Poznáte, kde končí film a začíná videohra? Dechberoucí demo Matrix Awakens ukazuje grafiku budoucích her

Poznáte, kde končí film a začíná videohra? Dechberoucí demo Matrix Awakens ukazuje grafiku budoucích her
The Matrix Awakens | Epic Games
Nějaké ty ukázky, co dokáže vykouzlit herní engine Unreal Engine 5, již společnost Epic Games vypustila do světa. Demo The Matrix Awakens je ale úplně jinde – jde o dosud nejambicióznější ukázku možností UE5, která prezentuje nejen prostředí, ale i lidské bytosti. To vše na ploše komplexně vystavěného funkčního města. Současně jde o první příležitost, jak si tuto špičkovou renderovací technologii můžeme pořádně vyzkoušet na nové generaci konzolí – konkrétně je demo exkluzivně dostupné na konzolích Xbox Series X, PlayStation 5 a Xbox Series S (pcčkáři mají bohužel smůlu). Scenáristicky a režijně se dema ujali Lana Wachowski a James McTeigue.

Trailer: The Matrix Awakens

The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience
Nevšední promo zážitek je rozdělený do tří samostatných a odlišných částí. První je přehlídka postav, přičemž Epic pro potřeby dema vytvořil digitální modely Keanu Reevese (Neo) i Carrie-Anne Moss (Trinity). Rozhodně nejde o technologii bezpochybnou – pořád je dle mého celkem snadno rozpoznatelný skutečný herec od plně digitálního (například podle zubů, které mají zvláštní zabarvení a odlesky), ale hranice se tenčí a iluze je rozhodně o pořádný kus blíže realitě, než co třeba kdysi předvedl druhý Matrix v nechvalně proslulé scéně Neo proti stovce digitálních Smithů na střeše.
Po představení postav přichází ke slovu plně hratelná, i když lineární akční sekvence v autě, kdy jsou bouračky a výbuchy simulovány v reálném čase.
Ve třetí části se hráč může svobodně procházet/projíždět/prolétnout městem, v němž se nachází přes 45 tisíc vozidel, 260 kilometrů cest, 512 kilometrů chodníků a nespočet chodců. „Herně“ v něm, pravda, není co dělat. To je ale naprosto v pořádku. Cílem dema The Matrix Awakens není herní náplň, ale prezentace nových technologií. U samotných lidí ještě nějakou tu cestu musíme ujít, ale pokud jde o prostředí, tam je úroveň dechberoucí.

The Matrix Awakens Gameplay

The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience
Však se sami podívejte na záznam z hraní a dejte nám vědět v komentářích, co na video říkáte. Já jen doufám, že nezůstane pouze u dema, protože herní Matrix bych si v takovémhle kabátku na své konzoli rozhodně nechal líbit.
Nový díl Matrix Resurrections by měl dorazit do českých kin 23. prosince.