Další #MeToo aféra na obzoru. Hvězdný herec měl osahávat kolegyni před zraky nečinného štábu

Další #MeToo aféra na obzoru. Hvězdný herec měl osahávat kolegyni před zraky nečinného štábu
Naomie Harris | A24
Pětačtyřicetiletá britská herečka Naomie Harris s jamajskými kořeny si podle svých slov dříve prošla #MeToo incidentem, který by v dnešní době nezůstal bez odezvy. Harris ztvárňuje postavu Eve Moneypenny v posledních třech bondovkách s Danielem Craigem a má na kontě oscarovou nominaci za snímek Moonlight, tudíž se pohybuje v těch nejprestižnějších filmových sférách. A v nich se také odehrál sexuálně motivovaný incident, o němž se čerstvě podělila v rozhovoru pro Mail on Sunday.
Harris se na konkurzu k nejmenovanému snímku sešla s věhlasným hercem, jenž jí během čtení textu strkal ruku pod sukni. A to přímo před několika svědky, kteří ovšem situaci ignorovali. „Nejvíce šokující na tom bylo, že v místnosti se nacházeli také castingový režisér a hlavní režisér. Nikdo ale samozřejmě nic neřekl, protože on byl – a pořád je – tak obrovská hvězda,“ nechala se slyšet talentovaná herečka, která odmítla prozradit jméno inkriminovaného herce. „Byl to můj jediný #MeToo incident, takže mám velké štěstí vzhledem k tomu, ke kolika případům podobného chování docházelo,“ dodala.
Zamlčení jména naznačuje, že Harris chce upozornit na podobné chování, které je podle ní nepřípusté, nikoli se mstít hereckému kolegovi. Herečka zároveň vyslovila úlevu, že tyto choulostivé záležitosti se v posledních letech skutečně mění. „Byla jsem součástí dalšího projektu, kde také došlo k #MeToo incidentu. A tam už byl pachatel bez sebemenšího otálení vyhozen,“ řekla Harris v rozhovoru.
dalsi-metoo-afera-na-obzoru-hvezdny-herec-mel-osahavat-kolegyni-pred-zraky-necinneho-stabu
Naomie Harris ve filmu Skyfall | MGM
V době po usvědčení producenta Harveyho Weinsteina, kdy slavné herečky opouští strach z profesního zatracení a neváhají pachatele označovat jménem, je diskrétní přístup Naomie Harris překvapivý a budí zvědavost. Popisovaný akt samozřejmě překračuje formální hranice a mužskému aktérovi by jistě přivodil potíže. V součtu jde o další, byť jen nepřímý důkaz, že hnutí #MeToo se zdaleka netýká jen Weinsteina či Kevina Spaceyho a že může kdykoli znovu zasáhnout ty dosud nejváženější tváře stříbrného plátna.