První reakce: Očekávaný Batman s hvězdou Stmívání nabízí ty nejlepší komiksové momenty v historii

První reakce: Očekávaný Batman s hvězdou Stmívání nabízí ty nejlepší komiksové momenty v historii
The Batman | Warner Bros.
Ani ne dekádu po závěrečném povstání Temného rytíře od Christophera Nolena a jen pár měsíců poté, co Ben Affleck dobojoval ve finálním sestřihu Ligy spravedlnosti, nás čeká další hrané zpracování slavné komiksové látky, zasazené do prohnilého a zkorumpovaného města Gotham. Snímek s jednoduchým názvem The Batman natáčí Matt Reeves, jenž prorazil found footage hororem Monstrum a pozici vyhledávaného filmaře si upevnil osobitými blockbustery Úsvit planety opic a Válka o planetu opic. V hlavní roli miliardáře Bruce Waynea, jenž po nocích v netopýří masce likviduje pouliční zločin, se představí talentovaný Robert Pattinson, který pachuť z pubertální série Stmívání dávno přebil skvělými výkony v oceňovaných filmech jako Ztracené město Z nebo Tenet. Toho navíc doplní třeba Andy Serkis jako Alfred, Zoë Kravitz v úloze Catwoman, Jeffrey Wright coby komisař Gordon, Paul Dano jako Hádankář a Colin Farrell k nepoznání namaskovaný v roli Tučňáka.
Snímek má podle současného rozvrhu dorazit do tuzemských kin 3. března 2022 a budou jej doprovázet enormně vysoká očekávání, nastavená už zbožňovanou trilogií od Nolana. Hodně se mluvilo také o obsazení Pattinsona a hlavně Wrighta, jenž coby herec černé pleti hraje bělošský charakter Gordona, naposledy s grácií ztvárněného Gary Oldmanem. To vše, nemluvě o nehynoucí popularitě Batmana, jen zvýrazňuje zvědavost a zájem o film, byť především v kruzích komiksových geeků a zapálených fanoušků.
Reevesův Batman, jehož upoutávku si můžete přehrát výše, má za sebou uzavřené testovací projekce a na veřejnost vyvěrají první ohlasy. Ty v jedenáctiminutovém videu shrnul YouTube kanál Cortex Videos, a přestože se v některých případech jedná pouze o drby s odkazem „jiní povídali“, jejich sdělení se v mnoha bodech shoduje a svádí k optimismu.
Vyzdvihuje se například tajemná a dosud zcela nespecifikovaná role, již ztvárňuje herec Barry Keoghan a která může vést k potenciálnímu pokračování. Chvála ale dopadá také na hlavu Pattinsona, Kravitz a Paula Dana, jehož Riddler prý obzvláště vyčnívá a má až duchařský rozměr. Pattinsonův Batman je prý velmi brutální a nekompromisní, což platí také o samotném filmu. Ten údajně atakuje tříhodinovou stopáž (mluví se o dvou hodinách a padesáti minutách) a nabízí spoustu prostoru pro všechny skvělé postavy, krvavou akci i pro humor. Dá se sice předpokládat, že dojde ke zkrácení, ale zatím to podle všeho vypadá, že studio Warner Bros. nechává v tomto ohledu Reevesovi volnou ruku. Testovány byly tři odlišné verze sestřihu, přičemž všechny se svou stopáží blížily ke třem hodinám.
Přítomní diváci dále oceňují soustředění na temnou atmosféru a syrové násilí. Batmanovy akční finesy jsou prý velmi fyzické a drsné, aniž by maskovaný hrdina zabíjel nebo potřeboval zbraně. Snímek má dokonce obsahovat ty vůbec nejlepší batmanovské momenty, jaké kdy byly zfilmovány. To je velmi odvážné tvrzení vzhledem k práci Nolana či Tima Burtona, jenž udělal z Batmana filmový fenomén roku 1989, ale očekávání tím jen rostou. Reeves navíc nevsází čistě na akci a drahé atrakce, nýbrž se zaměřuje na příběh a charakter protagonisty, popřípadě na komplexní pokrytí tohoto komiksového vesmíru. A obojí se mu podle raných ohlasů daří, přičemž Bruce Wayne zde prý má ještě silnější pouto s Alfredem než v minulých adaptacích.
The Batman
The Batman | Warner Bros.
Některé menší výtky se týkají například opakujících se dialogů nebo slabšího třetího aktu. To jsou ale slabiny, které se stále mohou vyhladit při hledání ideálního finálního sestřihu. Přestože si studio neodpouští vkládat do příběhu různé oslí můstky k případnému sequelu, Batman má fungovat jako samostatné dílo, nacházející rovnováhu mezi příběhem protagonisty, žánrovým snímkem a požadavky komiksových fandů.
Podle všeho se tedy můžeme těšit na nadílku, jakou filmoví nadšenci nedostali od DC Comics už celé roky. Vždy je dobrým znamením, když studio nechává talentovaného režiséra, aby vyjádřil svou vizi v takřka tříhodinové stopáži (příkladem budiž dvouapůlhodinový Temný rytíř). A je skvělé, že herci byli do takto velkého blockbusteru vybíráni na základě jejich výkonů v menších nezávislých projektech. Pattinson, Keoghan a Dano mohou vnést do známých i tajemných postav dávku osobitosti, která odliší toto temné zpracování Batmana od všech ostatních. K takovému výsledku má nakročeno i Matt Reeves a nezbývá než věřit, že film svým atmosférickým trailerům a nadšeným prvním ohlasům dostojí.