Nejlepší seriály roku 2021

Nejlepší seriály roku 2021
Hra na oliheň (2021) | Netflix
Kamil Fila
Zjistil jsem, že už skoro nedovedu vydržet u delších sérií. Ideální je, když dílo odpovídá pársetstránkovému románu, ale ne ságám na pokračování. Snad se to příští rok změní. Každopádně letos jsem byl nadšený třeba z WandaVision, ale jsou tu i Loki, What If… a další. Už je vlastně spíš práce než zábava vidět vše. Totéž platí pro seriálové univerzum Star Wars. Překvapivě mě dost bavilo, jak se pokusili aktualizovat antiutopický román Brave New World do podoby série (která bude ještě pokračovat). Líbí se mi, že je v tom méně tíže než v originálu, který už trochu zastaral.
nejlepsi-serialy-roku-2021-10
Brave New World (2020) | Amblin Television

Bílý lotos (HBO)

Nejlepší jako satira současného světa, kde převládá perspektiva těch bohatších (na sféru nejbohatších v Succession nemám čas).

Scény z manželského života (HBO)

Nejlepší jako intimní ponor do vztahové sféry, kde nakonec odpadne sociální kontext a partneři na to zůstávají jen sami dva. Bergman by se za své následovníky nestyděl.

Služka (Netflix)

Tady už mizí humor. Nejde tu o kontrast mezi vrstvami společnosti, ale zůstává jen pohled ze dna. Takové dílo byste na nejkomerčnější platformě současnosti nečekali.

Mare z Eastownu (HBO)

Vemi dobré jako detektivka, výborné jako sociální freska maloměsta a skvělé jako psychologický portrét ženy středního věku.
nejlepsi-serialy-roku-2021-12
Mare z Easttownu (2021) | Home Box Office (HBO)



Předstírejme, že je to v pořádku (Netflix)

Takové loučení se starým světem. Martin Scorsese sleduje misantropickou komičku Fran Lebowitz, která sarkasticky komentuje život v New Yorku. Je to něco jako Curb Your Enthusiasm, ale není to fikce.
_____________________________________________________________

Roman Freiberg

Čas (HBO GO)

Třídílná britská minisérie je zdánlivě drsným, uvnitř však velice procítěným zamyšlením nad otázkami svědomí, viny, trestu a odpuštění. Na příkladu dvou obyčejných mužů, čerstvého vězně a zkušeného dozorce, poukazuje na fungování současného britského vězeňského systému. Zejména pak na jeho nedokonalosti, které někdy mohou stát někoho třeba i život. Hutné drama také natvrdo říká, že pobyt ve vězení se na člověku podepíše, i když se tam snaží chovat vzorně. Závěrečná scéna pak nabídne jednu z nejsilnějších letošních diváckých katarzí.

Hra na oliheň (Netflix)

Doteď úplně nechápu, jak se z toho mohl stát takový hit, ale rozhodně to této korejské pecce přeju. Jedná se totiž o prvotřídní mix nepředvídatelného survival thrilleru a snadno srozumitelné sociální kritiky, dotýkající se primárně tvrdého kapitalismu, který aktuálně v Jižní Koreji panuje. Skvěle koncipovaná podívaná v sobě bezchybně mísí krvavou satiru na zvrhlé reality show, pestré a propracované charaktery, které se vyvíjejí nepředvídatelně, a přitom smysluplně, a mnoho výtečných scén a překvapivých zvratů, které dokážou šokovat i dojmout.
nejlepsi-serialy-roku-2021-13
Hra na oliheň (2021) | Netflix

Mare z Easttownu (HBO)

Ženská obdoba Temného případu, v němž Kate Winslet grandiózně ztvárnila možná dosud nejlepší roli své kariéry. Na jedné straně náramně zamotaná detektivka, na druhé hloubavý a poutavý pohled na fungování malé, na první pohled obyčejné komunity, jejíž pečlivě ukrývaní kostlivci začnou postupně vypadávat ze skříní, když dojde k vraždě mladé matky. Nade vším ale nepřehlédnutelně ční hlavní hrdinka, jíž je svérázná a umanutá místní policistka, která se navzdory těžké životní ztrátě nepřestává prát s občas velmi krutým osudem.

