Důsledná filmová masáž. 3KinoFest představí boha internetu, sci-fi podle Wajdy a zakázaný snímek s Bohdalovou

Důsledná filmová masáž. 3KinoFest představí boha internetu, sci-fi podle Wajdy a zakázaný snímek s Bohdalovou
Z filmu Sněžit už nikdy nebude | 3KinoFest
Bůh internetu
Polsko, 2021, 94 min.
Režie: Joanna Satanowska
Bůh internetu
Bůh internetu | 3KinoFest
Sobota 6. 11. / 17:00 – 18:45, Městská knihovna v Praze – Velký sál, HOST
Sobota 6. 11. / 20:00 – 21:45, Městská knihovna v Praze – Malý sál
Kuba „Szark“ Szarkowski je velmi stydlivý a citlivý třicetiletý muž, který jako většina z nás hledá své pravé ,,já”. Jeho život se ale mění v okamžiku, kdy se rozhodne stát influencerem prostřednictvím YouTube kanálu. Postupně začíná snít o tom, že se stane velkou hvězdou internetu. V realizování tohoto snu mu pomáhá mladší sestra „Byku“, která plní funkci kameramana, střihače, mistra zvuku a ostatních členů filmového štábu. „Szark“ nemá vůbec ponětí o tom, jakým influencerem by se chtěl stát. Nerozumí základním marketingovým strategiím, které by v praxi mohl využít. Ví ale jedno: chce být jen slavný.

Nezanechat stopy
Polsko, 2021, 165 min
Režie: Jan P. Matuszyński
Nezanechat stopy
Nezanechat stopy | 3KinoFest
Neděle 7. 11. / 17:00 – 19:55, Městská knihovna v Praze – Malý sál
Film Jana P. Matuszynského (Poslední rodina) vypráví příběh zasazen do temné doby polského politického období, kdy byl 13. prosince 1981 vyhlášen výjimečný stav, který ovládl všechny životní aspekty. Obětí tohoto brutálního období se stal mladík Grzegorz Przemyk, který byl zavražděn příslušníky komunistické policie zvané Milicja Obywatelska. Vinu za smrt mladého chlapce nesla tehdejší vláda, která se ji však snažila svést na pohotovostní služby.
Jeden z vážných adeptů na oscarového kandidáta v kategorii neanglicky mluvený film.

Slepenec
Polsko, 1968, 35 min.
Režie: Andrzej Wajda
Slepenec
Slepenec | 3KinoFest
Neděle 7. 11. / 18:30 – 20:15, Kino Atlas v Praze – Malý sál
Rok 2000. Medicína se chlubí fantastickými úspěchy v oblasti transplantace lidských orgánů. Ryszard Fox – známý a oceňovaný řidič rallye, byl po řadě nehod na závodišti již několikrát zachráněn díky transplantaci. V “novém těle” však nemá jistotu, zda je ještě tím, kým dříve býval. Taková situace vzbuzuje emoce a nutí k pokládání mravních a dokonce i právnických otázek…
Snímek bude uveden v bloku filmů věnovaných slavnému sci-fi spisovateli Stanislamu Lemovi, který stál za scénářem snímku a inspiroval tvůrce po celém světě.

25 let neviny
Polsko, 2020, 112 min.
Režie: Jan Holoubek
25 let neviny
25 let neviny | 3KinoFest
Pondělí 8. 11. / 17:30 – 19:30, Městská knihovna v Praze – Velký sál, HOST
Úterý 9. 11. / 20:00 – 22:15, Městská knihovna v Praze – Malý sál
První celovečerní hraný film Jana Holoubka je sondou do těžkých reálií na území Polska v devadesátých letech 20. století, kdy byl problém nespravedlnosti jurisdikce zcela opomíjen. Obětí justičního omylu se stal obyčejný mladý muž Tomasz Komenda, který byl za znásilnění a brutální vraždu mladé dívky odsouzen k 25 letům vězení. Jeho nevina byla prokázána až po dlouhých 18 letech boje o přežití ve vězení.

Ucho
Československo, 1970, 91 min.
Režie: Karel Kachyňa
Ucho
Ucho | 3KinoFest
Pondělí 8. 11. / 20:00 – 21:40, Kino Atlas v Praze – Velký sál
Mistrovské psychologické drama Ucho, otevřeně obžalovávající totalitní režimní praktiky, bylo natáčeno ve svobodnější atmosféře na sklonku šedesátých let, k divákům se však snímek dostal až po roce 1990.
Náměstek ministra a jeho žena (Radoslav Brzobohatý a Jiřina Bohdalová) si už přivykli neustálému špehování a odposlouchávání státní bezpečností. Dokonce i doma mají slídivé „ucho” zaznamenávající jejich rozhovory. Jednou ale po pozdním návratu z vládní recepce ve své vile propadnou panice – vydedukují si totiž, že Ludvíkovi hrozí zatčení kvůli kritické zprávě, na níž se podílel. Během úzkostné, bezesné noci manželé proberou svůj vztah plný kompromisů, klamu a nelásky. S ránem přichází únava, vystřízlivění a děsivá realita: nic nekončí, ale pokračuje…
Pozoruhodnému trezorovému filmu jsme se věnovali v tomto textu. Z osobního příběhu scenáristy a spisovatele Jana Procházky mrazí dodnes.

EDEN
Maďarsko, Rumunsko, 2020, 153 min.
Režie: Ágnes Kocsis
Eden
EDEN | 3KinoFest
Úterý 9. 11. / 20:00 – 22:45, Kino Atlas v Praze– Velký sál
Čtvrtek 11. 11. / 19:30 – 22:15, Kino Atlas v Praze – Velký sál
Éva je alergická na všechny druhy chemických látek, znečištění ovzduší, rádiové vlny a elektronická pole. Potřebuje žít v naprosté izolaci a nemůže mít žádný kontakt se svým okolím. Sebemenší chyba může způsobit její smrt. Jediné její vztahy jsou s bratrem a lékaři na ní neustále experimentují. Jednoho dne přijde psychiatr, aby zjistil, zda je její nemoc skutečná nebo existuje pouze v mysli Evy. Podaří se jí lásku zachránit?

Sněžit už nikdy nebude
Polsko, Německo, 2020, 116 min.
Režie: Małgorzata Szumowska
Sněžit už nikdy nebude
Sněžit už nikdy nebude | 3KinoFest
Čtvrtek 11. 11. / 17:00 – 19:10, Městská knihovna v Praze – Velký sál, HOST
Čtvrtek 11. 11. / 17:30 – 19:40, Městská knihovna v Praze – Malý sál
Ženia je pracovitý Ukrajinec, který se živí jako masér působící v bohaté čtvrti. Mezi jeho zákazníky patří lidé, jejichž emocionální jizvy jsou natolik velké, že své vlastní problémy rádi s mladým mužem sdílí. Ženia, ať chce nebo ne, se postupně stává součástí jejich soukromého života, a tak má všechna trápení a tajemství na dosah rukou.
Polský nominant na Oscara je novým filmem autorů ceněných snímků Tvář (2018) a Tělo (2015).
* Článek vznikl za využití oficiálních textů a obrazových materiálů MFF 3KinoFest.