Ve vězení chtěl spáchat sebevraždu, na spravedlnost čekal 18 let. 3KinoFest ocenil polský debut pojednávající o skandálním justičním omylu

Ve vězení chtěl spáchat sebevraždu, na spravedlnost čekal 18 let. 3KinoFest ocenil polský debut pojednávající o skandálním justičním omylu
25 let neviny | Kino Swiat
„3KinoFest je ve srovnání s tradičními filmovými festivaly vlastně takovou Popelkou, ale za osm let od svého vzniku si už našel své místo. V zákulisí dokonce několikrát zaznělo, že jsme takový středoevropský Sundance. To je samozřejmě hodně nadnesené, ale proč bychom měli mít jen malé cíle,“ říká zakladatel a ředitel 3KinoFestu Vavřinec Menšl.

Vítězné filmy

Nezanechat stopy
Nezanechat stopy | 3KinoFest
Cenu za nejlepší celovečerní hraný film získal snímek polského režiséra Jana P. Matuszyńského Nezanechat stopy. Film vypráví příběh dle skutečných událostí z roku 1983. V té době v Polsku stále trval výjimečný stav, vyhlášený 13. prosince 1981. Obětí tohoto temného období se stal mladík Grzegorz Przemyk, syn opoziční básnířky, jejž zadržela a brutálně zbila milice – komunistická policie. Mladík později těžkým zraněním podlehl. Jediným svědkem tohoto násilí byl jeho kamarád, který se rozhodne pravdivě vypovídat. Komunistická moc se ho však snaží všemožně od odhalení pravdy odradit. Ze zbití mladíka také obviní záchranáře, kteří ho vezli do nemocnice.
Historické drama Nezanechat stopy se právě teď začíná promítat v amerických kinech a v Los Angeles bude představeno jako nominant na Oscara.

25 let neviny: Trailer

25 let neviny
Cenu za nejlepší celovečerní hraný debut přisoudila odborná porota filmu polského režiséra Jana Holoubka 25 let neviny. První celovečerní hraný snímek Jana Holoubka je sondou do těžkých reálií na území Polska v devadesátých letech 20. století, kdy byl problém nespravedlnosti jurisdikce zcela opomíjen. Obětí justičního omylu se stal obyčejný mladý muž Tomasz Komenda, který byl za znásilnění a brutální vraždu mladé dívky odsouzen k 25 letům vězení. Jeho nevina byla prokázána až po dlouhých 18 letech boje o přežití ve vězení.
Případ Tomasze Komendy šokoval nejen Polsko. Nespravedlivě vězněnému muži, který je nyní čtyřicátníkem a jeho přítelkyni se narodil syn, se podařilo na státu vysoudit rekordní odškodné ve výši 13 milionů zlotých (74 milionů korun). Téměř dvě dekády ve vězení mu to ale nenahradí.
Jiná smečka
Jiná smečka | 3KinoFest
Odbornou porotu dále zaujal maďarský film režisérky Hajni Kis Jiná smečka, kterému udělila zvláštní cenu poroty. Snímek pojednává o Tiborovi, který po návratu z vězení pracuje jako vyhazovač v nočním klubu. Má finanční problémy, přespává u svého bratra a pro svou povahu je v neustálém konfliktu s okolím. Svou divokou dvanáctiletou dceru Niki neviděl už sedm let. Když Niki, která žije s prarodiči, zjistí, že otce propustili z vězení, i přes jejich zákaz ho vyhledá. Toto setkání přinutí Tibora čelit své minulosti a hledat způsob, jak se stát své dceři opravdovým otcem.
festival-visegradskych-filmu-3kinofest-vyhlasil-viteze-3
Z předávání cen | 3KinoFest
Mezinárodní filmový festival 3KinoFest byl založen v roce 2013 v Praze. Od počátku klade důraz na propojování středoevropské kultury. Za dobu existence 3KinoFest přivezl do České republiky téměř 300 filmů, hostil více než 150 významných osobností středoevropské kinematografie a je tak řazen mezi respektované filmové festivaly ve střední Evropě.