nejděsivější film historie. Černý telefon pojednává o třináctiletém klukovi, jehož unese sadistický vrah a uvězní jej ve zvukotěsné komoře. Tam ale zazvoní odpojený telefon a na drátě jsou vrahovy minulé oběti.

Mimoni: Padouch přichází

premiéra v kinech: 30. června
Pokračování animovaného hitu, v němž se to jen žlutí neustálým dováděním legračních postaviček, které vždy slouží tomu největšímu darebákovi v okolí. Půjde o předehru k úspěšné sérii Já, padouch, která do kin opět ve velkém přitáhne rodiče s dětmi.

Thor: Love & Thunder

premiéra v kinech: 7. července
Již čtvrtou sólovku Thora s tváří Chrise Hemswortha znovu obstará režisér Taika Waititi, tudíž můžeme očekávat svěží komediální jízdu ve stylu předchozího dílu. A navrch dostaneme nevídaný zástup hereckých hvězd, neboť vedle Natalie Portman vystoupí například Christian Bale a Russell Crowe.

Bullet Train

premiéra v kinech: 14. července
Možná nejočekávanější akční film letoška uvrhne Brada Pitta do vlaku plného nájemných zabijáků, který bude mít na starost režisér Johna Wicka a dvojky Deadpoola David Leitch. Snímek vychází z japonského románu Maria Beetle a bude se chlubit hvězdným obsazením, neboť vedle Pitta dorazí třeba Sandra Bullock a Michael Shannon.

Nope

premiéra v kinech: 21. července
Jordan Peele si udělal obrovské jméno dvěma celovečerními filmy, jimiž byly satirické horory Uteč a My. Prolínání závažných a odlehčených motivů zvládá černošský filmař na výbornou a diváci i kritici jsou zvědaví, s čím přijde ve své novince s názvem Nope. Znovu půjde o horor, ovšem na bližší informace si zatím musíme počkat.

Black Adam

premiéra v kinech: 28. července
Superhrdinský vehikl Dwaynea Johnsona nabídne příběh antagonisty ze Shazama! v režii Jaumeho Colleta-Serry (Sirotek).

Donť Worry Darling

premiéra v kinech: 22. září
nejocekavanejsi-filmy-roku-2022-kina-by-rozhodne-stradat-nemela
Don't Worry Darling | Warner Bros.
Snímek s atraktivním námětem a skvělým obsazením nás zavede do utopické experimentální komunity v padesátých letech minulého století, v níž se skrývá znepokojivé tajemství. Režíruje herečka Olivia Wilde, jejíž debut Booksmart sklidil pochvalné recenze. V hlavních rolích se můžeme těšit na Florence Pugh, Chrise Pinea, Harryho Stylese i samotnou Wilde.

Mission: Impossible 7

premiéra v kinech: 29. září
Pokračování slavné špionážní série od režiséra a scenáristy Christophera McQuarrieho, jenž po úspěšných dílech Národ grázlů a Fallout natáčí sedmý i osmý film v pořadí naráz, dorazí po sérii odkladů koncem září. Ethan Hunt v podání Toma Cruise opět procestuje půlku světa a společnost mu budou dělat jak staří známí, tak i herečtí nováčci Hayley Atwell či Shea Whigham.

Halloween Ends

premiéra v kinech: 13. října
Ukončení nové trilogie o zabijákovi Michaelu Myersovi naváže na loňský Halloween zabíjí a fanoušci budou doufat, že dopadne o poznání lépe. Režírovat bude opět David Gordon Green, jenž se scenáristou Dannym McBridem ikonickou hororovou značku oživil roku 2018 úspěšným Halloweenem.

Jan Žižka

premiéra v kinech: 20. října
Jan Žižka
Jan Žižka | Stanislav Honzík
Vzhledem k nekonečným průtahům sice není jisté, že se megaprojekt Petra Jákla na podzim skutečně podívá do kin, ale pokud ano, pak by mohlo jít o jeden z nejnavštěvovanějších tuzemských titulů historie. O Janu Žižkovi mluví i ti, které jinak filmy nezajímají, a naděje na kvalitní historickou podívanou živí vedle štědrého rozpočtu hlavně luxusní mezinárodní obsazení v čele s Benem Fosterem a Michaelem Cainem.

