Špunti na cestě zařadili jedničku, rozjezd se jim ale příliš nepovedl. Mají nepořádek nejen v dětech a v zeměpisu

Špunti na cestě zařadili jedničku, rozjezd se jim ale příliš nepovedl. Mají nepořádek nejen v dětech a v zeměpisu
Špunti na cestě | Česká televize
V původním snímku se bratři Igor a David spolu s bratrancem Ondrou vydali se svými dětmi na vodu, když manželky vyrazily na dámskou jízdu. V seriálu už je čeká dobrodružná dovolená spolu s manželkami Alicí a Nelou. Z původních plánů v podobě zahraniční dovolené v Chorvatsku sice sejde, ale po řadě nedorozumění a různých katastrof se tři generace rodiny Veselých ocitnou v upraveném obytném autobusu značky Robur a vydávají se na netradiční dobrodružnou dovolenou, která semkne rodinu pevně dohromady. Na cestě ve finále stráví velkou část prázdnin a bude to nezapomenutelná jízda.

Zmatky v postavách, jménech a letech

Tvůrčí tým ve složení režisér Jiří Chlumský a scenárista Marcel Bystroň pracovali již na Špuntech na vodě, v seriálu se k nim jako druhý autor scénáře přidal i Petr Hudský. Filmaři si dali tu práci, aby herecké složení seriálu bylo pokud možno stejné jako v původním snímku, což se jim převážně podařilo. Z dospělého složení chybí pouze Hynek Čermák, kterého v roli Davida Veselého vystřídal David Novotný, a ke změnám pochopitelně docházelo hlavně u dětského obsazení, konkrétně pouze u dívek, Viktor Antonio, Filip Antonio i Antonín Holoubek se jako Matěj, Kuba a Vojta Veselí vrátili. Upřímně ale právě tahy dochází k prvním zádrhelu celého seriálu. O tom, jak moc dětští herci své role zvládají, psát nebudu, protože stejně jako jejich filmoví příbuzní zatím nedostali příliš prostoru, ale jde o řadu nejasností, které souvisí s tím, jak moc tvůrci seriálu chtěli, aby Špunti na cestě navazovali na Špunty na vodě.
Anna Polívková, Tatiana Dyková
Špunti na cestě | Česká televize
Podle výše zmíněného hereckého složení by jeden soudil, že má jít o přímé pokračování filmu, ale pokud to tak má být, padla kosa na kámen. V původním snímku se bratranec Ondra (Pavel Liška) vrací po letech z Kanady se svou slovenskou přítelkyní Zlaticí (Jana Kvantíková), kterou tam potkal a kterou na konci filmu požádá o ruku. V seriálu jsou sice i se Zlaticí zpět, ovšem naprosto nepochopitelně oba hovoří o Austrálii, svatba, která by byla logickým vyústěním, je tu prezentována jako ohromné překvapení a za celý díl nepadne jediné slovo o Ondrově dceři Elišce. A když už jsme u dcer, tu Davidovu a Alicinu (Anna Polívková) někdo z Karolínky přejmenoval na Kačenku.
Záhadou je i to, o jaký časový posun v ději se vlastně jedná. Špunti na vodě se odehrávali v roce 2017, nyní je rok 2022 a seriál vznikal v roce 2021, hovoříme tedy zhruba o třech nebo čtyřech letech, což by mohlo odpovídat. Kubovi mohlo být ve filmu zhruba dvanáct, nyní je v deváté třídě a i starší Igorově (Jiří Langmajer) a Nelině (Tatiana Dyková) dceři Báře je šestnáct let. Třem letům navíc hraje do karet i fakt, že od oné dovolené na vodě byli Igor s Davidem a rodinami asi třikrát u moře. Nikdo ale dobrodružství na Sázavě dosud nezmínil, ani to, co celou tu dobu Ondra dělal a zda se opět vrátil do zahraničí. Samozřejmě mohl odjet do zmíněné Austrálie, ale pak by se tam nemohl se Zlaticí seznamovat, když už byla jeho snoubenkou...
Filip Antonio
Špunti na cestě | Česká televize

Vzpomínka na základku

Zkrátka je tu mnoho nejasností a vzhledem k tomu, že se děj teprve rozjíždí, rodina ještě nemá tolik zmiňovaný obytňák a děti byly odeslány na tábor, je jediným plusem prvního dílu postava pedagožky, která Igora s Davidem učila na základní škole a nyní má ve třídě jejich děti. Narážka s oslovením „soužko“ nebo že vypadá stále stejně, je totiž přesně to, co si asi většina z nás vybaví, když potká svou učitelku ze základní školy. Z nějakého záhadného důvodu vypadají skutečně stále stejně, pamatují si vás jménem a vy máte neochvějný pocit, že je z vás zase žák a probíhá zkoušení.
Natáčení Špuntů na cestě zavedlo filmaře do více než osmdesáti lokací po celé České republice, včetně Sázavy, Lužnice, Brd, Vysočiny, Prahy a Českého ráje a nakonec zamířilo i na sousední Slovensko. Snad se tedy brzy pokocháme, zatím jsme byli jen u Veselých doma a brousili jsme ve škole lavice. První dojmy ze seriálu jsou tedy z mé strany velmi rozpačité. Uvidíme, jak si Špunti povedou a jakého hodnocení nakonec dosáhnou v plnohodnotné recenzi. Zatím narážejí na to, že se příběh rozjíždí a že příliš prostoru pro humor a nadsázku ještě nebylo. Před námi je ale dalších dvanáct padesátiminutových dílů.
Hodnocení: 55 %