Bridgertonovi 2 trošku nudí, romance je to ale slušná

Bridgertonovi 2 trošku nudí, romance je to ale slušná
Bridgertonovi | Netflix
Děj pokračuje přesně tam, kde jsme rodinu Bridgertonových opustili v první sezóně. Daphne je šťastně vdaná, mateřství jí svědčí a tak se pozornost příběhu přesunula na hlavu rodiny – nejstaršího syna Anthonyho (Jonathan Bailey). Toho jako vikomta Bridgertona čekají v nové sezóně hned dva velké úkoly – uvést do společnosti svou sestru Eloise (Claudia Jessie), která o to ani v nejmenším nestojí a veškeré pokusy stát se hvězdou sabotuje, a najít si nevěstu, aby si tak zajistil dědice a splnil další z řady jeho povinností, jež k jeho postu patří. K výběru své manželky přistupuje s chladnou hlavou – chce milou a poslušnou ženu z dobré rodiny, která bude dobrou matkou jeho dětem a pomůže mu se zvládnutím početné rodiny.
Po řadě neúspěšných pokusů se nakonec rozhodne, že si vezme za ženu tu, kterou královna označí za diamant sezóny. Tím je nakonec zvolena Edwina Sharmová (Charithra Chandran), půvabná mladá dáma, dcera anglické šlechtičny a indického úředníka, která má ale jednu velmi významnou vadu – starší sestru Kate (Simone Ashley), která ostřížím zrakem hodnotí všechny nápadníky a vikomt Bridgerton je v jejích očích tím nejhorším. Pokud sňatku nepožehná, nic z něj nebude. Podaří se Anthonymu Kate přesvědčit, že je pro Edwinu tím pravým? A vybral si on tu správnou sestru?
Luke Thompson, Jonathan Bailey, Ruth Gemmell, Claudia Jessie
Bridgertonovi | Netflix
Osm hodinových dílů slibuje milovníkům historických romancí nádhernou výpravnou podívanou plnou úchvatných kostýmů, masek a dvorské etikety. Gentlemani drží své slovo, dámy se snaží uchvátit svou noblesou a matky či jiný doprovod musí předvést diplomacii na nejvyšší úrovni. Oku i uchu lahodící podívaná, jen co je pravda. Pod vším tím pozlátkem je ale něco špatně a Bridgertonovi v druhé řadě ukazují, že na postavení ženy v tehdejší společnosti nic tak úžasného nebylo. Eloise to ostatně říká na plnou pusu. Ona i ostatní debutantky jsou jako krávy vyvedené na trh a jejich rodina se je snaží vydražit za co nejvyšší cenu.
Ostatně i Kate Sharmová je silnou osobností, má pevnou vůli, svůj názor a nebojí se ho otevřeně sdělovat. Ve společnosti své mírné a dokonalé sestry je tak trnem v oku celému okolí, neboť vše jen komplikuje. Líbí se mi ale, že tvůrci seriálu všechny tyto vážné linky publiku nenutí nijak násilím. Podařilo se jim je zcela přirozeně zasadit do děje právě prostřednictvím těchto výjimečných žen, které muži musejí obdivovat, i když si to nechtějí přiznat. Jejich paletu doplňuje i lady Featheringtonová, vdova se třemi dcerami, na jejímž příběhu je vidět, jak moc byl osud žen závislý na mužských příbuzných.
Charithra Chandran, Simone Ashley
Bridgertonovi | Netflix
Celý příběh je ale vyvážený i s ohledem na muže. I na jejich postavách je vidět, že ani oni to nemají lehké. Také oni jsou svázáni pravidly společnosti, očekáváním svých rodin a povinnostmi vůči svým matkám, sestrám nebo sestřenicím. V porovnání se svými ženskými protějšky to měli lepší, ale procházka růžovým sadem to také nebyla. Bridgertonovi 2 tak nejsou vysmátou romancí, na jejímž jasně modrém nebi byste ani obláčku nezahlédli. Mírnou depresi cítíte, a jelikož se Anthony snaží stát se manželem, i svůj sexuální život tolik neukazuje (i když nějakou tu nahou kůži zahlédnete), ale tolik lechtivých scén, jakých jste si užili v první řadě, rozhodně nečekejte. Bridgertonovi se hodně nesou v duchu Pýchy a předsudku (i scéna, kdy Anthony spadne do rybníka a vylézá v mokré košili, odkazuje na adaptaci s Colinem Firthem) a jsou vlastně o slovním hašteření mezi hlavními postavami, mezi nimiž postupně narůstá vzájemná přitažlivost, ale sexu mezi nimi se dočkáte až téměř na samém konci seriálu.
Za pozornost však určitě stojí hudba. Stejně jako v první řadě i v té druhé tvůrci vsadili na kombinaci moderní a klasické hudby, kdy do orchestrální podoby převedli hity jako Material Girl od Madonny, Stay Away od Nirvany, Diamond od Rihanny nebo What About Us od Pink. Skvělá práce. A líbil se mi i drobný detail v podobě šperků, které Kate po celou dobu nosí. Všechny jsou v indickém stylu a pěkně odkazují k její rodné zemi. Navíc se v příběhu postupně objevují postavy, které budou hrát významnou roli v dalších příbězích rodiny Bridgertonových, které ale rozpoznají jen čtenáři knih a ocení snahu filmařů, všechny příběhy spojit do sebe a vytvořit velkou rodinnou ságu. Své místo tak i v druhé řadě dostaly postavy jako Marina Thomspon, či její manžel sir Phillip Crane a začíná se i rozvíjet pouto mezi Penelope a Colinem.
Simone Ashley, Jonathan Bailey
Bridgertonovi | Netflix
Druhá řada je pomalejší a chvílemi může nudit, ale milovníkům romantických příběhů by se líbit měla. Není tak šokující jako předchozí, ale její vyznění odpovídá duchu příběhu. Zatímco Daphne a Simon byli v první řadě ovládnuti nečekanou vášní a silou svých emocí, Anthony a Kate jsou jako starší sourozenci příliš zodpovědní a uvědomují si, co je v sázce. Snaží se řídit rozumem a své emoce nedávat najevo. Z tohoto důvodu si druhá řada od mě vyslouží stejně vysoké hodnocení jako ta první. Je jiná, ale není horší.
hodnocení: 65 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.