Neporazitelný (Prime Video)

Superhrdinský animovaný seriál pro dospělé, jenž má v první sezóně nápadů minimálně na tři celovečeráky. Projekt z dílny komiksového specialisty Roberta Kirkmana (Živí mrtví) je přitom skvělou podívanou jak pro milovníky tradičních superhrdinských příběhů, tak pro jejich odpůrce. Kirkman na jedné straně servíruje velkolepý původ mladého superhrdiny, který bude muset čelit spoustě rozmanitých nepřátel, současně ale také precizně buduje cynickou, černohumornou a neskutečně brutální parafrázi propojených komiksových vesmírů, v níž se objevují variace spousty slavných postav (od Supermana přes Wolverina až třeba k Hellboyovi), s nimiž ale Kirkman zachází se strhující nekompromisností.

Ochránce (Česká televize)

Zřejmě jediný letošní český seriál, který mi téměř bezvýhradně sedl jak svým konceptem, tak i zpracováním. Příběh školského ombudsmana v podání Lukáše Vaculíka, jenž má za úkol řešit složité kauzy, k nimž v oblasti školství v současnosti dochází, má podobu detektivně laděného sociálního dramatu. V každé epizodě dojde na jeden ožehavý případ vycházející ze skutečnosti. Inteligentně se zde řeší témata, jako je šikana, problémoví žáci, tělesné tresty, korupce či práva studentů. Jeden z mála novodobých českých seriálů, které by mohl mít velkou šanci zaujmout i v zahraničí.
_____________________________________________________________
Tomáš Chvála
Podobně jako u filmů i u seriálů jsem letos úplně nenacházel ty správné tóny. Třetí série Ty mi nesedla svým postupným řešením (to nejsilnější, co měly předchozí série – novou „osudovou“ – tentokrát nechytlo za srdce), Hra na oliheň se mi nelíbila expozicí, která zbytečně zcela jasně rozdala karty, a marvelovkám obvykle došel před finále dech. Výjimkou byl Hawkeye, jemuž ale autoři zase dopřáli možná až příliš jednoduchou dějovou linku. Nejlépe si u mě zatím vede nový Dexter, tam je ale otázkou, kam tvůrci cestu nejmilovanějšího sériového vraha USA dovedou. Největší dojem ve mně zanechala minisérie Des z produkce HBO, v níž David Tennant potvrdil své ohromné herecké kvality, a dokument Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil, který je hrozně chytře sestavený. Sice schválně vynechává informace, aby mohl po svém posouvat děj a jednotlivé drobky pouštět tehdy, kdy se hodí do zvoleného syžetu, ale coby celek téměř dokonale funguje. Netflix tyhle dokusérie prostě všeobecně umí.
Hawkeye
Hawkeye | Disney
_____________________________________________________________

Lukáš Král

sKORO NA mizině

Tuzemští dramatici kolem ostravského divadla Mír se mezi roky 2020 a 2021 s covidem vypořádali po svém, s režisérem Vladimírem Skórkou a scenáristou Petrem Kolečkem natočili za peníze, které vybrali od fanoušků, originální komediální sérii s nebývalou sledovaností. Štěpán Kozub a Tři Tygři jsou zde famózní, památné zůstávají díly z dolu a finální Noemova herecká archa, kde Jiří Langmajer parafrázuje Shakespeara a v bunkru si zahraje i Robert Rosenberg nebo „gynekolog“ Petr Rychlý. Téměř podobný zázrak jako o roky dříve MOST!

Stručné dějiny vyhlazování (HBO)

Odvážná docusérie s dohrávanými pasážemi od HBO. Mimořádné production values trochu sráží fakt, že režisér Raoul Peck pořádá až fanatické tažení proti bílé rase. Jde nicméně o autorské dílo natolik sugestivní, že se po jeho zhlédnutí publikum zamyslí nad tím, jaké by to bylo stát na druhé straně, v roli otroků a utiskovaných, na nichž stála civilizace na valné části území planety Země.
nejlepsi-serialy-roku-2021-15
Stručné dějiny vyhlazování (2021) | HBO

Mýtus a mogul: John DeLorean (Netflix)

