Mohl natočit revoluční komiksový hit, ale nakonec stál u zrodu jedné z nejvýdělečnějších filmových sérií historie. Do světa kouzelníků by se významný režisér rád vrátil

Mohl natočit revoluční komiksový hit, ale nakonec stál u zrodu jedné z nejvýdělečnějších filmových sérií historie. Do světa kouzelníků by se významný režisér rád vrátil
Harry Potter a Kámen mudrců | Warner Bros.
Režiséra Chrise Columbuse filmoví fanoušci jistě dobře znají. Kariéru načal v osmdesátých letech jako scenárista populárních rodinných snímků Gremlins a Rošťáci, přičemž jeho režijním debutem byla dobrodružná komedie Noční dobrodružství z roku 1987. Odtud se Columbus vyšvihl k již milovaným klasikám jako Sám doma nebo Táta v sukni, které z něj učinily horké režisérské zboží.
To se projevilo hlavně na přelomu tisíciletí, kdy rodák z Pensylvánie stanul
Chris Columbus
Chris Columbus | Twentieth Century Fox
před masivním dilematem. Byla mu totiž nabídnuta režie hned dvou titulů, po nichž prahnul jako malé dítě. Tím prvním byl Harry Potter a Kámen mudrců, tedy adaptace nesmírně populární knižní předlohy J. K. Rowling o kouzelnickém světě a vyvoleném chlapci s jizvou na čele. A druhým Spider-Man podle komiksové předlohy, kterou Columbus zbožňoval. Rozhodl se pro Harryho Pottera, a přestože ho mnozí nazývali bláznem, odmítajícím ikonického marvelovského superhrdinu, své volby prý zpětně ani v nejmenším nelituje.
„Asi den předtím, než jsem dostal nabídku na Spider-Mana, jsem se doslechl, že mě chtějí pro Harryho Pottera,“ svěřil se Columbus v rozhovoru pro Screen Rant. „A někteří naříkali: ‚Není blázen? Jak může nechat plavat Spider-Mana?‘ A já jsem se částečně cítil stejně, protože něco takového jsem pravděpodobně toužil dělat celý život. Ale jsem rád, že jsem se rozhodl pro Pottera. Jsem opravdu šťastný.“
Není divu. Harry Potter a Kámen mudrců se stal nejvýdělečnějším snímkem roku 2001 a v kinech utržil 974 milionů dolarů, nic tudíž nestálo v cestě tomu, aby Columbus režíroval i druhý díl s podtitulem Tajemná komnata. Ten dorazil hned následující rok a finančně se musel sklonit před dvěma konkurenty – úspěšnější byla roku 2002 jednak druhá epizoda Star Wars, jednak, hádáte dobře, Columbusem odmítnutý Spider-Man. Pavoučího muže nakonec režíroval Sam Raimi, tvůrce kultovní trilogie Lesní duch nebo Jednoduchého plánu, a výsledek byl fenomenální. Spidey v kinech dominoval s výdělkem 821 milionů dolarů a zažehl éru enormně úspěšných komiksových adaptací, kterou po něm rozvíjel Christopher Nolan se svou batmanovskou trilogií a samozřejmě Marvel Cinematic Universe.
Harry Potter a Kámen mudrců
Harry Potter a Kámen mudrců | 2001 Warner Bros
To ale Columbuse mrzet nemuselo, neboť režií prvních dvou dílů Harryho Pottera nastartoval třetí nejvýdělečnější filmovou sérii vůbec (Raimiho Spider-Man, jenž skončil u trilogie, drží rovněž skvělé desáté místo). A může se plácat po zádech také za vydařený casting, který kromě etablovaných britských velikánů zahrnoval i dnes slavné newcomery Emmu Watson a Daniela Radcliffa.
Columbus v poslední dekádě natočil třeba dva díly Percyho Jacksona nebo Pixely s Adamem Sandlerem a jeho kariéra postupně uvadá. Pochopitelně by ji rád oživil například tím, že se vrátí do bohatého kouzelnického světa. Harryho Pottera dál ždíme studio Warner Bros. sérií Fantastická zvířata a vše směřuje k výrobě televizní série, která byla nedávno oznámena. Netknuta ale zatím zůstává divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě, která si odbyla premiéru roku 2016 a podle námětu Rowling ji napsal Jack Thorne. Její příběh navazuje na epilog sedmé knihy a zaměřuje se na Harryho syna Albuse Severuse, jenž se vrací časem a s událostmi knih pořádně zamíchá.
Hra se dočkala rozporuplného přijetí, což ale neznamená, že ji nějaký šikovný režisér nemůže přetavit v plnohodnotný dovětek série. Zájem by měl právě třiašedesátiletý Columbus, což odhalil v rozhovoru pro Variety. „Moc rád bych režíroval Prokleté dítě. Je to skvělá hra a děti (protagonisté filmů) jsou v tom správném věku, aby si své role znovu zahrály. Je to má malá fantazie,“ prozradil Columbus.
Tobey Maguire, Kirsten Dunst
Spider-Man
Těžko ale říci, zda by byl v dnešní době tím správným člověkem. Jeho příspěvky do série přeci jenom více cílily na dětské publikum a Harry Potter se poté měnil k nepoznání pod taktovkou tvůrců jako Alfonso Cuarón či David Yates. Série značně potemněla a bylo by otázkou, zda by Columbus, jenž se zasekl u nenáročných rodinných produkcí, dokázal navázat progresivně a zajímavě. To jsou už ale jen dohady, neboť adaptace Prokletého dítěte je ve hvězdách a k dispozici by jistě byla řada mladších kreativních filmařů. Námět hry je navíc postavený na hrátkách s časem, což by do pozice ideálního kandidáta stavělo spíše Christophera Nolena.