Spider-Man: Across the Spider-Verse – část 1

premiéra v kinech: 27. října
Spider-Man: Napříč paralelními světy
Spider-Man: Napříč paralelními světy | Sony
Pokračování senzačního animáku Spider-Man: Paralelní světy, který si vysloužil oscarovou nominaci. Můžeme se těšit na originální příběh, v němž hrdina Miles Morales poputuje mnohovesmírem a společně s dalšími superlidmi se postaví strašlivému zloduchovi.

The Flash

premiéra v kinech: 3. listopadu
Sólovka od DC Comics, jejímž protagonistou bude superhrdina Flash, význačný svou nepřekonatelnou rychlostí. V hlavní roli se představí Ezra Miller a režírovat bude Andy Muschietti, jenž zfilmoval moderní verzi Kingova To.

Nový film Davida O. Russella

premiéra v kinech: 3. listopadu
Název ani informace o příběhu zatím nemáme, ale nadcházející projekt režiséra Davida O. Russella přivábí pozornost už jen skvostným hereckým obsazením. Tvůrce Terapie láskou bude mít pod taktovkou hvězdy jako Christian Bale, Robert De Niro, Margot Robbie nebo Anya Taylor-Joy a určitě se máme na co těšit.

Black Panther: Wakanda Forever

premiéra v kinech: 10. listopadu
Pokračování marvelovského hitu, který patří k nejoblíbenějším černošským snímkům minulé dekády, se bude muset obejít bez zesnulého představitele hlavní role Chadwicka Bosemana. Režisér a scenárista Ryan Coogler ale podle všeho našel cestu, jak tuto bolestivou absenci obejít a předat superhrdinskou štafetu dalším postavám

Creed III

premiéra v kinech: 24. listopadu
Už devátý příspěvek do série Rocky se vůbec poprvé obejde bez legendárního Sylvestera Stalloneho a veškerá pozornost bude upnuta na jeho nástupce Michaela B. Jordana. Představitel Adonise Creeda se rovněž chopí režie a budeme zvědaví, jak si s další velkou kariérní výzvou poradí.

The Fabelmans

premiéra v kinech: 24. listopadu
Semibiografický portrét dětství Stevena Spielberga by měl příští rok patřit k oscarovým tahounům a slavný režisér jím pomyslně završí své tvůrčí portfolio. Zatím nevíme, do jaké míry bude příběh inspirován realitou, ale radost nám dělá herecké obsazení. Roli Spielbergovy (Fabelmanovy) matky ztvární Michelle Williams a strýce si zahraje Seth Rogen.

Aquaman and the Lost Kingdom

premiéra v kinech: 15. prosince
Další očekávaný titul od DC vrací do hry jak postavu Aquamana v podání Jasona Momoy, tak i kultovního režiséra Jamese Wana. Druhý Aquaman by měl opět zavát svěží vítr do stereotypních DC příběhů a nabídnout rozmanitou akci v atraktivních prostředích. Návraty Amber Heard, Nicole Kidman či Patricka Wilsona jsou samozřejmostí.

Avatar 2

premiéra v kinech: 15. prosince
Jednoznačně nejočekávanější film roku nás opět zavede na planetu Pandora a do úžasného světa Jamese Camerona. Vizionářský režisér Terminátora odevzdal čtyřem plánovaným pokračováním Avatara už dvanáct let a vzhledem k produkčním rozměrům a technickým inovacím každého Cameronova snímku se očekává další revoluce. Avatar 2 naváže na příběh jedničky a Jake Sully (Sam Worthington) zamíří se svou družkou Neytiri (Zoe Saldana) do podvodní říše Pandory. Těšit se můžeme také na Kate Winslet, Sigourney Weaver, Stephena Langa či Vina Diesela.

Prey

premiéra na Hulu v létě
Predátor: Kořist
Predátor: Kořist | Hulu
Další pokračování série Predátor zamíří na streamovací službu Hulu, natočí jej režisér Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10) a bude se odehrávat uprostřed 19. století. Vesmírný lovec se tentokráte postaví indiánskému kmenu a jeho hlavním protivníkem bude neohrožená žena v podání Amber Midthunder.

