Seriál Tajemství loňského léta se nebojí změn, identitu však vyměnil za fenomén sociálních sítí

Seriál Tajemství loňského léta se nebojí změn, identitu však vyměnil za fenomén sociálních sítí
Tajemství loňského léta | Amazon Prime Video
Tajemství loňského léta sice nemělo sexy hlášky a ultra zajímavé postavy, ale těžilo ze solidního žánrového řemesla a fajnového obsazení. Série se nicméně ani nestihla pořádně rozjet a už druhým dílem, zasazeným do ostrovního resortu, bohužel narazila a vesměs skončila (třetí díl se už ani nepodíval do kin). Vřískot vydržel podstatně déle a dočkal se i velmi solidní seriálové varianty, která sice změnila některé zaběhnuté pořádky (přetvořila ikonickou masku, vrah měl o něco barvitější zabijácký arzenál), ale zůstal jí duch série. A byl z toho hit. Nyní tady máme seriálové Tajemství loňského léta, které se pokouší o něco podobného.
Tajemství loňského léta
A výsledek je... problematický. S předělávkami podobného typu se to má tak, že cílí hned na několik typů publik s naprosto odlišnou perspektivou. Nováčkům je třeba vše řádně představit a nezahltit je odkazy, které naopak pochopí jen originálu znalí. Pro ně je navíc každý podobný restart jistou formou čekání na Godota, kdy známe bod zlomu a tudíž jen čekáme, až na něj konečně dojde a tím se dají věci do pohybu. Autoři mohou jít cestou nejmenšího odporu a pouze otrocky přepisovat, čímž sice vyloženě nenadchnou, ale ani neurazí. Nebo se mohou pokusit spojit zájem obou skupin, kdy nejenže pro nováčky převypráví klasiku tak, aby je zajímala, ale současně udělají pár twistů, aby to zaháčkovalo i milovníky předlohy.
Seriálové verzi Tajemství loňského léta se musí nechat, že rozdává karty dobře. Obsazení sice extra sympatické není, což do jisté míry způsobuje až příliš volná charakterizace postav (o většině se za celou dobu nic nedovíme), osudová noc s nehodou má ale opravdu zajímavý zvrat. Nechci zbytečně prozrazovat, tvůrcům se ale musí nechat, že tohle nemají vymyšlené blbě.
Tajemství loňského léta
Tajemství loňského léta | Amazon Prime Video
Bohužel to využívají dost nešťastným způsobem. Původní film je o tom, že skupinka teenagerů srazí rybáře, hodí ho do moře, on přežije a začne je o rok později kosit hákem. Nic sofistikovaného, s řadou logických děr (jak věděl, kdo ho srazil, proč zrovna hák, jak vůbec přežil atd.), ale pro potřeby žánru šlo o naprosto dostačující věc, kdy postava v pláštěnce s hákem měla v přítmí potřebný hrůzunahánějící efekt. Seriál se ľ z důvodů, které nemohu prozradit – podobné charakterizace vzdává. Místo toho rozehrává hru na vraha, což vede k tomu, že po celou dobu zabijáka nevidíme a jsme pouze svědky jeho řádění. Přestože se tak základ tváří jako slasher, současně jde o jakousi kvazi detektivku pro mladé, která nicméně neposkytuje dostatek stop.
A protože se moderní horory snaží nebýt jen přímočaré, na příběh o hledání vraha se nabalují další motivy, které buď nevedou nikam (sekta), nebo jsou jako z úplně jiného filmu (pokud někdo pochopí, co měla znamenat celá pasáž s medem a včelami, rád se nechám v diskuzi poučit). Sami tvůrci si zřejmě byli vědomi toho, jak náhodně skáčou mezi slasherem, detektivkou a sociálním komentářem o tom, jak žijí mladí, že na konci – pro jistotu – nechají vraha do kamery vše vysvětlit. Téměř to působí dojmem, že bylo hotovo a pak se při projekci kdosi zeptal: „Dobře, chápu, proč museli umřít tihle. Ale proč tamti?“ A někdo narychlo sepsal něco, co jednotlivé situace objasňuje.
tajemstvi-lonskeho-leta-serialova-verze-hororove-klasiky-se-neboji-zmen-identitu-bohuzel-vymenila-za-fenomen-socialnich-siti
Tajemství loňského léta | Amazon Prime Video
Původní Tajemství loňského léta bodovalo svou jednoduchostí. Mladí lidé udělali hovadinu a za to je přízrak začal kosit jednoho pro druhém. Nekomplikované a čitelné. Snaha o komplexnější uchopení se v případě předělávky cení, seriálová verze ale nedokáže přijít s ničím vlastním, co by ji definovalo. Kromě toho, že mladí neudělají bez mobilu ani krok a že sociální sítě určují nejen jejich životy, ale i způsob myšlení. Pravda to možná je, ale velkou zábavu to nevytváří. A protože zabiják absentuje a samotné mordy jsou převážně mimo obraz, příliš toho nezůstalo ani pro milovníky žánru.
Celou sérii najdete na Prime Video s českými titulky.
Hodnocení: 40 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.