Tohoto českého mývala miluje i režisér Strážců Galaxie

Tohoto českého mývala miluje i režisér Strážců Galaxie
Akela Taka | Furry Creatures Photography
Na Comic-Conu Prague proběhla řada workshopů, talk shows a přednášek. Návštěvníci a návštěvnice se zde mohli účastnit i soutěží. Patřila mezi ně i PragoCosplay, v níž ukázali své kostýmy známí i neznámí cosplayeři a utkali se o hodnotné ceny. Všichni předvedli to nejlepší, co umí, a byla to skvostná podívaná. První místo, trofej, spoustu materiálů na výrobu cosplaye a 3D tiskárnu si z jeviště pražského Comic-Conu odnesla cosplayerka Akela Taka v kostýmu Rocketa Racoona z marvelovských Strážců Galaxie. Akelu jsme pro vás vyzpovídali, prozradila nám o sobě pár zajímavých informací.
tohoto-ceskeho-myvala-miluje-i-reziser-strazcu-galaxie-1
Akela Taka na Comic-Con Prague (2021) | Eva Hlavatá
Cosplayi se věnuje už od roku 2011 a prvním festivalem, jehož se účastnila, byl Animefest, jenž se už dlouhá léta tradičně koná na jaře v Brně. Tehdy na ni podle jejích slov dýchla fanouškovská atmosféra natolik, že ji to vtáhlo do světa fantazie a brzy následovala výroba prvního kostýmu. Tím se stala Aqua z herní série Kingdom Hearts. Původním plánem Akely bylo u jednoho cosplaye zůstat, jak už ale asi víte, moc to „nedopadlo“. Mezi její další výtvory patřila Cruella de Vil (B), Foreteller Ava (Kingdom Hearts UX) nebo Lightning z Final Fantasy XIII. Dlouhé roky se věnovala převážně lidským postavám, proč se tedy nyní na jevišti objevila jako antropomorfní zlodějský mýval?
Akela má už odmalička ke zvířatům blízko, jako malá sama studovala encyklopedie a kreslila si. To ji ovlivnilo i při volbě studijního programu a nyní je úspěšnou zooložkou. Úspěšné zakončení studia oslavila prací pro pražskou zoo, kde vytvářela zvířecí obrázky pro merchandising a informační systém. Tuto práci dělá externě dodnes. Její kolegové ji ale považují za vědkyni. Studuje vztah mezi člověkem a zvířaty, konkrétně jejich vliv na lidské emoce. Podle ní je tedy tento přechod od kostýmů lidí na zvířecí logický.
tohoto-ceskeho-myvala-miluje-i-reziser-strazcu-galaxie-5
Akela Taka na Comic-Con Prague (2021) | Eva Hlavatá
V České republice je poměrně výrazná cosplayerská komunita, vedle ní však existuje ještě jedna. Ta se nazývá furry komunita a zahrnuje fanoušky antropomorfních zvířat, již si na sebe vyrábí vlastní plyšové kostýmy a stylizují se do jejich rolí. Akela byla této komunity součástí od svých 15 let. Sama o sobě říká, že stála u jejího zrodu v ČR, i když si ji dnešní generace „furríků“ už nepamatuje. Zároveň ale přiznala, že byla v této komunitě vždy trochu stranou. Necítila, že to pro ni bylo úplně to pravé, a tak časem přešla například k Pokémonům a ke cosplay komunitě. V současnosti se k nim ale postupně vrací právě díky zvířecím cosplayům. I když se sama za furríka nepovažuje, lásku k fursuitům s nimi rozhodně sdílí.
tohoto-ceskeho-myvala-miluje-i-reziser-strazcu-galaxie-7
Akela Taka | Akela Taka
Kvůli plnému pracovnímu úvazku dělá každý kostým o víkendech a po večerech. Jedna zvířecí hlava jí prý zabere i tři měsíce. Každý nový fursuit vylepšuje, například jim nově dělá nastavitelná oční víčka, silikonové jazyky, tlapky atd. I experimentování s různými materiály zabere svůj čas. Rocketa vyráběla téměř celý rok, ale kupodivu jí víc než fursuitové části dal zabrat jeho kabátek. V šití si totiž není tolik jistá a kostým předělávala asi osmkrát, než byla s výsledným střihem spokojená.
