Zemřel Jean-Marc Vallée, jeden z nejvýraznějších režisérů minulé dekády

Zemřel Jean-Marc Vallée, jeden z nejvýraznějších režisérů minulé dekády
Jean-Marc Vallée na cenách Emmy roku 2019 | (Television Academy/NATAS
Filmový a televizní režisér, scenárista a střihač Jean-Marc Vallée sice neměl jméno, které by znali diváci a divačky po celém světě, ovšem jeho přínos kinematografii byl především v minulé dekádě nepřehlédnutelný. Už roku 2005 triumfoval na festivalu v Torontu se snímkem Dar od Boha, přičemž jeho další filmy si získaly i pozornost americké akademie. Královna Viktorie z roku 2009 vyhrála Oscara za kostýmy a Klub poslední naděje, pojednávající o umírajícím jezdci rodea, odcházel roku 2014 hned se třemi soškami – dvě z nich připadly hercům Matthew McConaugheymu a Jaredu Letovi, třetí pak maskérům. Výčet jeho celovečerních projektů uzavírá Divočina s Reese Witherspoon a Demolice s Jakem Gyllenhaalem.
V posledních letech se Vallée uplatňoval hlavně v televizi. Pro HBO režíroval oceňované a divácky úspěšné seriály jako Ostré předměty (jeden Zlatý glóbus ze tří nominací) a Sedmilhářky, které mají na kontě čtyři Zlaté glóby a sám Valée za něj obdržel cenu Emmy. Krátce před šedesátkou tedy patřil k filmařům, jehož budoucí projekty by se automaticky těšily velkému zájmu a respektu ze strany hvězdných herců i producentů.
Klub poslední naděje
Jared Leto, Matthew McConaughey – Klub poslední naděje | Focus Features
To se ale bohužel změnilo během vánočního pobytu na chalupě u kanadského Québecu, kde Valée náhle a z neznámých příčin zemřel. Jeho produkční partner Nathan Ross to potvrdil pro web Hollywood Reporter společně s prohlášením: „Byl skutečným umělcem a štědrým, milujícím mužem. Každý, kdo s ním pracoval, musel vnímat jeho talent a vize, jimiž vždy oplýval. Byl pro mě přítelem, kreativním partnerem i starším bratrem. Bude nám moc chybět a trochu utěšit nás může jen vědomí, že jeho překrásný styl a podnětná práce, o niž se se světem podělil, přetrvá navěky.“
Vallée vystudoval film na montrealské univerzitě Collège Ahuntsic. Z jediného manželství se spisovatelkou Chantal Cadieux, které trvalo od roku 1990 do roku 2006, měl dvě děti – herce Émila a Alexe Vallée.