Havoc

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
Akční snímek režiséra Garetha Evanse, jenž stojí za dvěma díly oslavované série Zátah, přivede do víru bujaré akce Toma Hardyho. Evansovy filmy jsou fyzicky vyčerpávající zkušeností, v nichž hrdinové rozdávají i přijímají tvrdé rány takřka nepřetržitě, tudíž se očekává zásadní žánrová událost.

The Pale Blue Eye

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
Režisér Scott Cooper si udělal jméno skvělými nezávislými snímky, jako jsou thriller Pryč od pece nebo western Nepřátelé, přičemž loni bohužel jen prošuměl jeho dlouho odkládaný a vcelku povedený horor Paroží. Cooper se nyní opět vrhne do temného žánru a natočí mysteriózní krimi o detektivovi (Christian Bale), jenž vyšetřuje sérii vražd s pomocí slavného spisovatele Edgara Allana Poea (Harry Melling). Dorazí také Gillian Anderson a jednadevadesátiletá legenda Robert Duvall.

Spaceman of Bohemia

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
Snímek, který je adaptací knihy Jaroslava Kalfaře Kosmonaut z Čech, se natáčel u nás a chlubí se lákavým obsazením i tvůrčím zázemím. V hlavní roli kosmonauta Jakuba Procházky, jenž se vydává prozkoumat podivný oblak mezi Zemí a Venuší, se představí Adam Sandler, jemuž budou sekundovat Carey Mulligan a Paul Dano. Režíruje tvůrce seriálového Černobylu Johan Renck.

Men

premiéra v kinech koncem roku
Hororové drama režiséra Alexe Garlanda (Ex Machina) bude vyprávět o mladé ženě, která se po smrti manžela vydává na anglický venkov. V hlavní roli se můžeme těšit na Jessie Buckley (Černobyl). Šikovný Garland nás jistě osloví mysteriózním a myšlenkově podnětným příběhem.

The Last Planet

premiéra v kinech (doufejme) koncem roku
The Last Planet
The Last Planet
Několik let vznikající dílo filmařského filosofa Terrence Malicka zmapuje několik epizod ze života Ježíše Krista. Ve filmu, známém též pod názvem The Way of the Wind, si zahrají třeba Ben Kingsley a Mark Rylance, jenž ztvární samotného Satana. Uměleckými a myšlenkovými ambicemi se rozhodně šetřit nebude.

Batgirl

premiéra na HBO Max ve druhé polovině roku
Ve filmu podle komiksu DC se Barbara Gordon (Leslie Grace) převtělí do Batgirl a vydá se bojovat s gothamským zločinem. A to s pomocí stárnoucího Bruce Waynea, jehož si po třicet letech znovu zahraje Michael Keaton.

The Whale

premiéra v kinech ke konci roku
Novinka Darrena Aronofskyho (Requiem za sen) vrací na scénu Brendana Frasera v roli extrémně tlustého muže, jenž se pokouší napravit pošramocený vztah se svou pubertální dcerou.

The Gray Man

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
Další ze série drahých a hvězdně obsazených projektů Netflixu, tentokráte v režii bratrů Russoových (Avengers: Endgame). Akční špionážní snímek se natáčel v Praze a Ryan Gosling si v něm zahraje bývalého agenta CIA, jenž je zrazen a dává se na útěk před pronásledovatelem v podání Chrise Evanse. Atraktivní hereckou dvojku pak doplní ještě Ana de Armas či Billy Bob Thornton.

Poor Things

premiéra v kinech ve druhé polovině roku
Kontroverzní a osobitý řecký režisér Yorgos Lanthimos se po oscarové Favoritce vrhne na viktoriánský příběh o zesnulé ženě, která je brilantním vědcem přivedena zpět k životu. V romantické sci-fi od tvůrce, který se proslavil filmy jako Špičák a Humr, uvidíme třeba Emmu Stone, Willema Dafoeho a Marka Ruffala.

