Tygr a drak je vrcholem pomyslného ledovce. Letošní Filmasia se zaměří na kinematografii Tchaj-wanu

Tygr a drak je vrcholem pomyslného ledovce. Letošní Filmasia se zaměří na kinematografii Tchaj-wanu
Z filmu Můj ztracený Valentýn | MandarinVision
Filmasii zahájí ve čtvrtek 2. prosince od 19 hodin ve velkém sále kina Lucerna tchajwanský režisér Kethsvin Chee projekcí dětského příběhu Ahoj, tapíre! (2020). Současným filmem naváže festival v neděli 5. prosince v 16 hodin na stejném místě, tentokrát s velmi úspěšnou tchajwanskou romantikou Můj ztracený Valentýn (2020).
Ahoj, tapíre!
Ahoj, tapíre! - muž vyjel na moře a už se nevrátil | Man Man Er Co. Ltd.
Chris Berry, filmový historik vyučující na King´s College v Londýně, uvede dva filmy v sekci Ztracené poklady v pátek 3. prosince v pražském kině Ponrepo. Ta slouží k připomenutí zapomenuté vlny populárních tchajwanských filmů šedesátých a sedmdesátých let. Dva z nich v nové, digitalizované podobě Filmasia představí díky spolupráci s Tchajwanským filmovým a audiovizuálním institutem. Jedná se o až hitchcockovský příběh Manželovo tajemství (1960) a o zástupce dynamického proudu filmů pro mladé Pošetilá nevěsta, naivní ženich (1967).
Pošetilá nevěsta, naivní ženich
Pošetilá nevěsta, naivní ženich | Taiwan Film and Audiovisual Institute
Páteří letošní přehlídky bude retrospektiva nazvaná Mistři tchajwanského filmu, v níž se po jednom snímku představí pět významných autorů. Zastoupeni budou klasici uměleckého filmu jako třeba Tsai Ming-liang s novinkou Dny (2020), Edward Yang s Raz dva (2000) nebo Hou Hsiao-hsien s pozapomenutou romantickou komedií Zelená tráva na břehu řeky (1982). Nebudou chybět ani kultovní filmy typu Tygr a drak (2000) nebo historické melodrama letos zesnulého kmotra tchajwanského filmu Li Hsinga Podzimní poprava (1972). Sekce bude promítána v kině Ponrepo ve dnech 4. až 6. prosince.
Podzimní poprava
Podzimní poprava | Filmasia
Na etablované legendy festival naváže začínajícími talenty. V malém sále kina Lucerna promítne v pondělí 6. prosince pásmo studentských filmů mladých tchajwanských filmařů studujících v České republice.
Neméně důležitá bude finální sekce Ženy tchajwanského filmu, kterou sestavila významná producentka Peggy Chiao. V sekci bude uvedena celovečerní experimentální romantika Poslouchej (2009) či nostalgický příběh Za mých mladých let (2015). Všechny filmy bude možné vidět v malém sále Lucerny v úterý 7. prosince.
tygr-a-drak-je-pouhym-vrcholem-pomyslneho-ledovce-letosni-filmasia-se-zameri-na-kinematografii-tchaj-wanu
Letošní sedmnáctá Filmasia bude probíhat od 2. do 7. prosince v Praze. | Filmasia