Trailer: Nejvražednější motorovka historie znovu řinčí v přímém pokračování kultovního hororu

Trailer: Nejvražednější motorovka historie znovu řinčí v přímém pokračování kultovního hororu
Texaský masakr motorovou pilou (2022) | Netflix
Texaský masakr motorovou pilou z roku 1974 je považován za jeden ze zásadních milníků hororového žánru. Režisér Tobe Hooper představil světu vypečenou buranskou rodinku, v níž se obzvlášť vyjímal maskovaný hromotluk Leatherface, nosící kůži svých obětí a ohánějící se motorovou pilou. Rychle se z něj stala kulturní ikona podobně jako z Michaela Myerse a „Masakr“ se stihl k dnešnímu dni rozrůst do osmidílné série.
Žádný z pokračovatelů ale úrovně prvního filmu nedosáhl (často ani zdaleka)
Texaský masakr motorovou pilou
Texaský masakr motorovou pilou | Bryanston Distributing
a Hollywood se nyní pokouší o resuscitaci v podobě nového ambiciózního sequelu. Ten se na Netflixu představí už začátkem roku, ponese opět název Texaský masakr motorovou pilou a poslouží jako přímé pokračování Hooperova originálu. Všechny ostatní díly série tedy budou ignorovány. Tvůrci touží navázat na úspěch Halloweenu z roku 2018, který se vydal stejnou cestou. Režírovat bude David Blue Garcia (Tejano) a produkuje Fede Alvarez (Smrt ve tmě), jenž stojí za dějovým konceptem, rozšířeným do scénáře Chrisem Thomasem Devlinem.
Očekávaný návrat Leatherface se nyní ukazuje v první krátké upoutávce, která vyznává náznakovost a oplývá retro atmosférou původního snímku. Točený za pár tisíc dolarů na 16mm kameru, originální Texaský masakr se řadí k nejvýraznějším triumfům nezávislé tvorby. Jeho špinavý vizuál a přímočaré násilné provedení koresponduje s dobou vzniku, poznamenanou traumatem z války ve Vietnamu, a odpovídá také tomu, že příběh na lidských obětech záměrně a efektivně zobrazoval, jak se mohou cítit bezbranná zvířata, když jdou na jatka v děsivém a odporném prostředí.
Texaský masakr motorovou pilou
Přímý pokračovatel se v traileru snaží, seč může, aby takový nádech zachoval a aby neodradil četný fanklub originálu. Shodné zvukové efekty, jaké zazněly hned v úvodu Hooperova snímku, okamžitě aktualizují povědomou atmosféru, již dále podporují i charakteristické oranžovější spektrum a ponurost obrazu. Pohledy na známý dům, doplněné informačními mezititulky, rovněž brnkají na strunu nostalgie a první zařinčení pily jistě obstará fanouškům a fanynkám jedničky příjemné mrazení. Na hodnotící soudy a obsáhlé dojmy je samozřejmě brzy, ale pokud si výsledný film zachová hororové vibrace této trošky materiálu, můžeme na Netflixu konečně očekávat důstojného následovníka nedostižného originálu. Zda uvidíme celou rodinku kanibalů, to upoutávka neprozrazuje, ale i návrat samotného Leatherface, a to ve slibovaném nekompromisním provedení, by měl ke spokojenosti publika opět stačit.