Festival visegrádského filmu upozorní na svět v izolaci, připomene oscarové nominanty a představí českého režiséra se zaječíma ušima

Festival visegrádského filmu upozorní na svět v izolaci, připomene oscarové nominanty a představí českého režiséra se zaječíma ušima
Černá ovce | 3KinoFest
Letošní 8. ročník 3KinoFestu bude potřetí ve své historii soutěžním festivalem. Mezinárodní odborná porota letos opět udělí ceny ve třech kategoriích; Best Film Award – cena za nejlepší celovečerní hraný film, Best Debut – cena za nejlepší celovečerní hraný debut a Special Award – zvláštní cena poroty.
3kinofest-pozvanka-na-rocnik-2021
Autorem cen – sošek „Umělec dosahující hvězd“ je polský akademický sochař Tomasz Koclęga. | 3KinoFest
V porotě letos zasedne polská herečka Sonia Bohosiewicz (Bohové), slovenská herečka Vica Kerekes (Anděl Páně 2), česká režisérka a scenáristka Beata Parkanová (Chvilky), generální ředitel Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký a umělecký ředitel Gdynia Film Festivalu Tomasz Kolankiewicz.
Okupace
Okupace | 4press
Českými a slovenskými zástupci v soutěži jsou Okupace (režie Michal Nohejl), Prvok, Šampon, Tečka a Karel (Patrik Hartl), Marťanské lodě (Jan Foukal), na Oscara nominovaný Zátopek (David Ondříček), Zpráva (Peter Bebjak), Muž se zaječíma ušima (Martin Šulík) a Atlas ptáků (Olmo Omerzu).
Eden
Eden | 3KinoFest
Maďarskou kinematografii zastoupí tituly Prasklina (Balázs Krasznahorkai), Spirál (Cecilie Felméri), Jiná smečka (Hajni Kis), Éden (Ágnes Kocsis) a Jsi tak perfektní (Péter Varsics).
Nezanechat stopy
Nezanechat stopy | 3KinoFest
Za Polsko budou soutěžit filmy Každý má svoje léto (Tomasz Jurkiewicz), 25 let neviny (Jan Holoubek), Mistr (Maciej Barczewski), Jednoduché věci (Grzegorz Zariczny), Černá ovce (Aleksandr Pietrzak), Bůh internetu (Joanna Satanowska), oscarový kandidát Nezanechat stopy (Jan P. Matuszyński), Sněžit už nikdy nebude (Małgorzata Szumowská), Magnezja (Maciej Bochniak) a Bílý potok (Michał Grzybowski).
Stanislaw Lem
Stanislaw Lem
Kromě soutěžních filmů festival nabídne sekci Vizionáři střední Evropy, ve které se věnuje představení významných osobností. V rámci této sekce se diváci a divačky mohou těšit na dosud největší retrospektivu zfilmovaných děl polského spisovatele Stanisława Lema. Z New Yorku přiletí na festival Shalom Tomáš Neuman, výtvarník zastoupený v prestižních galeriích po celém světě, jehož životním tématem je ekologický pop-art. Proběhne setkání s autorem obvzláštní projekce krátkého dokumentu o jeho tvorbě.
V rámci doprovodného programu se uskuteční výstava autorských plakátů studentů Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem na téma nový vizuál festivalu 3KinoFest očima studentů grafického designu, výstava soutěžních komiksů na motivy Stanisława Lema Budoucnost v bublinách a výstava plakátů ke 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny.
3kinofest-pozvanka-na-rocnik-2021-1
Od 3. do 12. listopadu 2021 budou v sálech Městské knihovny v Praze a Kina Atlas uvedeny v soutěžní sekci filmové novinky ze čtyř středoevropských zemí, z Polska, Slovenska, Maďarska a České republiky. | 3KinoFest