Akční filmová klasika, která nevznikla. Proč jsme přišli o spojení Smrtonosné pasti a 24 hodin?

Akční filmová klasika, která nevznikla. Proč jsme přišli o spojení Smrtonosné pasti a 24 hodin?
Bruce Willis a Kiefer Sutherland | 20th Century Fox
Takzvané crossovery, tedy křížení dvou a více tematických látek do jednoho filmového či televizního projektu, je poslední dobou oblíbenou hollywoodskou praktikou. Mnohdy pochopitelně stačí, aby dosud oddělené náměty spadaly pod křídla stejného studia, které může tímto spojením vydělat velké peníze. A taková situace málem nastala před deseti lety ve společnosti Fox, jež vlastnila práva na dvě nesmírně populární akční série – na filmovou Smrtonosnou past a na televizních 24 hodin.
Smrtonosná past se poprvé představila roku 1988, kdy režisér John
Smrtonosná past 4.0
Smrtonosná past 4.0 | 20th Century Fox
McTiernan s úspěchem zfilmoval knihu Rodericka Thorpa Nothing Lasts Forever (Nic netrvá věčně) o stárnoucím detektivovi, jenž se musí vypořádat s teroristickým útokem v honosném mrakodrapu. Ústřední hrdina John McClane byl ve filmu omlazen a obsazen Brucem Willisem, pro něhož šlo o mimořádný vstup do první herecké ligy. Kritiky i diváky milovaný snímek se k dnešnímu dni dočkal čtveřice pokračování, přičemž druhý, třetí i čtvrtý díl z roku 2008 rozhodně spadají do té nejkvalitnější žánrové zábavy. Nepovedla se až pětka s podtitulem Opět v akci, která vyšla roku 2013 a navzdory slušným ziskům zatím sérii pohřbila. Tento úpadek je o to nešťastnější, že namísto Smrtonosné pasti 5 jsme mohli dostat něco mnohem zajímavějšího a odvážnějšího.
A tím by byl snímek s pracovním názvem Smrtonosná past 24/7, v něm by se samozřejmě vrátil Willisův hrdina John McClane, ovšem po jeho boku se měla objevit také další ikonická akční postava, a to Jack Bauer ze seriálu 24 hodin. Člen špičkové protiteroristické jednotky v podání Kiefera Sutherlanda si podmanil obecenstvo roku 2001, kdy měl seriál natáčený v reálném čtyřiadvacetihodinovém formátu premiéru. Projekt se těšil obrovské popularitě a do roku 2010 se rozrostl do osmi sérií, vždy po 24 dílech. Sutherland si roli zopakoval ještě v sérii 24 hodin: Dnes neumírej z roku 2014, načež se s Jackem Bauerem rozloučil.
Smrtonosná past 24/7, o níž bohužel není známo příliš detailů, měla být původně pátým dílem Willisovy série. A není pochyb o tom, že případné párování dvou milovaných hrdinů v policejním buddy thrilleru by nechalo málokteré fanoušky chladnými. Proč k němu navzdory zájmu studia Fox nakonec nedošlo? Vina se oficiálně svaluje na Sutherlanda, jemuž se tato myšlenka tolik nezamlouvala. Místo špičkování s McClanem se rozhodl soustředit na sólový film Jacka Bauera, který byl roky ve stádiu vývoje. A ačkoli k němu nikdy nedošlo, křížence Smrtonosné pasti a 24 hodin to zřejmě nadobro pohřbilo.
Kiefer Sutherland
24 hodin | 20th Century Fox Television
To je určitě škoda, neboť Opět v akci, kde se na scéně objevil McClaneův nepříliš charismatický syn, bylo katastrofální. O dalším dílu se sice čas od času hovoří, ale při současné Willisově herecké formě v něj asi věří jen hrstka nejnaivnějších. 24 hodin se v minulých letech dočkalo ještě spin-offu 24 hodin: Nezastavitelný, v němž už Jack Bauer nevystupoval, a loni se formátu chopili Japonci se seriálem 24 Japan. Obě série a jejich populární tváře se tedy ocitly na mrtvém bodě, přičemž si můžeme jen představovat, co by se dělo po případném crossoveru. Poetika Smrtonosné pasti a 24 hodin přeci jen nejde dohromady tak lehce a mohl vzniknout pouze rutinní fanservice. Na druhou stranu osobnosti obou protagonistů mohly samy obstarat zásadní akční událost, jejíž odpískání je zpětně politováníhodné.
Přáli byste si vidět Johna McClanea a Jacka Bauera v jednom filmu? A máte osobně raději Smrtonosnou past, nebo 24 hodin?