tohoto-ceskeho-myvala-miluje-i-reziser-strazcu-galaxie-10
Tvorba jedné z masek | Akela Taka
V současné době má rozpracováno deset kostýmů. Z toho tři pro ni, ostatní dělá buď na zakázku, pro manžela či jen tak na prodej. Jejím vlastním rozpracovaným kostýmem je postava Dona Fanfána z Letohrátek od Disneyho. Dalším je například kočičí verze Lokiho (tzv. Cat Thor) z Marvel komiksů. Tyto kostýmy by chtěla ráda opět ukázat v nějaké budoucí cosplay soutěži. Všem cosplayerům začátečníkům by ráda vzkázala, aby se nebáli toho, že jejich první kostýmy nebudou třeba tak dokonalé v porovnání s ostatními. Vše je o cviku, čím častěji produkt vyhodíte a začnete od začátku, tím lepší bude výsledek.
tohoto-ceskeho-myvala-miluje-i-reziser-strazcu-galaxie-8
Tvorba jedné z masek | Akela Taka
Prague Comic-Conu se účastnila i minulý rok, tehdy ve svém kostýmu Scara ze Lvího krále, ale oba ročníky prý porovnat nedokáže. Nejvíce jí na conech baví právě interakce s fanoušky, procházet se po prostorách a povídat si s ostatními cosplayery. Program je pro ni až druhořadou záležitostí. Minulý rok pro ni byl festival bez stresu, užila si jej jako návštěvnice, letos to ale kvůli její účasti v soutěži bylo jiné. Jednalo se o její vůbec první cosplay soutěž, a tak měla s tímto conem spojené převážně povinnosti a stres.
Kvůli fursuitové hlavě navíc Akela špatně viděla, proto se jí velmi těžce pohybovalo po prostorách mezi davy fanoušků, kteří ji navíc na každém rohu zastavovali a žádali o fotku. To jí vůbec nevadí, ráda každému vyhoví, ale kvůli obrovské popularitě právě tohoto charakteru to byl podle ní skutečně masakr. Moc tomu nepomáhalo ani to, že měla pod zvířecí hlavou kvůli pravidlům 02 arény ještě i respirátor. Výroba konkrétně tohoto kostýmu ji stála kolem 30 000 korun. Použila na něj totiž kromě veškerých výrobních materiálů ještě i pravou kůži. I to je jedním z mnoha důvodů, proč měla po ukončení tvorby jasno – ano, tento cosplay má šanci na výhru. A tak neváhala. Není se čemu divit, když její video s Rocketem přetweetnul na sociálních sítích i sám režisér Strážců Galaxie James Gunn.
tohoto-ceskeho-myvala-miluje-i-reziser-strazcu-galaxie-4
Akela Taka na Comic-Con Prague (2021) | Eva Hlavatá
Krom toho, že je fanynkou marvelovek, potrpí si i na disneyovky. Jejím nejoblíbenějším filmem je animovaný Lví král (1994). Zamilovala si jej už jako malá a její vztah k němu se nezměnil ani v dospělosti. Podobné je to i s Donem Fanfánem, když prý v ranních hodinách o víkendech vysílali Kačery, Chipa a Dalea a další disneyovky, nejvíc si oblíbila právě Letohrátky. Svými fursuity se tak nyní vrací do dětství.
Akela Taka má před sebou ještě velkou cosplayerskou kariéru a na její další kostýmy se velmi těšíme. Přejeme jí hodně štěstí do všech jejích nadcházejících soutěží. Kdo ví, třeba bude jednou českou cosplay komunitu reprezentovat i v zahraničí. Talent a odhodlání na to určitě má. Její tvorbu je možné sledovat no sociálních sítích. Na Instagramu je pod přezdívkou @akelatakawolf.
tohoto-ceskeho-myvala-miluje-i-reziser-strazcu-galaxie-2
Akela Taka na Comic-Con Prague (2021) | Eva Hlavatá