Docusérie od Netflixu, která do hlavní role postavila autora legendárního vozu DeLorean (známého například z Návratu do budoucnosti). Třídílná série je ukázkou toho, jak pracovat s napětím, budováním příběhu a působivým finále. Mýtus a mogul je ve výsledku příběhem velkého amerického snu, který končí vystřízlivěním. Kromě titulní postavy umanutého psychopata podá též obrázek o dobových souvislostech a nabídne mimořádné archivní záběry.
_____________________________________________________________

Martina Hešová

Castlevania (Netflix)

Za mě vůbec nejlepší anime seriál tohoto roku. Letos přibyla na Netflixu jeho poslední série, která se pro mě po mírném zklamání kvůli třetí sérii stala opravdu příjemným překvapením. Celý příběh pěkně završila, vše nevyřčené vysvětlila a hlavní postavy získaly ještě barvitější a zajímavější osobnosti. Stejně tak mě nadchla detailní a propracovaná lineární animace, jíž byl seriál proslulý již od začátku, jejíž kvalita se každým rokem zvyšovala.

Arcane (Netflix)

Animovaný seriál na motivy slavné online multiplayerové hry s názvem League of Legends. Příběhem nás provedly dvě výrazné, původně herní postavy, které odkryly svůj životní příběh. Seriál se stal populárním prakticky první den po zveřejnění, a to nejen díky silnému a emocionálnímu příběhu. Pod kůži se všem divákům a divačkám dostal i přes svou detailní, náročnou a propracovanou animaci, jež v sobě měla jak 2D, tak i 3D prvky. Každá scéna působila jako samostatný obraz a vše bylo podtrženo moderním soundtrackem.
nejlepsi-serialy-roku-2021-4
Arcane (2021) | Riot Games

Světlo a stíny (Netflix)

Naprosto ojedinělá a skvělá fantasy série, jež je k vidění na Netflixu. Příběh je natočený podle sérií knih s názvem Griša od autorky Leigh Bardugo. Tvůrci nás přenesli do fiktivního světa plného magie, temných zákoutí a nebezpečných dobrodružství. Mladá dívka v sobě objeví prastarou a vzácnou magii. V tu chvíli se její život změní v nikdy nekončící nebezpečí, poněvadž neexistuje nikdo, kdo by její moc nechtěl zneužít.

Lucifer (Netflix)

Letos se uzavřela dějová linka jednoho z vůbec nejpopulárnějších novodobých seriálů. Lucifer se své slávě těšil už od roku 2016 a letošní rok přinesl jeho poslední, šestou sezónu. Hlavní postava jménem Lucifer Morningstar se v ní dočkala svého vysněného povýšení. Začal ale přemýšlet nad tím, zda o to doopravdy stojí. Jeho rozhodování mu ještě víc ztížila návštěva tajemné dívky, která jemu i jeho partnerce, detektivce Chloe, řekne něco málo o jejich osudu.

Brave New World (Netflix)

V tomto sci-fi dramatickém seriálu USA se blýskla řada známých tváří v čele s Harrym Lloydem. Jeho příběh volně vychází z klasického stejnojmenného románu od Aldousa Huxleyho a poukazuje na lidskou civilizaci v daleké budoucnosti. V té době existuje Nový Londýn, což je obraz zdánlivě utopického města, v němž lidé připomínají spíše stroje než plnohodnotné bytosti. Rebelující cizinec, ostatními přezdívaný Divoch, začne tuto společnost zpochybňovat, což má katastrofické následky.
___________________________________________________________
Martina Krejzlová

Zaklínač (Netflix)

Mnozí na něj nadávají a zastávají názor, že by se vůbec neměl nazývat Zaklínač, ale mně se jednoduše líbí. Druhá řada Zaklínače je ještě lepší než první, triky jsou kvalitnější, děj je akčnější, temnější a hemží se novými nestvůrami. Zaklínač je podle mě fungující fantasy plná oblíbených hrdinů, rozmanitých příšer, nadupané akce, špetky humoru a skvělých kostýmů. Příběh má hlavu a patu a herci i herečky odvádí poctivou práci. A to i přestože Henryho Cavilla nepovažuji za úchvatného herce. Geralt mu ale sedí. Herec je totiž náruživým milovníkem fantasy a je vidět, že si každou minutu v roli užívá.
nejlepsi-serialy-roku-2021
Zaklínač (2021) | Netflix

