První film o Titanicu šel do kin pouhých 29 dní po tragédii. Hrála v něm herečka, která nehodu přežila

První film o Titanicu šel do kin pouhých 29 dní po tragédii. Hrála v něm herečka, která nehodu přežila
Saved from the Titanic | Éclair Film Company
Právě ta se totiž po dovolené 10. dubna 1912 nalodila na Titanic, aby se dostala do New Yorku. Historii s ledovcem dobře známe, pro Dorothy každopádně „výlet“ dopadl dobře. Když Titanic narazil na ledovec, zrovna hrála bridž a z potápějící se lodi unikla na prvním záchranném člunu.
Po návratu do New Yorku jí filmová společnost Éclair Film Company, pro niž Dorothy pracovala, navrhla, že by podle jejího prožitku natočila film. Dorothy se podílela na scénáři – ten měl strukturu jejího vyprávění rodičům a snoubenci o tom, co se jí na lodi stalo. Dokonce se pro potřeby natáčení oblékla do stejných šatů, jaké měla na sobě během plavby. Výsledkem byl snímek Saved from the Titanic, který trval deset minut (což byla na tehdejší dobu normální délka) a kombinoval zpravodajské záběry, obrázky ledovců a nové scény natočené ve filmovém studiu v New Jersey a na lodi v přístavu v New Yorku. Film byl celosvětově obrovským hitem a přirozeně už tehdy došlo též na kritiku, že jeho autoři jen chtějí vydělat na obrovské lidské tragédii.
Nakonec byl snímek podobně jako samotný Titanic odsouzen k zániku. V roce 1914 byly jediné známé kopie filmu nenávratně zničeny při požáru.