Svérázný režisér si ukousne pořádné sousto. Zadaptuje slavný grafický román od psychedelického tvůrce

Svérázný režisér si ukousne pořádné sousto. Zadaptuje slavný grafický román od psychedelického tvůrce
Taika Waititi | Fox Searchlight Pictures
Taika Waititi si udělal jméno svou tvorbou, která zahrnuje především komediální horor Co děláme v temnotách (dnes také populární seriál na HBO) a uvolněnou satiru Hon na pačlověky. Roku 2017 se dokázal pevně etablovat v Hollywoodu, když s úspěchem natočil nejvtipnější marvelovku Thor: Ragnarok. Jeho posledním filmem je navíc nezvykle naléhavý, byť opět rozpustile úsměvný Králíček Jojo, který Waititimu zajistil Oscara za nejlepší adaptovaný scénář.
Svérázný tvůrce s pozoruhodným smyslem pro humor a trochu bizarní
Taika Waititi
Co děláme v temnotách
příběhové vize nyní oznámil svůj nový projekt, jímž bude adaptace slavné grafické novely Incal. Tu napsal kultovní filmový režisér Alejandro Jodorowsky a byla publikována roku 1980 jako první část komiksové série, představující autorův fiktivní vesmír Jodoverse. Její děj se odehrává v dystopické budoucnosti na cizí planetě a sleduje soukromého detektiva Johna Difoola, jenž se vydává po stopách mystického artefaktu Incal. Poté, co Difool objevuje jeho úžasnou moc a účel, dává se dohromady s partou loserů a společně se vydávají na misi s cílem zachránit vesmír před temnými silami.
Dílo je mnohými považováno za jeden z nejlepších komiksů historie, přičemž na něj navázaly další úspěšné série jako Metabarons, The Technopriests a Megalex. Waititimu pomohou se scénářem Jemaine Clement a Peter Warren. Zajímavá bude především účast dalšího Novozélanďana Clementa, jenž už s kamarádem Waititim spolupracoval na oblíbeném seriálu Flight Of The Conchords i na zmiňovaném Co děláme v temnotách.
„Filmy a grafické romány Alejandra Jodorowskyho už dlouho inspirují mě i mnoho dalších. Jsem nadšený za příležitost oživit jeho ikonické charaktery,“ pochlubil se Waititi, jenž si vyhlédl i čtvrtý díl Thora s podtitulem Love and Thunder nebo sportovní komedii s Michaelem Fassbenderem Next Goal Wins.
Snímek bude produkovat Primer Entertainment se společností Les Humanoïdes Associés (Humanoids), která publikovala i původní komiks, a půjde o její první angažmá ve filmové produkci. „Vše začalo jako dobrodružství jednoho osla jménem John Difool, ale pak se z toho vyklubalo něco jiného – nazýváme to Incal. Něco, co má schopnost transformovat vše, čeho se dotkne: své tvůrce, další umělce, kteří se posléze stali součástí Johnovy cesty, vydavatele Humanoids, mě samotného, bezpočet čtenářů, spisovatelů a režisérů po celém světě. A brzy také Taiku Waititiho a každého, kdo k němu vzhlíží pro inspiraci,“ nechal se slyšet výkonný ředitel společnosti Humanoids Fabrice Giger.
Flight of the Conchords
Jemaine Clement - Flight of the Conchords | Home Box Office (HBO)
Posvěcení projektu dává i dnes dvaadevadesátiletý rodák z Chile Jodorowsky. Tomu prý Giger představil dosavadní práci Waititiho a tím jej přesvědčil, že našli toho správného filmaře. „Plně důvěřuji jeho kreativitě a věřím, že Incal uchopí ohromujícím způsobem, intimním a současně s kosmickými rozměry,“ svěřil se Jodorowsky.