Loki (Disney +)

Pro Lokiho v podání Toma Hiddlestona jsem měla vždy slabost. Takže jeho vlastní seriál byl jasnou volbou. Loki je seriál, který baví od prvních okamžiků, a to nejen kvůli pořádně zamotanému příběhu, jemuž se budete snažit přijít na kloub, ale i díky úžasnému hereckému koncertu dvou hlavních hrdinů. Tom Hiddleston si Lokiho vychutnává, čiší to z něj v každém záběru a jeho pošťuchování s agentem Mobiusem v podání sympatického Owena Wilsona funguje na jedničku. Tato dvojka je hlavní hybnou silou příběhu, který se dokázal dokonale vysmát lidské byrokracii. Povedená je i postava Minutky, animované postavičky chodícího budíčku, která provází Lokiho studiem všech instruktážních videí v novém zaměstnání.

Život v barvě s Davidem Attenboroughem (Netflix)

Štáb BBC se v tomto dokumentu vydal úplně jinou cestou a natočené záběry přírody poprvé v životě ukazuje tak, jak je vidí i zvířata. To vše pomocí speciálních druhů kamer, které ukazují ultrafialové vidění hmyzu i vnímání barev různými druhy zvířat. Některé živočišné druhy vidí jen určité barevné spektrum a to, co se nám zdá jako nápadné zbarvení zvířete, je ve skutečnosti pro daný druh neviditelné. Dozvíte se například, proč je tygr oranžový, jak některé živočišné druhy dokážou své barvy měnit a proč nebo jak je možné, že černobílá zebra (působící v přírodě jako pěst na oko) v pohodě přežívá ve velkých počtech mezi nejnebezpečnějšími kočkovitými šelmami na světě a netrápí ji ani nálety otravných much. Zachytit přírodu v těch nejkrásnějších a nejzářivějších barvách je samo o sobě uměním. Není to jen o technice a zkušenostech, ale i o štěstí, počasí a neuvěřitelné trpělivosti. Vše dokonale doplňuje komentář jednoho z nejváženějších lidí naší planety, který je ve svých téměř 95 letech neuvěřitelně vitální a oddaný přírodě, jejíž kouzlo je čím dál krásnější i vzácnější.

Lupin (Netflix)

Druhá část seriálu Lupin je mnohem akčnější, promyšlenější, nechybí jí drama, chytré triky, skvělý plán ani tečka za jedním smutným příběhem. Zaujala mě i nápaditou hrou s publikem. Vše nám odkrývá postupně a na přeskáčku. Nemáte si být jistí ničím a nikým, chvíli je jazýček vah na straně padouchů, chvíli na straně Lupina. Samozřejmě tušíte, jak to všechno dopadne, ale i tak je o zábavu postaráno a nápad s finální honičkou v divadle za zvuků Beethovenovy Osudové nemá chybu.
nejlepsi-serialy-roku-2021-16
Lupin (2021) | Netflix

Kaštánek (Netflix)

Skandinávská minisére Kaštánek obsahuje vše, co má správná kriminálka, i když v tomto případě spíše detektivka, mít – mrazivou atmosféru, inteligentní a odhodlané kriminalisty, napínavý příběh, vyšinutého vraha a na konci pořádné překvapení v případě odhalení totožnosti vraha. A v tom rozdíl mezi kriminálkou a detektivkou tkví, u kriminálky většinou pachatele zločinu znáte a jen sledujete vyšetřovatele, kteří se ho snaží dopadnout, u detektivky identitu pachatele neznáte až do posledních okamžiků příběhu. V případě Kaštánka navíc všechny tyto prvky podtrhují malebné exteriéry podzimního sychravého Dánska (na předměstích Kodaně nebo na venkově), skvělé herecké výkony všech herců (včetně dětí) a ztmavené, lehce dožluta laděné barvy, které umocňují temný a mírný retro nádech příběhu, který v sobě nese i krutou zprávu o tom, jak dokáže bezcitné lidské chování pokřivit nevinnou mysl dítěte.
_____________________________________________________________

