Marvel odstartoval novou fázi svého filmového světa a s ní přichází i nová generace superhrdinů

Marvel odstartoval novou fázi svého filmového světa a s ní přichází i nová generace superhrdinů
Eternals | Marvel Studios
Jednotlivé fáze byly důmyslně promyšlené a vystavěné tak, aby se mohly dále rozšiřovat. Ovšem s Endgame skončila jedna velká kapitola a nyní je tu nová. V jaké fázi se nyní nacházíme a bude tato skvělá taktika Marvelu pokračovat a fungovat i nadále?
Ať už to tak do budoucna bude, nebo ne, dosud vždy Marvel odhalil své plány na několik let dopředu, oficiálně oznámil číslo fáze a přesný rozpis snímků, které do ní patří, a svého rozpisu se striktně držel. Jenže pak přišel vrchol – Avengers: Endgame a po nich koronavirus, který značně zamíchal kartami.
Fáze 1
Iron Man
Iron Man | Bonton
První fází se označuje období od roku 2008 do roku 2012. Patří do ní pět celovečerních snímků – Iron Man, Neuvěřitelný Hulk, Iron Man 2, Thor, Captain America: První Avenger a The Avengers. Touto fází vše odstartovalo a ukončila ji úplně první týmovka, ve které se ústřední šestice Avengers (jež se postupně formovala z předešlých snímků) poprvé společně představila na filmovém plátně. Byl to hit a studio mohlo přikročit k fázi dvě.
Fáze 2
Chris Hemsworth
Thor: Temný svět
Na rozdíl od předešlého období druhá fáze trvala „jen“ dva roky – od roku 2013 do roku 2015, ale stihla přinést o jeden snímek víc, celkem tedy šest filmů – Iron Man 3, Thor: Temný svět, Captain America: Návrat prvního Avengera, Strážci Galaxie, Avengers: Age of Ultron a Ant-Man. Stejně jako v prvním období i zde došlo na představení několika nových superhrdinů v jednotlivých snímcích a na jednu týmovku. Marvel navíc poprvé zamířil i do vesmíru a mikrosvěta, což hrálo velkou roli v další plánované fázi.
Fáze 3
Jeremy Renner, Chris Evans, Sebastian Stan, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie
Captain America: Občanská válka
Třetí fáze už byla zase o něco delší. Datuje se od roku 2016 do roku 2019. Zároveň je nejrozsáhlejší, protože divákům přinesla jedenáct filmů a na jejím konci čkalo velké finále, které první tři fáze studia Marvel jednou provždy uzavřelo. Do třetí fáze patří Captain America: Občanská válka, Doctor Strange, Strážci Galaxie Vol. 2, Spider-Man: Homecoming, Thor: Ragnarok, Black Panther, Avengers: Infinity War, Ant-Man a Wasp, Captain Marvel, Avengers: Endgame a Spider-Man: Daleko od domova. A zatímco ve druhé fázi jsme směli zamířit do vesmíru a hmyzí říše, s příchodem Doctora Strange si filmaři mohli začít hrát s různými časovými a prostorovými dimenzemi, které opět přinesly novou možnost propojování jednotlivých světů či výběr těch nejlepších z možných konců.
Ptáte se, proč Spider-Man: Daleko od domova ještě patří do třetí fáze? Inu to je právě další důkaz marvelovského lišáctví. Předešlé tři fáze úspěšně propojoval Iron Man, který vše odstartoval a stal se hnacím motorem celého filmového vesmíru. Takže kdo jiný než jeho chráněnec a žák Peter Parker by se měl stát dalším budoucím pojítkem v přechodu mezi jednotlivými fázemi? Film Daleko od domova chytře ukázal divákům hrdinu, kterého všichni již znají a který skrze svůj příběh odhalil i v tom, jak to se světem po Thanosovi dopadlo a jak se se ztrátou několika superhrdinů vypořádal. Je tu nový začátek a s ním i nová výstavba světa, která je ještě bohatší o formát, jenž jsme v Marvelu dosud neznali – televizní seriály. Zatím ale ještě nikdo přesně netuší, nakolik události z nich zasáhnou do filmového vesmíru a budou ho doplňovat. Všechny vydané snímky se k nim zatím nevztahují a jak to změní na tento čtvrtek naplánovaní Eternals a v prosinci i třetí Spider-Man, se teprve uvidí.
V současné chvíli se tak Marvel nachází ve čtvrté fázi. Fáze číslo čtyři a pět zahrnují období od roku 2020 do roku 2024, přesnou hranici mezi nimi ale Marvel zatím nestanovil, takže jsou pro nás dost nepřehledné. Každopádně se pomalu rozjíždí.
Fáze 4 a 5
Black Widow
Black Widow | Marvel Studios
Do čtvrté a páté fáze by měly spadat seriály WandaVision, The Falcon and the Winter Soldier a Loki. Snímek Black Widow vzal diváky zpět do minulosti a dopřál Natashe návrat na výsluní, následně ji ale vystřídal další seriál What If...? Ten byl tentokrát animovaný a hrál si s různými alternativními verzemi dosud známých příběhů. Nakonec přišel skvělý, akcí nadupaný Shang-Chi a Legenda o deseti prstenech. Nyní stojí před premiérovou branou Eternals a s nimi nová várka superhrdinů, kteří mohou i nemusí promluvit do budoucnosti filmového vesmíru. Konec roku bude patřit Peteru Parkerovi a jeho filmu Spider-Man: Bez domova a vše zakončí vánočně laděný Hawkeye. V dalších letech to vypadá následovně:
Hovoří se i o projektech Blade, Ms. Marvel, Moon Knight, She-Hulk a ve hře je prý i druhá řada Lokiho...