I policejní vyjednavač může být sexy. Televizní novinky budou patřit kriminálkám a dětem

I policejní vyjednavač může být sexy. Televizní novinky budou patřit kriminálkám a dětem
Devadesátky | Česká televize
Objem nových pořadů je vskutku bohatý a ČT se v něm snažila nezapomenout na žádnou generaci diváků a divaček. Pro přehlednost jsme seznamy tematicky rozdělili do několika samostatných článků, které budeme vydávat postupně. Jako první přichází na řadu hraná tvorba v produkci ČT, ale dojde i na několik seriálů ze zahraničí.
Vše odstartuje novým dvanáctidílným seriálem Stíny v mlze, kterému jsme věnovali samostatný článek a jehož vysílání začalo již 3. ledna.

Špunti na cestě

ct-odstaruje-novy-rok-se-spunty-na-ceste-prequelem-pripadu-1-oddeleni-a-sexy-policejnim-vyjednavacem-5
Špunti na cestě | Česká televize
Jak název napovídá, jedná se o pokračování rodinné komedie Špunti na vodě z roku 2017.
Tatínkové brousí školní lavice, aby dětem vylepšili prospěch, maminky balí k moři i mušle a děti se nemohou dočkat, až budou na pláži. Vlny chorvatského Jadranu jsou téměř na dosah, tak co by se mohlo pokazit? No přece úplně všechno! Komediální seriál o podivných členech jedné normální rodiny neboli všechno, co nechcete, aby se vám během dovolené přihodilo. Hrou osudu, vlastní hloupostí a několika nedorozuměními se tři generace rodiny Veselých ocitnou v upraveném obytném autobusu značky Robur a projedou s ním půl republiky. Sérii malých i velkých katastrof postupně promění v dobrodružství, které rodinu semkne pevně dohromady. Na cestě nakonec stráví většinu prázdnin. A bude to nezapomenutelná jízda.
Scénář napsali Marcel Bystroň a Petr Hudský a stejně jako původní snímek ho režíroval Jiří Chlumský. V hlavních rolích se představí Miroslav Donutil, Jiří Langmajer, Tatiana Dyková, David Novotný, Anna Polívková, Arnošt Goldflam, Pavla Gajdošíková, Pavel Liška, Viktor Antonio, Antonín Holoubek, Filip Antonio, Veronika Divišová, Ella Dvořáková a další. Špuntům na cestě budou patřit páteční večery od 7. ledna.

Devadesátky

c104f571
Devadesátky | Česká televize
Šestidílná minisérie od tvůrců Případů 1. oddělení popisující vyšetřování klíčových případů první poloviny devadesátých let. Na několika dobových případech ukazuje atmosféru doby, kdy kriminalita vyskočila do nečekaných výšin a kdy se rozhodovalo o tom, jestli policie najde a ustojí svoji roli. V „devadesátkách“ přináší svoboda pro všechny strmý nárůst kriminality. Policie nemá metodu, čas ani prostředky, jak tomu čelit. Zdá se, že velcí i malí grázlové budou mít definitivně navrch. Na pražské 1. oddělení nastupuje mladý vyšetřovatel Tomáš Kozák. Zkušený operativec Václav Plíšek novému kolegovi nevěří. Bezprecedentnímu přísunu vražd ale musí čelit společně.
scénář: Josef Mareš, Matěj Podzimek, režie: Peter Bebjak, hrají: Ondřej Sokol, Martin Finger, Vasil Fridrich, Pavel Batěk a další

