Red Notice je snahou o modernějšího Indiana Jonese. Tvůrci ale šetřili na tricích, že i starý Old Shatterhand vypadá lépe

Red Notice je snahou o modernějšího Indiana Jonese. Tvůrci ale šetřili na tricích, že i starý Old Shatterhand vypadá lépe
Red Notice | Netflix
Existuje legenda, která říká, že Marcus Antonius dal Kleopatře jako svatební dar tři zlatá vejce. Jedno je uloženo v muzeu, druhé se ocitlo v soukromém vlastnictví a třetí dosud nikdo nenašel. To chce ale změnit egyptský miliardář, který chce všechna tři vejce věnovat své dceři Kleopatře jako svatební dar a nabízí za ně tři sta milionů dolarů. Slušná suma na to, aby se o krádež vajec pokusili ti nejlepší. John Hartley (hraný Dwaynem Johnsonem) je agent FBI, specialista na profilování zločinců, jehož úkolem je krádežím zabránit. První vejce se mu ochránit nepodaří, ale uspěje aspoň v tom, že zatkne Nolana Bootha (ztvárněného Ryanem Reynoldsem), jednoho z nejhledanějších zlodějů světa. Když se s ním ale shodou náhod ocitne ve vězení jako jeho domnělý parťák, musí s ním spojit síly a pokusit se dopadnout Střelce – dalšího špičkového lupiče, který je zradil a předal policii. Cílem je najít další dvě vejce, očistit své jméno a poslat Střelce (Gal Gadot) za mříže...
Red Notice měl být jedním z největších letošních filmových hitů. Proto si Netflix vybral takové herecké hvězdy, jako jsou Ryan Reynolds, Gal Gadot a Dwayne Johnson. Problémem ale je, že většina rozpočtu (a že byl ohromný - sto padesát až dvě stě milionů dolarů!!!) šla nejspíš na jejich honoráře, protože pak si nedokážu vysvětlit tak nepovedené triky, jaké Red Notice servíruje.
Ryan Reynolds, Dwayne Johnson
Red Notice | Netflix
Ve scénách, ve kterých se dostávají ke slovu efekty, selhává na celé čáře. Dokud se Red Notice pohybuje ve vnitřních prostorách, není si na co stěžovat, jakmile se ale vydá ven a snaží se zaujmout zasněženou scenerií, jihoamerickou džunglí nebo koridou s býky, dojde na nejhorší. Použití efektů, které vypadají uměle na první pohled, by už dnes mělo být trestné. Je mi jasné, že snímek nejspíš doplatil na to, že vznikal za největší pandemie, proto se natáčení muselo přerušovat, posouvat a nesmělo se tolik cestovat, ale když dnes filmová džungle vypadá jako z českých studiových pohádek, tak to nelze odpustit. A i ty polystyrenové kameny, které spolu Reynolds a Johnson nosí v rámci nucených prací v ruském žaláři, vypadají snad ještě hůř než z Vinnetoua, když je Old Shatterhand zdvihal nad hlavu.
A ohromující není ani samotný příběh filmu. Jeho autorem je Rawson Marshall Thurber (Millerovi na tripu, Mrakodrap), který snímek i režíroval. Děj je totiž až moc předvídatelný a překvapivé finále, ze kterého bychom si asi měli sednout na zadek, odhadnete asi po první půlhodině. Vyložený průšvih to ale není a díky svižnému tempu, fungujícím vtipům a povedené trojici hrdinů utečou ty dvě hodiny jako nic. Na druhou stranu je ale Red Notice typickou jednohubkou, která sice slušně pobaví, podruhé si ji už ale nepustíte. Akčních scén nabízí dostatek, ale nepřináší nic, co už bychom v podobných snímcích tolikrát neviděli. Samozřejmě jsou náležitě přitažené za vlasy, ale to ostatně většina akce, které se Dwayne Johnson obecně účastní. Ten člověk vážně neumí hrát, ale přesto dokáže pobavit. Stačí jen jeho kukuč a vy víte, že si to zkrátka užijete.
Ryan Reynolds, Dwayne Johnson
Red Notice | Netflix
Přitažlivá Gal Gadot konečně po Wonder Woman odhodila kabát slušňačky a nasadila jako Střelec masku dokonalé mrchy, kterou si vyloženě užívá. No a Ryan Reynolds, to je zkrátka Ryan. Uštěpačný tlučhuba, co nezklame. Zatímco na Gal Gadot ale čekala jiná herecká poloha, které se zhostila skvěle, pánové to mají se svými úlohami Bootha a Hartleyho těžké. Postavy totiž příliš připomínají jejich jiné role, které si o srovnání říkají nejen povahou, ale i kostýmy a podobným příběhem. Dwayne Johnson vypadá jak vystřižený z Jumanji nebo Expedice Jungle a Ryan zase z Free Guye nebo Deadpoola. Je to dobré, ale zkrátka už moc stejné.
Rozhodně se mi ale líbila kombinace akční komedie s honbou za pokladem, snímek se totiž díky tomu nese ve stylu Indiany Jonese a má s ním i několik podobných rysů (nacisty, připoutání dvojice mužů k sobě, zatímco se z nich atraktivní žena snaží dostat informace, honička ve vozech z druhé světové války apod.). A pak vtípky a odkazy na jiné filmy a herce jako Pulp Fiction, Jurský park, Jurský svět a bratry Attenboroughovi, Vina Diesela nebo Hru o trůny. A za pozornost stojí i dynamická instrumentální hudba od Steva Jablonského (Transformers, Ostrov), která akční scény povedeně dokresluje.
Dwayne Johnson, Gal Gadot
Red Notice | Netflix
Red Notice tak rozhodně není nijak náročnou zábavou a do akčního žánru nepřináší nic nového, jeho milovníky by ale urazit neměl. A pokud někdo patří mezi fanoušky alespoň jednoho ze zmíněných herců, nudit se nebude. Na všech je totiž vidět, že se při natáčení bavili, dobrá nálada z filmu přímo čiší a ačkoli snímek asi nedopadl tak, jak si všichni zúčastnění přáli, nemají se za co stydět, vzniká dost mnohem horších filmů.
Hodnocení: 60 %
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE.