Ptáci v trní, Návrat do ráje nebo Sever a Jih. Seriálový návrat do 80. let

Ptáci v trní, Návrat do ráje nebo Sever a Jih. Seriálový návrat do 80. let
Ptáci v trní | Warner Bros.
Než jsme měli možnost vidět seriály západní produkce, musely nám stačit zahraniční legendy jako Vinnetou nebo třeba Sandokan a samozřejmě domácí seriálová tvorba, například Cirkus Humberto, Nemocnice na kraji města, Vlak dětství a naděje nebo Sanitka. Naše seriálové klasiky ale po revoluci doplnila světová tvorba, a protože k České televizi přibylo několik prvních soukromých televizních stanic, začal být program skutečně velmi bohatý.
Seriály, které si připomeneme, sice vznikly v 80. letech minulého století, ale na naše obrazovky se dostávaly až od 90. let. Těmi nejvýraznějšími, které si možná většina televizních diváků a divaček bude pamatovat, byly ty následující.

Ptáci v trní (1983)

Jedna z nejslavnějších minisérií své doby vznikla podle stejnojmenné knihy od Colleen McCullough a ve čtyřech epizodách líčí více než půl století v životě farmářského rodu Clearyů, kteří přijdou na bohatou usedlost v australském vnitrozemí.
ptaci-v-trni-navrat-do-raje-nebo-sever-a-jih-serialovy-navrat-do-80-let
Ptáci v trní | Warner Bros.
V popředí všeho dění stojí zapovězená láska mezi Meggie Clearyovou (Rachel Ward) a mladým knězem Ralphem de Bricassartou (Richard Chamberlain), který dá ale před láskou přednost své církevní dráze a dotáhne to až na kardinála. Zajímavostí je, že ačkoli je děj zasazený do Austrálie, nikdy se tam nenatáčel. Filmaři kvůli tomu postavili vlastní ranč v Kalifornii. O roli mladé Meggie se ucházelo mnoho hereček, mezi nimi i Jane Seymour, Michelle Pfeiffer, Kim Basinger nebo Olivia Newton-John. Roli ale nakonec dostala Rachel Ward, pro kterou byli Ptáci v trní osudní hlavně s ohledem na soukromí. Při natáčení se totiž seznámila se svým budoucím manželem Bryanem Brownem (jediným Australanem na place), se kterým žije dodnes a mají spolu tři děti.

Návrat do ráje (1983)

Tato třídílná minisérie, rovněž z roku 1983, už se v Austrálii skutečně natáčela a vyprávěla současný příběh bohaté dědičky Stefanie Harperové, matky dvou dětí, provdala za mladého pohledného sportovce Grega Marsdena. Věří, že život s ním bude plný lásky a pohody.
ptaci-v-trni-navrat-do-raje-nebo-sever-a-jih-serialovy-navrat-do-80-let-1
Návrat do ráje | Network Ten
Úmysly jejího vypočítavého manžela jsou však úplně jiné. Přelétavý Greg touží jen po rodinném majetku, a tak srazí Stephanii do řeky plné krokodýlů. Žena jejich útok zázrakem přežije a rozhodne se pomstít. Role Stephanie se ujala herečka Rebecca Gilling. Podle svých vzpomínek byla v šoku, když po skončení několikahodinového natáčení v řece s maketou krokodýla zjistila, že byl nedaleko jen pár hodin předtím viděn krokodýl skutečný. Pokud to filmaři věděli, chápu, že to herečce předem neřekli, protože by ji s největší pravděpodobností do vody vůbec nedostali.
V době svého vzniku byl Návrat do ráje velmi populární a dodnes se řadí mezi nejslavnější australské pořady, jen ve Francii ho prý reprízovali třináctkrát. V roce 1986 proto vzniklo volné pokračování opět s názvem Návrat do ráje, šlo již o seriál o dvaadvaceti dílech a řešil události sedm let pod Stephaniny pomsty těm, jež ji chtěli zabít. Jilly znovu vejde Stephanii do života. Jilly po propuštění z vězení, kde si odpykávala trest za vraždu, odhaluje skutečnost, že obě rivalky jsou nevlastní sestry. Veškerý majetek však otec Harper odkázal pouze Stephanii, která nabídne Jilly odstupné. Ta v sobě nese nenávist k rodině a začne dělat vše pro získání celého dědictví. A do toho všeho se připletou dva muži - doktor Dan Marshall a Gregův bratr Jake.
V roce 2012 chtěla australská televizní společnost Nine Network natočit remake seriálu, ale nakonec z něj kvůli těžkostem s rozpočtem sešlo.

