Filmy vydělaly minulý rok v kinech neporovnatelně víc než předloni. Rozdíl proti ziskům před pandemií je však stále propastný

Filmy vydělaly minulý rok v kinech neporovnatelně víc než předloni. Rozdíl proti ziskům před pandemií je však stále propastný
Spider-Man: Bez domova | Columbia TriStar
Filmový byznys je jedním z mnoha obchodních odvětví, jehož zisky se během pandemie propadly hluboko pod standard. Produkce a kina to pocítily hlavně roku 2020, kdy docházelo k bezprecedentním zásahům do výroby a uvádění filmů. Hollywood přestal poprvé během své historie plnohodnotně fungovat, kinosály se kvůli lockdownům a zákazům shromažďování zavíraly a velká studia odsouvala očekávané premiéry, popřípadě přesouvala snímky na stream.
Rok 2021 vypadal přeci jen optimističtěji. Premiéry se dočkala odkládaná
Duna
Duna (2021) | Warner Bros.
díla jako Black Widow nebo Tiché místo 2. Několik velkofilmů v čele s Dunou vtrhly ve stejný den do kin i na HBO Max, čímž si studio Warner Bros. chtělo zajistit stabilní sledovanost a návštěvnost ve stále nepředvídatelných časech. A konečně vánoční megahit Spider-Man: Bez domova ukázal, že na úspěchy ročníku 2019 a jeho předchůdců lze navázat i v dnešní době, kdy se lidé do kinosálů teprve opatrně vrací a kdy prodělávají i snímky režisérských legend jako Poslední souboj nebo West Side Story.
Co se týče dlouhodobě nejnavštěvovanějšího trhu USA, ten si podle webu Hollywood Reporter oproti minulému roku polepšil hned o 101 %. Americká kina letos přepočítávají celkový příjem 4,5 miliardy dolarů, což možná v pohodě zastíní rok 2020 s pouhým dvoumiliardovým výdělkem, ale stále jde o 60% propad oproti roku 2019, kdy zámořská „box office“ dosáhla 11,4 miliardy.
Pokud nebereme v potaz inflaci, pak americký filmový trh dosáhl vrcholu v letech 2015 až 2019, kdy celkové příjmy vždy přesáhly (či minimálně těsně atakovaly) hranici 11 miliard. Loňský výsledek tedy stále není ani poloviční a vrací nás do roku 1992, kdy tamní kina rovněž dosáhla na 4,5 miliardy – tehdy ale lístek stál čtyři dolary oproti dnešním devíti a prodalo se jich o takřka sedm set milionů víc.
Spider-Man: Bez domova
Spider-Man: Bez domova | Columbia TriStar
Nebýt zmiňovaného Spider-Mana, který se na výsledné sumě podílí dvanácti procenty a drží desáté místo v žebříčku nejvýdělečnějších zámořských filmů všech dob, letošní zlepšení by příliš radostné nebylo. Pravda, moc důvodů k nadšení nezbývá ani tak, ale více než stoprocentní nárůst oproti předloňsku přeci jen naznačuje pozitivní vývoj. Rok 2022 by se měl nést ve znamení neustále otevřených kinosálů, rozsáhlé vakcinace a také návratu k 45denním uváděcím oknům, která budou studia využívat v případě svých premiér. K těm největším hitům, které by měly do kin zavítat, navíc patří divácké taháky jako Batman, Jurský svět: Nadvláda a hlavně druhý Avatar, který může v prosinci klidně předvést velkolepý výsledek.