Festival francouzkého filmu se neobejde bez lásky, milostného trojúhelníku, Belmonda a Edith Piaf v českých kulisách

Festival francouzkého filmu se neobejde bez lásky, milostného trojúhelníku, Belmonda a Edith Piaf v českých kulisách
Z filmu Milenci | Festival francouzského filmu
Hlas lásky
Hlas lásky (2020) | Festival francouzského filmu
V hlavní programové části festival uvede deset předpremiérových titulů, v jejichž čele stojí hudební snímek inspirovaný životními osudy kanadské zpěvačky Céline Dion Hlas lásky (2020). Hlavní roli zpěvačky Aline ztvárnila oblíbená francouzská herečka Valérie Lemercier, která je autorkou scénáře i režisérkou tohoto snímku. Film měl svou premiéru na letošním festivalu v Cannes.
Mezi předpremiérami zazáří také francouzsko-český animovaný film Přes hranici (2021) režisérky Florence Miailhe. Celovečerní snímek vytvořený netradiční technikou animované malby na skle získal zvláštní uznání poroty na letošním festivalu animovaného filmu v Annecy a vypráví nevšední příběh o cestě za svobodou a nadějí.
Na programu je také psychologická kriminálka Milenci (2020)uvedená v oficiální soutěži na festivalu v Benátkách v roce 2020. Režisérka Nicole Garcia zde poutavým způsobem zpracovala téma milostného trojúhelníku. Protagonisty tohoto snímku s prvky filmu noir jsou Stacy Martin, Pierre Niney a Benoît Magimel.
Jehnny Beth
Paříž, 13. obvod | Aerofilms
V předpremiéře uvede festival také nejnovější film významného francouzského režiséra Jacquese Audiarda Paříž, 13. obvod (2021). Černobílý snímek nositele několika Césarů, který soutěžil o letošní Zlatou palmu v Cannes, je sondou do života dnešních třicátníků, kterou doprovází dynamická hudba francouzského vizionáře Roneho.
Pražská část přehlídky nabídne v soutěžní sekci osm filmů, které dosud nebyly zakoupeny do české kinodistribuce a které budou soutěžit o cenu TV5 MONDE.
Charlotte Gainsbourg, Jane Birkin
Jane očima Charlotte (2021) - slavná matka očima slavné dcery | Ji.hlava
Fokus věnovaný Charlotte Gainsbourg připomene významné životní jubileum této známé francouzské herečky a zpěvačky. Fokus představí celkem šest snímků z její tvorby, mezi nimi i filmovou adaptaci divadelní hry Marguerite Duras Suzanna Andler (2020) v režii Benoita Jacquota. Na letošním festivalu v Cannes byl uveden také dokumentární snímek Jane očima Charlotte (2021), který přináší pohled Charlotte Gainsbourg na její matku Jane Birkin.
Festival uvede rovněž cyklus filmů významného politicky angažovaného tvůrce a prezidenta Francouzské filmotéky Costy Gavrase. V rámci tohoto cyklu budou uvedeny čtyři rané Gavrasovy filmy a jeho nejnovější snímek Dospělí v místnosti (2019).
Anna Karina, Jean-Paul Belmondo
Bláznivý Petříček | SNC
Pražskou část festivalu završí pocta velikánovi francouzské kinematografie Jean-Paulovi Belmondovi. V jejím rámci budou uvedeny snímky Opice v zimě (1962), Muž z Ria (1964) a Bláznivý Petříček (1965) charakterizující široké žánrové rozpětí hercovy kariéry.
Na programu nebude chybět ani oblíbený Večer krátkých filmů.
Ve zvláštním uvedení festival připomene šedesát let od vzniku kultovního filmu Jules a Jim (1962) Françoise Truffauta. Tento snímek se navíc stal inspirací pro letošní vizuál festivalu, autorem fotografie z natáčení Julese a Jima je renomovaný fotograf Raymond Cauchetier.
Uvedením snímku Edith Piaf (2007) pak Festival francouzského filmu oslaví společně se Studiem Barrandov 90. výročí barrandovských studií, které se podílely na vzniku řady zahraničních filmů.
festival-francouzskeho-filmu-jiz-tento-ctvrtek-18-11
Festival francouzského filmu bude probíhat ve dnech 18. - 24. listopadu 2021. | Festival francouzského filmu
V Praze se na Festival francouzského filmu můžete vydat od 18. do 24. listopadu do Kina 35 Francouzského institutu, do Lucerny, Světozoru a Edison Filmhubu. Festival současně proběhne také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a v Ostravě.
Všechny filmy festivalu budou uváděny v původním znění s českými titulky nebo s dabingem. Více informací naleznete na festivalovém webu.