Lze se intimně sblížit s kolotočem? Festival Mezipatra ovládl velmi originální titul

Lze se intimně sblížit s kolotočem? Festival Mezipatra ovládl velmi originální titul
Jumbo (2020) | Dark Star Pictures
V týdnu od 4. do 11. listopadu proběhl v Brně a v Praze 22. ročník queer filmového festivalu s názvem Mezipatra. Během něj je každoročně představována zhruba stovka českých i zahraničních titulů s LGBTQ+ tematikou. Tyto filmy jsou následně oceňovány odbornou porotou v rámci mezinárodní soutěže filmů. Součástí programu jsou ale také diskuze, přednášky, workshopy, výstavy a párty.
lze-se-intimne-sblizit-s-kolotocem-festival-mezipatra-ovladl-velmi-originalni-titul-1
Jumbo (2020) | Dark Star Pictures
Co znamená queer? Tento pojem zastupují lidé, kteří se snaží osvobodit od tradičního vnímání sexuálních a genderových identit, jež jsou založené na neměnných kategoriích muž/žena, heterosexuální/homosexuální. Festival na tuto tematiku poukazuje, protože chce dát lidem v České republice prostor pro objevování různorodosti těchto identit. Každým rokem Mezipatra navštíví kolem 12 000 diváků a divaček.
Ve středu proběhlo slavnostní zakončení, během nějž byli vyhlášeni letošní filmoví vítězové. Cenu za nejlepší celovečerní titul získal snímek z francouzsko-belgicko-lucemburské produkce s názvem Jumbo. Režisérka Zoé Wittock vytvořila příběh o netradiční lásce. Mladá hlavní hrdinka našla své zalíbení v centrifuze neboli odstředivé pouťové atrakci. Postavu Jeanne ztvárnila hvězda filmu Portrét dívky v plamenech (2019), herečka Noémie Merlant. Porota na tomto filmu vyzdvihla jeho originialitu.
Trailer
Jumbo
Uznání poroty získal francouzský film Bod zlomu režisérky Catherine Corsini. Rozvíjí příběh manželského lesbického páru během jedné noci na přeplněné nemocniční pohotovosti. Cenu studentské poroty poté získal krátký snímek Syn Sodomy od scenáristy a režiséra Thea Montoyi.