White Noise

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
Režisér Noah Baumbach zatím nejvíce zaujal svým posledním a na Oscary nominovaným snímkem Manželská historie, v němž zářili Scarlett Johansson a Adam Driver. Druhý jmenovaný nyní ztvární hlavní roli v dalším Baumbachově filmu o profesorovi Jacku Gladneym, jenž zpopularizoval studie o Hitlerovi.

Asteroid City

premiéra v kinech koncem roku
Možná nejhvězdněji obsazený snímek posledních let od režiséra Wese Andersona láká na jména jako Tom Hanks, Scarlett Johansson, Margot Robbie, Bill Murray nebo Bryan Cranston. Zatím nevíme, co přesně tvůrce Grandhotelu Budapešť a Francouzské depeše chystá, ale mluví se o romantickém příběhu zasazeném do Evropy.

Crimes Of The Future

premiéra v kinech ve druhé polovině roku
Mistr technologického a takzvaného body hororu David Cronenberg, stojící za kultovními filmy jako Moucha či Videodrome, prozkoumá ve své novince nepříliš vzdálenou budoucnost, v níž se lidé snaží plně přizpůsobit svému syntetickému okolí. Dle námětu půjde o režisérův návrat ke kořenům, u něhož nebudou chybět ani skvělí herci. Těšit se můžeme na Vigga Mortensena, Léu Seydoux či Kristen Stewart.

Pinocchio

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
Temnější variaci na klasický dětský příběh o loutce, která se promění v živého chlapce, obstará oscarový režisér Faunova labyrintu Guillermo del Toro. Ze slavných herců uvidíme či jen uslyšíme Cate Blanchett, Tildu Swinton, Rona Perlmana či Ewana McGregora.

Blonde

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
Blondýnka
Blondýnka | Netflix
Filmový životopis legendární herečky a playmate Marilyn Monroe natočí talentovaný režisér Andrew Dominik, jenž má na svědomí třeba magicky nasnímané Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. Blonďatou a předčasně zesnulou ikonu, jejíž smrt roku 1962 je dodnes obestřena tajemstvím, si zahraje populární kráska Ana de Armas (Na nože).

Na nože 2

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
První ze dvou ohlášených pokračování detektivního hitu z roku 2019 přivede opět na místo činu vyšetřovatele Benoita Blanca v podání Daniela Craiga. Ten si podpisem smlouvy na další dva filmy Riana Johnsona (Star Wars: Poslední z Jediů) přišel na pohádkové peníze, přičemž společnost mu budou dělat třeba Dave Bautista nebo Edward Norton.

The Killer

premiéra na Netflixu ve druhé polovině roku
Slavný režisér David Fincher (Sedm) se po životopisném Mankovi vrací k temným námětům příběhem o zabijákovi, jenž se pere se svým svědomím. Snímek s Michaelem Fassbenderem vznikne pro Netflix jako součást exkluzivní dohody, kterou Fincher se streamovacím gigantem uzavřel.

Killers Of The Flower Moon

premiéra na Apple TV+ koncem roku
Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone
Zabijáci rozkvetlého měsíce | CinemArt
Novinka legendárního Martina Scorseseho, jenž se naposledy zaskvěl s mafiánským Irčanem, svede dohromady oba režisérovy dvorní herce –Leonarda DiCapria a Roberta De Nira. A to v příběhu z dvacátých let minulého století, pojednávajícím o vraždách v indiánském kmeni Osage a o vyšetřování FBI, do něhož je zahrnut také J. Edgar Hoover. Ve výrazných rolích se představí Jesse Plemons a Brendan Fraser, pro něhož by mohl být tento rok vskutku návratem mezi smetánku.

Disappointment Blvd.

premiéra v kinech koncem roku
Hororový režisér Ari Aster uchvátil kritiky svými dvěma celovečeráky Děsivé dědictví a Slunovrat a patří k těm režisérským objevům, kteří by měli diktovat žánrové trendy v této dekádě. A začne tak činit s dějově rozmáchlým portrétem jednoho z nejúspěšnějších podnikatelů všech dob, který je zatím popisován jako komediální horor. Hlavní roli ztvární Joaquin Phoenix, jenž by mohl navázat na svůj oscarový a morálně rozkládaný charakter v Jokerovi.
Na který ze zmíněných titulů se těšíte nejvíce?