Vražedné stíny

ct-odstaruje-novy-rok-se-spunty-na-ceste-prequelem-pripadu-1-oddeleni-a-sexy-policejnim-vyjednavacem-4
Vražedné stíny | Česká televize
Dvoudílný kriminální film bude ČT vysílat v únoru. Poručík Alan Kreiner doprovází svého šéfa na tajnou schůzku s informátorkou. Měl by od ní dostat důkazy o kriminální činnosti, do níž jsou zapleteni i Kreinerovi kolegové. Na místě schůzky ale kromě informátorky čeká v úkrytu střelec, který by měl předání kompromitujících informací zabránit za každou cenu. Informátorka naštěstí stačí utéct, ale Alanův šéf je smrtelně zraněn. O přítomnosti tajemného střelce policie neví nebo spíše nechce vědět. Alana vezmou do vazby jako podezřelého z vraždy, protože zbraň, ze které se střílelo, byla jeho soukromá pistole. Vyšetřovatelé z inspekce policie manipulují s fakty a důkazy. Jako obhájce obviněného Alana se nečekaně objeví advokát Lindner, proslulý svými úspěchy v obhajobě každého, kdo mu dobře zaplatí. Paradoxně je ochoten Alana zastupovat za neuvěřitelně nízkou odměnu. Alan Kreiner se potřebuje dostat na svobodu, aby mohl prokázat svou nevinu a najít skutečného vraha. Přijme proto Lindnerovu nabídku, i když tuší, že bude muset jeho služby brzy splatit jinak. Všechno pochopí až ve chvíli, kdy se ocitne ve vile movitého bankéře Gerstnera, který si poručíka obviněného z vraždy vyhlédl záměrně. Režisér Jiří Svoboda založil dvoudílný kriminální příběh na motivu z románu Počmárané nebe od spisovatelky Petry Bačovské.
scénář a režie: Jiří Svoboda, hrají: Ondřej Vetchý, Martin Finger, Tomáš Töpfer, Miroslav Donutil, Tereza Hofová, Nikita Machytková, Filip Blažek, Jan Dolanský, Marek Vašut, Jana Krausová a další

Podezření

ct-odstaruje-novy-rok-se-spunty-na-ceste-prequelem-pripadu-1-oddeleni-a-sexy-policejnim-vyjednavacem
Podezření | Česká televize
Třídílná minisérie Podezření by měla mít premiéru v březnu a již loni velmi zaujala na festivalu Serial Killer, kde byl nejčastěji zmiňován mimořádný herecký výkon Kláry Melíškové v hlavní roli.
Pracovitá, strohá a ve svých činech pevně přesvědčená o vlastní pravdě si jde zdravotní sestra Hana Kučerová tvrdě za svým. Názory jiných nereflektuje, na ničí přání se neptá. Ona přece ví, co je pro ostatní dobré. Mezi kolegy a sousedy tak přirozeně není příliš oblíbená. Kolegyně v nemocnici odsuzují Hančin příkrý přístup k pacientům, ona zase neschvaluje jejich ochotu navazovat intimní vztahy s lékaři. V tak napjatém prostředí se primář Vaculík snaží zachovat mezi sestrami na oddělení alespoň částečný mír a vytvořit pro pacienty potřebný klid. Pro Vaculíka je pacient na prvním místě. Jenže jak on, tak pravděpodobně všichni kolem něj mají svá tajemství a motivace, ve kterých není snadné se orientovat. Jak rozhodnout o tom, co je pravda a co lež, když fakta nemluví jednoznačně a jediné, co máme k dispozici, jsou naše pocity a domněnky? Jak jednoduché je soudit věci podle toho, jak vypadají v našich očích, a ne podle toho, jaké opravdu jsou?
scénář: Štěpán Hulík, režie: Michal Blaško, hrají: Klára Melíšková, Denisa Barešová, Ivan Trojan, Miroslav Hanuš, Petr Lněnička a další

Ultimátum

ct-odstaruje-novy-rok-se-spunty-na-ceste-prequelem-pripadu-1-oddeleni-a-sexy-policejnim-vyjednavacem-2
Ultimátum | Česká televize
Policejní vyjednavač Dano Andrik se zaplétá do politicko-vyjednavačské krize na oddělení kardiochirurgie, kde se mimo ministra obrany nachází i Danova těhotná přítelkyně Lenka. Aby ji Dano spolu s pacienty a personálem dostal na svobodu, musí čelit požadavkům nevyzpytatelného únosce Korňana na jedné straně a tlakům nejvyšších politických špiček na straně druhé. Čas neúprosně běží a Dano se musí rozhodovat rychle: postupovat podle příkazů z nejvyšších míst, nebo pomoci únosci očistit jeho jméno? Osmidílný koprodukční seriál Ultimátum se natáčel na Slovensku během dvou vln pandemie. Jedná se o historicky první koprodukci České televize a TV JOJ.
scénář: Zuzana Križková, Juraj Rayman, Michal Kollár, režie: Michal Kollár, hrají: Ján Koleník, Ester Geislerová, Milan Bahúl, Marko Igonda, Alena Mihulová, Miroslav Etzler, Diana Mórová a další

