Příběh o tom, jak scenárista napsal tak chytrý příběh o útoku teroristů, až ho kvůli tomu vyšetřovala FBI

Příběh o tom, jak scenárista napsal tak chytrý příběh o útoku teroristů, až ho kvůli tomu vyšetřovala FBI
Smrtonosná past 3 | 20th Century Fox
Řeč je samozřejmě o Smrtonosné pasti 3, v níž John McClane (Bruce Willis) musí čelit plánu Simona Grubera (Jeremy Irons), jehož údajná pomsta za bratra Hanse (Alan Rickman) je ve skutečnosti zástěrkou pro obří loupež.
Pustím se na tenký led a řeknu, že má Smrtonosná past 3 nejchytřejší scénář z celé série. Neříkám, že jde o nejlepší díl. Tempo je chvílemi roztahané a konec by potřeboval poladit. Ale zápletka a úvodní rozdání karet je přímo fantastické. Původní scénář nesl název Simon Says (Simon říká) a nijak se na Smrtonosnou past nevázal. Ve skutečnosti byla dlouho ve hře možnost, že půjde o Smrtonosné zbraně. Nakonec se ale studio rozhodlo zapojit Johna McClanea, scénář se upravil (přičemž první hodina jen kosmeticky, aby seděly charaktery) a vzhledem k natáčení přímo v ulicích New Yorku putoval scénář na policejní stanici, aby se mohly zajistit potřebné lokace. Ve chvíli, kdy se k textu dostali odpovědní lidé, zaujalo je, jak podrobně popisoval scenárista Jonathan Hensleigh vyloupení federálních rezerv ve Federal Reserve Bank of New York, znervózněli a zavolali FBI.
John McTiernan, Bruce Willis
Smrtonosná past 3
Přivolaní agenti podrobili Hensleigha ostrému výslechu, a přestože na to scenárista dnes vzpomíná s pobavením, tehdy mu rozhodně do smíchu nebylo: „Během prvních deseti minut jsem se málem podělal strachy, bál jsem se, že mě opravdu zavřou.“ Oč šlo? Inu, Hensleigh byl nejen velmi detailní v popisu loupeže, ale hlavně extrémně akurátní ve vykreslení prostředí (popis trezoru, jeho vzdálenost od tunelu metra, kudy vede akvadukt atd.). Na otázku, jak může vědět tak moc, odpověděl: „Chlapci, vím jak trezor federálních rezerv vypadá, protože nás tam pustili. Ukázali nám ho. Že je blízko tunel metra, vím, protože nám ukázali plány a nákres. A o akvaduktu vím, protože o něm byl článek v New York Times Sunday Magazine, který popisoval, že v něm lze jet náklaďákem. Takže vážně nejsem afghánský terorista a nevím nic, co by se nedalo běžně zjistit.“
A proč to lidem z FBI dělalo takové vrásky? „Jeden z těch chlápků z FBI prohlásil: ‚Víte, zní to možná šíleně, ale někdo by to fakt takhle mohl dokázat. Budeme si na to muset sednout a probrat, jak budovu lépe zabezpečit, aby se něco takového nikdy nestalo‘,“ uvedl Hensleigh s tím, že ačkoli to nebyla příjemná zkušenost, tohle ho ve skutečnosti ohromně potěšilo. Dalo mu to totiž jistotu, že napsal dobrý scénář a že film bude mít úspěch. Nemýlil se.
Smrtonosnou past 3 si můžete pustit dnes večer od 20:15 na Prima Cool.
A abyste z tohohle článku měli ještě trochu víc, přidám jako bonus alternativní konec filmu, kde se Simonovi povedlo utéct... Na chvíli.
Smrtonosná past