Sever a Jih (1985)

Americký Sever a Jih patří mezi nejlépe hodnocené seriály historie. Sliboval totiž romantiku, napětí i dramatické události související s bojem za zrušení otroctví a následnou občanskou válkou. Předlohou byla knižní trilogie Sever a Jih od Johna Jakese.
Patrick Swayze, James Read
Sever a Jih | Warner Bros.
Hrdiny příběhu jsou spolužáci z proslulé vojenské akademie West Point George Hazard (James Read) a Orry Main (Patrick Swayze), které nespojilo pouze studium, ale i vojenské zkušenosti, které získali v americko-mexické válce, v níž George Orrymu zachránil život. Jejich přátelství ale projde tou nejtěžší zkouškou při jiných událostech. Orryho rodina totiž vlastní plantáže a řady otroků, zatímco George pochází ze severu. Po propuknutí občanské války tak oba stanou na opačných stranách konfliktu.
Bližší informace a zajímavosti o tomto seriálu naleznete v tematickém článku.

Měsíční svit (1985)

Americký komediální detektivně laděný seriál s Brucem Willisem a Cybill Shepherd v hlavních rolích patří mezi seriálovou klasiku.
ptaci-v-trni-navrat-do-raje-nebo-sever-a-jih-serialovy-navrat-do-80-let-5
Měsíční svit | ABC
Když topmodelku Madelyn „Maddie“ Hayesovou (Shepherd) okrade její účetní, zbyde jí jen dům a pochybná detektivní agentura vedená bezstarostným Davidem Addisonem (Willis). Maddie ji chce co nejrychleji prodat, ale David ji nakonec přesvědčí, aby ji zachovala a aby se z nich stali obchodní partneři.
Nejsmutnější na tom ale je skutečnost, že pro seriálové prostředí je Měsíční svit spíše než se smíchem a úžasnou konverzační zábavou spojený hlavně s tzv. prokletím měsíčního svitu, kdy se autoři podobných seriálů bojí dát hlavní postavy dohromady, aby tím seriál nezabili, což se u Měsíčního svitu ve třetí řadě stalo. Podrobnosti v samostatném článku zde.
Každopádně u nás se seriál vysílal pod názvem Měsíční svit, ve skutečnosti to ale v angličtině znamená melouchaření, tedy druhou práci, kterou dotyčný dělá po nocích.

Co přináší řeka (1983)

Australská osmidílná minisérie z roku 1983 je adaptací stejnojmenného románu australské spisovatelky Nancy Cato.
ptaci-v-trni-navrat-do-raje-nebo-sever-a-jih-serialovy-navrat-do-80-let-2
Co přináší řeka | 7 Network
V hlavních rolích vystupovali Sigrid Thornton a John Waters. Hlavní hrdinkou příběhu je krásná a temperamentní Philadelphia Gordonová, která osiřela po ztroskotání lodi v roce 1892 u pobřeží Austrálie. Většinu svého života tráví v okolí řeky Murray, proto i část svého dědictví investovala do kolesového parníku s názvem PS Philadelphia. Její život se navždy změní, ve chvíli, kdy potká kapitána parníku Brentona Edwardse. Její život se rázem ocitá uprostřed složité volby mezi láskou (a dobrodružným životem na řece) a společenským životem začínající nadané malířky v Melbourne.
Premiéru měl seriál u příležitosti dvacátého pátého výročí vydání knižní předlohy. Hrdince Philadelphii je v knize původně třináct let, filmaři ji ale kvůli seriálu nechali o jedenáct let zestárnout. Parník, který hraje v seriálu jednu z hlavních rolí, byl vyroben v Austrálii v roce 1911.
Volné pokračování seriálu v podobě televizní filmu Co přináší řeka 2 z roku 1990 už tak úspěšné nebylo, nejspíše za to mohla i nepřítomnost Sigrid Thornton, kterou v hlavní roli Philadelphie nahradila Nikki Coghill.

Vzdálené vrcholky hor (1984)

Dalším seriálem z mého výčtu je britsko-americká třídílná minisérie z roku 1984 Vzdálené vrcholky hor, která rovněž vychází ze stejnojmenné knihy Mary Margaret Kaye a řeší zakázanou lásku britského důstojníka Ashtona Pelham-Martyna (v podání Bena Crosse) a indické princezny Anjuli (Amy Irving).
ptaci-v-trni-navrat-do-raje-nebo-sever-a-jih-serialovy-navrat-do-80-let-3
Vzdálené vrcholky hor | HBO
Vzdálené vrcholky hor jsou první minisérií v produkci společnosti HBO a její natáčení bylo velmi nákladné. Rozpočet činil 12 milionů dolarů (což byla na televizní projekt v té době skutečně nebývalá částka). Natáčení probíhalo v Indii a ve Walesu a mělo mezinárodní herecké obsazení - Ben Cross a Christopher Lee jsou z Británie, Rossano Brazzi (Itálie), Omar Sharif (Egypt), Sneh Gupta (Indie) a Amy Irving (USA). Pro některé země, například Francii byl seriál, který měl celkově tři sta minut, zkrácen na pouhých sto čtyřicet minut a vydán jako film pod názvem Blade of Steel.

Kráska a zvíře (1987)

Jde o americký fantasy seriál z roku 1987, který moderně zpracovává slavnou pohádku Kráska a zvíře.
ptaci-v-trni-navrat-do-raje-nebo-sever-a-jih-serialovy-navrat-do-80-let-4
Kráska a zvíře | CBS
V hlavních rolích Catherine, asistentky prokurátora, a lvího muže Vincenta se představili Linda Hamilton (proslavená již Terminátorem) a Ron Perlman (známý z pravěkého Boje o oheň). Seriál sleduje vyvíjející se vztah mezi nimi, což pěkně dotváří podzemní svět labyrintu tunelů, mystických vodopádů a lidí, kteří se dali dohromady, aby vytvořili milující a pečující rodinu. Svět nahoře, ve kterém žije Catherine se velmi liší od podzemního světa plného vyvrženců, ve kterém dlí Vincent a jeho lidé. Je to zvláštní fantasy svět, do kterého si Vincent dostal jako nemluvně a jeho původ a rodiče jsou neznámí a který se od horního světa liší i stylem oblékání (jež pěkně odkazuje na původní pohádku). Rona Perlmana v seriálu neuvidíte bez jeho zvířecího make-upu, který mu maskérky nanášely každý den čtyři hodiny. V roce 2004 byl seriál označen žebříčkem společnosti TV Guide jako čtrnáctý z pětadvaceti nejkultovnějších seriálů historie. Možná i proto se společnost The CW Network v roce 2012 rozhodla pro natočení nové verze seriálu. Z původního příběhu ale zůstal jen námět bojovnice za spravedlnost a vyvrhele žijícího v ústraní, prostředí New Yorku a jména hrdinů Catherine a Vincent. Jinak seriál s Jayem Ryanem a Kristin Kreuk ten původní příliš nepřipomíná a málokdo si je spojí.
A Dallas? Ten sice sledovalo hodně diváků, ale vznikl již v roce 1978, takže do tohoto výběru nepatří.