Záchranáři – australská klasika plná akce, napětí a sympatických herců

Záchranáři – australská klasika plná akce, napětí a sympatických herců
Záchranáři | ABC
Záchranáři se natáčeli mezi lety 1989 a 1996. Bylo vyprodukováno pět sérií s celkovým počtem šedesát jeden díl. První byly velmi oblíbené a těšily se velké sledovanosti nejen v Austrálii, ale i v Británii, České republice nebo ve Francii a Dánsku. Novější série ale doplatily na střídání v řadách hereckého obsazení za mladší osazenstvo, které už divákům tolik k srdcím nepřirostlo. Popularita seriálu tak postupem času klesala, až se stanice ABC TV v roce 1996 rozhodla Záchranáře ukončit.
Jak bylo řečeno v úvodu, děj seriálu se zaměřuje na práci členů speciální policejní záchranářské jednotky v Sydney, jejímž úkolem je řešit různé incidenty od dopravních nehod, přes srážky vlaků až po další závažné případy. Hlavními postavami jsou seržant Steve „Mickey“ McClintock (Gary Sweet), konstábl Georgia Rattrayová (Sonia Todd), seržant Peter „Ridgy“ Ridgeway (Tim McKenzie), inspektor Bill Adams (John Clayton), seržant Fred „Frog“ Catteau (Marshall Napier), konstábl Trevor „Sootie“ Coledale (Peter Browne), konstábl Percy „Ptomaine“ Warren (Doug Scroope) a konstábl Yiannis „Angel“ Angelopoulos (Steve Bastoni).
Gary Sweet, Steve Bastoni, Sonia Todd
Záchranáři | ABC
Seriál nepostrádal napětí a ukazoval práci netradičního policejního nebo záchranného sboru, kterých máme v současnosti dostatek, například Medicopter 117, Kobra 11, Chicago Fire, Záchranáři L. A. atd. Tehdy jich ale tolik nebylo (tedy kromě seriálů z lékařského prostředí, kterým vládly Pohotovost nebo Nemocnice Chicago Hope).
Záchranáři patřili k jedněm z prvních pořadů tohoto druhu a slibovali kvalitní dramatickou zábavu se sympatickými, neokoukanými herci. A řada z nás tehdy ani netušila, jaké hvězdy se v něm v menších či větších rolích objeví – v jednotlivých epizodách účinkovali např. Russell Crowe, Cate Blanchett, Ben Mendelsohn, Miranda Otto nebo Joel Edgerton.
Zajímavostí je, že herci Sonia Todd, Marshall Napier a jeho dcera Jessica Napier (která v Záchranářích rovněž hrála jeho dceru) se později sešli i při natáčení seriálu McLeodovy dcery.