Trailer: Zdeněk Svěrák zázraky nedělá. V novince Betlémské světlo se ocitne v rakvi

Trailer: Zdeněk Svěrák zázraky nedělá. V novince Betlémské světlo se ocitne v rakvi
Betlémské světlo | Bioscop

Trailer: Betlémské světlo

Betlémské světlo
O čem bude? Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi (Zdeněk Svěrák) už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě a jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou magistru z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka (Daniela Kolářová), která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí. (Bioscop)
Vladimír Smutný, Jan Svěrák
Betlémské světlo - z natáčení. Kameraman Vladimír Smutný a režisér Jan Svěrák na snímku vpravo. | Bioscop
Betlémské světlo láká na povídkový žánr a plejádu tuzemských herců. Kromě Zdeňka Svěráka a Daniely Kolářové (hráli spolu například ve Vratných lahvích) se ve snímku představí Tereza Ramba, Jitka Čvančarová, Vojtěch Kotek, Jan Budař, Ondřej Vetchý, Miroslav Táborský nebo Vladimír Javorský. Za kamerou stál držitel osmi Českých lvů Vladimír Smutný a střihačem snímku je nejmladší z rodu Svěrákových, Zdeňkův vnuk František.
Jan Svěrák čtyři roky po snímku Po strništi bos (2017) adaptuje další povídkovou látku svého otce, ale tentokrát by to mohlo být o poznání zajímavější, ucelenější a minimálně nostalgické (Po strništi bos pojednávalo o dětství Zdeňka Svěráka). Ačkoli plno motivů se zde opakuje (například špičkování filmových manželů v podání Svěráka a Kolářové) a minimálně z traileru to nevypadá na bůhvíjaký komediální odvaz. Uvidíme 3. března v kinech.
Vojtěch Kotek, Zdeněk Svěrák
Tereza Ramba