Jen počkej, zajíci!, na němž generace X vyrůstala, bude pokračovat. V novém videu ale spíše děsí

Jen počkej, zajíci!, na němž generace X vyrůstala, bude pokračovat. V novém videu ale spíše děsí
Jen počkej, zajíci! | Central Television USSR
Jen počkej, zajíci! byla v podstatě sovětská obdoba Toma a Jerryho, v němž smolař vlk opětovně naháněl vychytralého zajíce. Od 1. ledna 1969, kdy měl premiéru první díl, nakonec vzniklo dvacet epizod o přibližně desetiminutových formátech, přičemž poslední čtyři byly vyrobeny po pádu komunismu (v nich už ale vlk nebyl takový gauner, přestal dokonce i pít a kouřit). Jednalo se o animovaný projekt výtvarníka Svetozara Rusakova a režiséra Vjačeslava Kotěnočkina. Rozpustilý a zábavný seriál, jejž si z dětství pamatujeme díky půvabné animaci a pro hlášky jako „Ty... zajíci... jen počkej!“, byl nakonec vysílán ve 102 zemích po celém světě. A nyní bude po patnáctileté odmlce pokračovat.
Nové díly má na starosti studio Sojuzmultfilm, které dříve oznámilo, že plánuje vyrobit 52 epizod a změnit animaci, aby se přizpůsobilo požadavkům moderní mládeže. Na projektu se už nemůže podílet žádný z originálních tvůrců – Kotěnočkin zemřel roku 2000 a Rusakov o šest let později. Premiéra by měla být už někdy v prosinci a k vidění je první trailer, který už během 45 vteřin vzbuzuje pochyby o tom, zda takovou modernizaci někdo potřeboval.
Jen počkej, zajíci!
Animace ve stylu ruského seriálu Máša a medvěd ztrácí původní kouzlo a pestrobarevné provedení působí hodně lacině. Prostor dostávají nové postavy jako ježek a srnec a vtípek odkazující na Matrix se bije s nudným dětinským handrkováním. Z tak krátkého sledu záběrů se toho moc vyčíst nedá a je možné, že tvůrci ve výsledku překvapí, ale zatím to vypadá spíše na průšvih. Toho si všímají i v Rusku, kde zpravodajský web Rossijskaja gazeta uvedl, že trailer naplňuje očekávání plná hrůzy. Studio navíc zakázalo přidávat k videu na YouTube komentáře, jako kdyby předem počítalo s vlnou kritiky.
Máte rádi původní seriál? Myslíte si, že má nadcházející verze šanci na něj důstojně navázat?