Bruce Willis už točí těch mizerných filmů tolik, že recenzujeme hned dva najednou... 2. část

Bruce Willis už točí těch mizerných filmů tolik, že recenzujeme hned dva najednou... 2. část
Deadlock | 308 Ent
Bruce Willis se letos opravdu překonal. Jeho filmografie mu nabobtnala o neuvěřitelných sedm titulů. A aby ne, když své scény zpravidla bývalá akční hvězda natočí za pouhý jediný den. Co máme na recenzentském jídelníčku tentokrát? Vykrádačku Smrtonosné pasti s twistem v obsazení, céčko o důchodcích v penzi s Brendou z Beverly Hills 90210 a navrch trailer na akčňák z buranova, kde studio bylo líné psát, o čem že to vlastně bude.
DEADLOCK
Deadlock
Začneme vykrádačkou Smrtonosné pasti, v níž si Willis střihl... Hanse Grubera! Jeho záporák přirozeně nemá styl ani plán svého slavného předchůdce, přesto je docela zábavné sledovat Willise na druhé straně barikády. Jeho postava má dokonce i nějaké to charakterové podhoubí, což je v případě levných akčních filmů vždy vzácnost. V Deadlock Willis hraje Rona Whitlocka, jemuž policisté zastřelili syna, přičemž Ron věří, že ho zabili neprávem. Když mu dva ňoumové v uniformě zaklepou na dveře, nečeká a pošle je na krchov. Pak zaktivizuje ostatní padouchy, obsadí s nimi jadernou elektrárnu, co je u nějaké přehrady, a hrozí tím, že utopí nejen rukojmí, kteří tam náhodou byli na prohlídce, ale i celé město. Naštěstí je tu hrdina Mack (Patrick Muldoon), bývalý voják, který může do celé situace zasáhnout.
Karty jsou rozdány a jde o překvapivě přijatelné béčko. Evidentně podfinancované, s nechtěně směšným užíváním reálných záběrů na povodně z databanky, a zřejmě s nejméně věrohodnou animovanou krví stékající po ruce (proč takovou zbytečnost někdo udělá namísto kečupu přímo na place, to mi hlava nebere), ale obecně snesitelné ve své váhové kategorii. Willis si svou roli celkem užívá a dokonce ji chvílemi i prožívá, což u něj v posledních letech vidíme vzácně. Muldoon je o něco menší patlal, než bývá u podobných laciných žánrovek zvykem, i pár hlášek má v rukávu. Škoda, že celou dobu vypadá, jako kdyby měsíc nespal, že mu to bere veškerý potenciální cool faktor. A akce sice není extra dobrá (nějakou propracovanou choreografii skutečně nemá smysl čekat), je jí ale alespoň dost. Z výsledku každopádně nekrvácí oči, což je na willisovku posledních let pořád slušný výkon. 40%
FORTRESS
Fortress
Akčnímu béčku Fortress nelze upřít zajímavý základ - zápletka se točí okolo speciálního utajovaného resortu, kde si bezpečný důchod užívají vysloužilí agenti a vydrží to jen do chvíle, než se někdo rozhodne pomstít Willisově postavě a kvůli tomu rozpoutá peklo. Jde o první díl plánované trilogie.
Tím bohužel pozitiva končí. Snímek se sice může pochlubit některými zkušenějšími herci (Chad Michael Murray, Shannen Doherty), jinak je to ale marnost nad marnost. Příběh se sune bez jediného překvapení líně dopředu, Willis si většinu času odsedí na židli (tentokrát všechny své scény nenatáčel ani celý den, ale celé odpoledne - celé odpoledne!) a akce je tak pitomě sestříhaná, že ji i průměrnější amatérské video na YouTube bez zadýchání trumfne. V Survive the Game měl režisér James Cullen Bressack alespoň jednu opravdu dobrou scénu. Ve Fortress už není vůbec nic, co by stálo za zapamatování. Neumím si dost dobře představit, co hodlají tvůrci dělat / vyprávět v dalších dvou dílech. Ale dám vám vědět v recenzi. 20%
BONUS TRAILER
A nakonec ještě trailer na akční thriller American Siege, k němuž se vrátím v třetí části tohoto speciálu (nebojte, bude o čem psát - příští rok nás čeká s Willisem hned 11 filmů). Na tomhle kousku je vtipné, že studio bylo líné pořádně popsat děj filmu a tak zčásti okopírovalo zápletku staršího Willisova kousku Rukojmí - tedy že bývalý městský policista přijme práci šerifa v malém městě a k jeho smůle se z vyhlídky klidného pracovního důchodu vyklube dramatická situace ve chvíli, kdy skupinka lupičů vezme za rukojmí místního bohatého doktora. Nakonec je ale skutečnost trochu odlišná. Ve filmu Willis šerifa skutečně hraje, bývalá práce se v něm ale neřeší a celý průšvih se točí okolo toho, že jsou poldové ve městě zkorumpovaní a kdysi zakamuflovali vraždu mladé dívky (a právě to chtějí záporáci odhalit).
American Siege