Proč „nejslavnější sci-fi všech dob“ v kinech propadla a co ji následně zachránilo?

Proč „nejslavnější sci-fi všech dob“ v kinech propadla a co ji následně zachránilo?
Blade Runner | Warner Bros.
Blade Runner je klasika, na kterou fanoušci nedají dopustit. Řada z nich se ho nebojí označit za nejlepší sci-fi film vůbec. Což je situace, kterou by v roce 1982 vážně nikdo netipoval, neboť Blade Runner tehdy platil za propadák. Snímek stál 28 milionů dolarů a z kin si ve své době odnesl o milion méně. A mohlo za to studio, neboť šel do kin jimi zprzněný sestřih, který byl výrazně kratší než původní verze Ridleyho Scotta, obsahoval dodatečné voiceovery a pozitivní konec, který odporoval atmosféře filmu.
Harrison Ford, Ridley Scott
Ridley Scott a Harrison Ford na place Blade Runnera (1982)
Snímek se nakonec dočkal několika různých režisérských sestřihů, kterými Scott filmu postupně napravoval u širokého publika reputaci. Jak se povedlo, že měl původně obrovský kinopropadák v následujících letech takovou péči? Futurista Syd Mead, který se vyjma Blade Runnera podílel i na Tronovi, Elysiu či Vetřelcích, na to v jednom z rozhovorů odpověděl: „Blade Runner zachránilo video. Šlo o jeden z nejpůjčovanějších filmů po několik měsíců.“
Blade Runner mimo jiné pohořel i proto, že o dva týdny dříve vstoupil do amerických kin E.T. Mimozemšťan, z něhož diváci šíleli. Pokud si při výletu do kina měli vybrat mezi pohádkovou sci-fi nebo depresivní vizí budoucnosti, vyhrál E.T. Možná, kdyby šly snímky do kin v opačném pořadí, psala by se historie jinak. Protože v sálech byl Blade Runner pro publikum nezajímavý, na video přispěchal již příští rok (E.T. si naopak na uvedení na VHS počkal až do roku 1988). Dobrodružství Ricka Deckarda tak sice kiny prošlo bez většího povšimnutí, rychlé přesunutí na regály půjčoven mu ale nakonec prospělo, neboť tam neměl konkurenci (a fanoušci o něm konečně začali mluvit).
Není neobvyklé, že prodeje na videu pomohou ke vzniku dalšího dílu. Byl to případ Hellboye a takový Riddick z toho žije od začátku série. Přesto, u Blade Runnera by to asi fanoušci původního sestřihu studia (který v ohlasech zrovna neválel) v době premiéry netipovali. Snímek se nakonec dočkal velmi slušného (ale paradoxně komerčně také neúspěšného) pokračování a momentálně s nadějí vyhlížíme nový anime seriál Blade Runner: Black Lotus, který má v USA premiéru již za týden (snad se brzy podívá i k nám).
Blade Runner: Black Lotus
Dnes večer si navíc můžete od 23:30 na Nova Cinema naladit první film. Pravděpodobně půjde o studiem zprasený sestřih s dodatečnými voiceovery (to jsem z televizního programu vyčíst nedokázal), ale i v téhle nedokonalé verzi je pořád Blade Runner stokrát působivější než mnohé jiné filmy.