Jakub Vopelka

Boj o moc (HBO)

Seriál z prostředí soukromé podnikatelské sféry nahlíží do rodiny mediálního magnáta Logana Roye, v níž se odehrává bitva na ostří nože mezi lačnými potomky a jejich nekompromisním bezcitným otcem. Letošní třetí série, uváděná od října na HBO, nasazuje korunu dosavadnímu vývoji ve znamení nepředvídatelných zvratů a mocenských intrik uvnitř té nejbohatší a nejvlivnější společenské vrstvy, jejíž členové jdou za svými cíli takříkajíc přes mrtvoly. Výteční herci, nečitelný i psychologicky vyostřený vývoj postav a dojem syrového realismu umocňují zážitek ze sledování, které je hektické a vyčerpávající, ale současně zábavné a pohlcující – obzvláště tehdy, pokud si libujete v nejednoznačných a pokřivených charakterech.

Bílý lotos (HBO)

Nenápadná šestidílná série od HBO je zasazena do luxusního havajského resortu, kam přijíždí trávit dovolenou skupinka lidí z vyšších společenských vrstev. Režisér a scenárista Mike White rozehrává nepředvídatelnou satiru o tom, jak bohatí bílí Američané, žijící bezstarostným konzumním životem, se samozřejmostí zneužívají služeb původního obyvatelstva a dalších ponižovaných zaměstnanců střediska. Široké charakterové spektrum aktérů, z nichž málokdo projevuje empatie či solidaritu, zaručuje štiplavou a černohumornou metaforu společnosti i nekonečného kruhu historie rasových či ideologických konfliktů.

The Beatles: Get Back (Disney+)

Dokumentární shrnutí jediného měsíce, který legendární kapela strávila v nahrávacích studiích a který vyústil ve slavný koncert na střeše studia Apple. Režisér Peter Jackson měl k dispozici celkem 200 hodin obrazových či audio nahrávek, jež v únoru 1969 pořídil filmař Michael Lindsay-Hogg, natáčející dokument s názvem Let It Be. Jackson sestříhal materiál do osmihodinové třídílné série, která dává nahlédnout do soukromí Brouků tak, jak jsme ho nikdy předtím nespatřili. Pro zaryté fanoušky liverpoolského kvarteta může jít o splněný sen, všem ostatním nabízí Get Back precizně koncipovanou dokumentární práci, která ctí realitu a zároveň vše dokáže sestříhat do vzrušujícího příběhu začátku konce samotných Beatles.

Hra na oliheň

Největší televizní fenomén roku nezískal svou pověst náhodou. Jihokorejci na Netflix doručili nevybíravou satiru kapitalistické společnosti, v níž ti, kdo mají nahrabáno, mohou dle libosti manipulovat se zadluženou a zoufalou chudinou. Námět vycházející z žánrových tradic ve stylu série Saw či z brutální dystopické vize Battle Royale funguje jak z přesahující satirické perspektivy, tak i jako psychologický horor o zajatcích, bojujících o život a naději v sérii smrtelných her. Závěr sice není dokonalý, ale asijská osobitost a absence hollywoodských klišé stoprocentně vynahrazují i občas zvláštní chování postav. K dobru lze seriálu připočíst také povedenou stylizaci, díky níž se tento vizuální formát i příběh staly okamžitou a kulturně osvojenou klasikou.
nejlepsi-serialy-roku-2021-17
Hra na oliheň (2021) | Netflix

Ted Lasso

Druhá řada ojedinělého seriálu, v němž se trenér amerického fotbalu vydává na neočekávanou kariérní zteč do anglické Premier League, znovu oplývá štědrou dávkou lidskosti, humoru a životních pravd. Jason Sudeikis září ve své životní roli sympatického Lassa, jenž si navzdory počáteční nedůvěře získá díky své vřelé optimistické povaze srdce každého hráče i fanouška fiktivního klubu Richmond. Samotný fotbal je až na druhé koleji, Ted Lasso skvěle funguje jako hořkosladká komedie o lidských vztazích v prostředí, kde má dominovat týmová a otevřená atmosféra, což přitom není pro každého jednoduché přijmout. Jednoznačně nejpříjemnější seriál roku.