Zpívej 2 ukazuje, jak by měl vypadat správný muzikál

Zpívej 2 ukazuje, jak by měl vypadat správný muzikál
Zpívej 2 | Illumination Entertainment
Buster Moon (koala) a jeho divadelní ansámbl sklízejí úspěch. Jejich divadlo je téměř pokaždé vyprodané a jeho hvězdy Meena (slonice), Johnny (gorila), Rosita a Gunter (prasata) si užívají své chvíle slávy. Zbývající do party Ash (dikobraz) s nimi sice není, koncertuje po rockových klubech, ale nezanevřela na ně. Takže když se pan Moon rozhodne, že je nejvyšší čas představit jejich talent na mnohem větším pódiu, přidá se k nim a vyrazí do Redshore City, aby se společně pokusili uspět na konkurzu pana Crystala (vlk), jenž tu vlastní divadlo a hotely. V první chvíli Busterova skupinka zpěváků nezaujme, vlastně se ani nedostane ke zpěvu, ale pan Moon se nehodlá nechat odbýt. Namluví panu Crystalovi, že pro něj podle Gunterova námětu složí nový sci-fi muzikál, ve kterém bude hrát i legendární Clay Calloway (lev). Pan Crystal je nadšený a dá Busterovi tři týdny na to, aby představení připravil. Což by nebyl až takový problém, kdyby ale Clay Calloway před patnácti lety nezmizel bůhvíkam. Pan Moon ho musí nejen najít, ale i přemluvit, aby opět vystoupil na jevišti.
Zpívej 2
Zpívej 2 | Illumination Entertainment
Nebudu nijak napínat. Zpívej 2 je rozhodně o dost lepším snímkem než jednička. Překvapil mě v mnoha ohledech a jsem dost na vážkách, zda ho nezařadit do svého výběru nejlepších animovaných snímků letošního roku. Kdo miluje muzikály a zvířecí hrdiny, bude spokojený. Sice jak jsou ústřední hrdinové v lidském oblečení, vypadají občas trošku nesouměrně a nepřirozeně (například chodí jen po zadních, takže kresba pruhů tygřího tanečníka je vidět pouze na jeho hlavě, což působí oproti zbytku těla nepřirozeně, takže hlava se zdá být na světlé a nebarevné tělo našroubovaná; případně vlčí hlava pana Crystala působí o dost větší, protože mu lezou chlupy na krku z upnuté košile a obleku). Ale to je skutečně jen malinký detail, kterého si při vší té zábavné jízdě všimne jen málokdo. Jinak je totiž animace naprosto dokonalá. Už jen ty detaily, kdy se z hrnku čaje skutečně kouří, nebo když Calloway kropí hadicí zahradu, tvoří se mu na stříkající vodě malá duha. Látky vypadají reálně včetně nití, které z nich čouhají, stejně jako srst zvířat na suchu i ve vodě. Illumination dokazuje, že vymazlená technika animace zkrátka není jen výsadou Disney – Pixar.
Zpívej 2
Zpívej 2 | Illumination Entertainment
Zpívej 2 ale neboduje pouze zvládnutou animací. Výborný je i originální příběh, v němž sledujeme vznik muzikálového představení od psaní scénáře, přes zkoušky, tvorbu kulis a přípravu pódia až po samotné vystoupení. Vše skvěle doplňují skladby slavných interpretů a skupin, jako jsou U2, Aerosmith, Aretha Franklin, Alicia Keys a další. Postavičky nadabovaly Reese Witherspoon, Taron Egerton, Scarlett Johansson, Tori Kelly a Nick Kroll, kteří dokazují, že by se bez problému uživili i zpěvem. Jejich čísla se navíc nestále posunují a směřují k neuvěřitelnému finále, kde jedna lepší skladba střídá druhou, pěvecká i taneční čísla jsou rovněž dechberoucí.
Na takový muzikál bych šla i několikrát, protože jde o neuvěřitelný audiovizuální zážitek. A když se pak sálem rozezvučí tóny slavné písně U2 a Bono (který se ujal role Claye Calloweye) začne zpívat, můžete si spokojeně plácnout se sousedem (dvě dívky přede mnou to skutečně udělaly) a spokojeně si pobrukovat. Tempo snímku vás nenechá vydechnout, když si s hrdiny snímku nezpíváte, smějete se jejich povedeným kouskům (scéna, kdy se Buster Moon a jeho lidé snaží dostat na konkurz, je k popukání stejně jako téměř všechny scény se slečnou Crowley) nebo s napětím sledujete, jak se před vašima očima z jednotlivých částí skládá vysněné představení. Celých sto pět minut tak uteče jako voda a z hlediska děje tu vážně není žádné slepé či nudné místo.
Zpívej 2
Zpívej 2 | Illumination Entertainment
Za zmínku rozhodně stojí i výprava. Místo, na které nás režisér a scenárista v jedné osobě Garth Jennings zavede, je stejně kouzelné. Pan Crystal je velké zvíře zábavního průmyslu, sídlí v Redshore City, které bych přirovnala k americkému Las Vegas plnému pozlátek, hotelů, zábavních parků a jiných kulturních vyžití včetně divadel. I pan Crystal minimálně jeden hotel vlastní, a to Crystal Tower, který je hodný svého jména. Stavba vypadá jako z křišťálu a interiéry budovy jsou ozdobené nejen luxusním pozlaceným nábytkem, ale i dekoračními stromy z polodrahokamů všech barev. Pan Crystal je silný a ambiciózní muž, který ví, co chce, i jak toho dosáhnout. Plány mu hatí pouze rebelující dospívající dcera a Buster Moon. Jeho konkurzy na nové show probíhají jako u Jaro Slávika nebo Simona Cowella – červené tlačítko mnohdy spustí bzučák dříve, než stihne dotyčný cokoli předvést. Postava tvrdého byznysmena tak povedeně kontrastuje se snílky v podobě Johnnyho, Meeny, Rosity, Ash a Gunthera, ale hlavně samotného Bustera Moona, který by mohl nadšení rozdávat.
Zpívej 2 funguje po všech stránkách, vyššímu hodnocení ale přesto brání nejen zmíněné, v některých okamžicích podivně vyhlížející postavy zvířecích hrdinů, ale občas i přílišná naivita a jednoduchost příběhu. Děti se budou bavit skvěle stejně jako dospělí, ale děj snímku je až příliš předvídatelný. Hned po prvních minutách přesně víte, co všechno se přihodí a jak to dopadne. S ohledem na úžasně barevný a veselý obal mi to ale nijak zvlášť nevadilo.
Hodnocení: 75 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.