Belgravia

Belgravia
Belgravia | Epix
Seriál z produkce britské společnosti ITV je adaptací stejnojmenné knižní předlohy Juliana Fellowese, pojmenované podle luxusní londýnské čtvrti. Autor Panství Downton a dalších oceňovaných scénářů zve diváky do Londýna 19. století mezi společenskou smetánku. Do rodin nejvyšší aristokracie, které nemají své bohatství a tituly komu odkázat. Rodiny sice urozené, ale bohaté jen potomstvem, které musí ve sňatku hledat zajištění. A rodiny nově zbohatlých podnikatelů toužící po vzestupu mezi šlechtu. Osudy všech se protínají v přepychových salonech panstva i skromných pokojících služebnictva. Na své si přijdou všichni ti, které přitahuje rub i líc životního stylu britské vyšší společnosti, především však milovníci dobrých příběhů plných intrik a nečekaných zvratů.

Výkřik bez ozvěny

ct-odstaruje-novy-rok-se-spunty-na-ceste-prequelem-pripadu-1-oddeleni-a-sexy-policejnim-vyjednavacem-3
Výkřik bez ozvěny | Česká televize
Čtrnáctiletá Holly popsala ve školní slohové práci násilí, kterého se na ní dopouští nevlastní otec Simon. Její matka rázně odmítá, že by se cokoliv z eseje mohlo zakládat na pravdě, ve všem vidí jen pubertální revoltu a žárlivost. Sociální pracovník Lars Madsen, kterému je případ přidělen, má ale pochybnosti a jen málo času, aby odhalil pravdu. Vyšetřování rodinných případů se navíc nikdy neobejde bez citových zranění a ničivých následků. Dramatický dánský koprodukční seriál je strhující sondou do sociálního systému perspektivou obyčejné rodiny ohrožené domácím násilím, které je v televizní tvorbě stále spíše přehlíženým tématem. Po své premiéře v dánském televizním vysílání se seriál setkal s nadšeným přijetím publika i filmové kritiky. Získal cenu Severského filmového a televizního fondu za nejlepší scénář a na dánských filmových cenách zvítězil hned v pěti kategoriích včetně hlavních a vedlejších hereckých výkonů. Výkřik bez ozvěny, v originále Ulven kommer, vznikl u renomované dánské veřejnoprávní televizní stanice DR v roce 2020 a byl jedním z dvanácti prestižních severských dramat produkovaných v koprodukčním projektu N12.

Případ: Ponorka

ct-odstaruje-novy-rok-se-spunty-na-ceste-prequelem-pripadu-1-oddeleni-a-sexy-policejnim-vyjednavacem-1
Případ: Ponorka | Česká televize
10. srpna 2017 nastoupila mladá švédská novinářka Kim Wall na palubu soukromé ponorky UC3 Nautilus jejího konstruktéra a vynálezce Petera Madsena, aby s ním udělala rozhovor. Když se ponorka následujícího dne nevrátila do dánského přístavu, byla Wall prohlášena za nezvěstnou. Nautilus se na moři potopil, Peter Madsen byl vytažen z vody záchranáři a následně zadržen policií… Mrazivě autentické seriálové drama sleduje vyšetřování událostí na palubě ponorky z 10. na 11. srpna 2017, které je nahlíženo striktně prostřednictvím práce policejního oddělení vražd, námořnictva a dalších oddělení. Soustředěný a nervydrásající boj za nalezení odpovědí v případu, který otřásl Skandinávií i zahraničními médii, přibližuje Tobias Lindholm především perspektivou postavy hlavního vyšetřovatele Jense Mollera. V hlavních rolích se představí přední severské hvězdy – Søren Malling, Pilou Asbæk či Pernilla August. Pro jednoho z nejvýraznějších severských tvůrců Tobiase Lindholma je Případ: Ponorka (v originále Efterforskningen) prvním seriálovým projektem v pozici showrunnera. Jako scenárista úzce spolupracoval s Thomasem Vinterbergem na mezinárodně oceněných snímcích Hon či Chlast, neméně úspěšné byly i jeho snímky R, Únos či Boj, které režíroval.