Úspěšná herečka zemřela ve 32 letech. Její příběh naplňuje hořkostí a vybarvuje maskulinní Hollywood v těch nejhorších barvách

Úspěšná herečka zemřela ve 32 letech. Její příběh naplňuje hořkostí a vybarvuje maskulinní Hollywood v těch nejhorších barvách
What Happened, Brittany Murphy? | HBO Max
O novém dokumentu s názvem What Happened, Brittany Murphy? jsme informovali před několika dny, ovšem jeho zhlédnutí vyvolává takové množství palčivých témat a podnětů, že si zaslouží rozsáhlejší reflexi. Brittany Murphy byla jedním z největších hereckých objevů devadesátých let a už jako sedmnáctiletá zazářila v kultovní teenagerské komedii Bezmocná. Její hluboké tmavé oči poté uhranuly publikum také v dalších významných filmech jako Narušení, 8. míle nebo Sin City – město hříchu. V posledních letech svého života, který tragicky skončil 20. prosince 2009 v jejím losangeleském sídle, s ní ovšem evidentně nebylo vše v pořádku. Zhubla skoro na kost, na natáčení zapomínala texty, budila dojem, že je na drogách, a hlavně zcela podléhala vlivu svého tajemného manžela Simona Monjacka. Právě on se stal v mediálně vyhroceném případu Brittany Murphy ústřední figurou a podle všeho byl za její smrt přímo zodpovědný, což se dokument snaží během dvou hodin analyzovat.
Trailer
Brittany Murphy
Režisérka Cynthia Hill má k dispozici tuny archivního materiálu, životem Brittany provází publikum velice živě a přitom věcně. Přítomné vzpomínající osobnosti, mezi nimiž nechybí třeba režisérka Bezmocné Amy Heckerling nebo herecká kolegyně Kathy Najimy, vybarvují zesnulou herečku jako vřelou, sympatickou a veselou osobu. Poukazují na to, že Murphy v začátcích své kariéry nepředstavovala typickou ‚krásnou tvář se sexy tělem‘, jakou vyžadují hollywoodští producenti. A změnu její vizáže, jíž prošla kolem přelomu tisíciletí, svádějí právě na bestiální filmový showbyznys. Herečce prý bylo řečeno, že nesplňuje sexuální požadavky mužského publika (jen ve více doslovné formě), a proto zhubla, nechala se obarvit na blond a volila odvážnější modely pro různé společenské akce.
Dříve utajovaná či zamlčovaná praxe hollywoodských papalášů už dnes nikoho nepřekvapí. Žijeme v době, kdy si dříve nejmocnější producent Harvey Weinstein odpykává vězeňský trest coby usvědčený sexuální predátor, a není to tak dlouho, co otevřenou zpovědí o praktikách za filmovými oponami šokovala slavná Sharon Stone, již prý nutili k sexu s hereckými kolegy. Příběh Brittany Murphy je ovšem přesto vrcholně skličující a její nucený přechod od trochu ztřeštěné dospívající dívky k poslušné a naivní ženě, která se podřizuje okolním vlivům, je pouze zárodkem smutného konce mladého života.
Osudovým se pro Murphy stalo setkání s britským scenáristou Simonem
What Happened, Brittany Murphy?
What Happened, Brittany Murphy? | HBO Max
Monjackem. Na první pohled nesourodý pár – atraktivní a sympatická herečka a obtloustlý propocený machiavelista – podle dokumentaristů ztělesňoval symbolický vztah mezi nadějnou filmovou hvězdičkou a podlým producentem, jenž se hodlá na její slávě za každou cenu přiživit. Monjack je v aféře Brittany Murphy nepřítelem číslo jedna a dokument mu také přikládá patřičnou pozornost. Odhaluje se jeho podvodnická minulost a manipulativní povaha, které herečka zřejmě podlehla. Snad pod vlivem drog Murphy nechala Monjacka rozhodovat o všem, co se týkalo její kariéry. A v posledních letech už takřka neopouštěli svůj přísně střežený dům, který s nimi sdílela také matka Brittany.
Jak už naznačuje jeho název, dokument postupně přebírá spíše investigativní funkci a ze všech souvislostí se pokouší složit pravděpodobný obrázek hereččiny smrti, která zůstává opředena tajemstvím podobně jako osud Marilyn Monroe. Režisérka za tímto účelem vyzpovídává také žurnalistku, která měla bezprostředně po incidentu jako jediná exkluzivní přístup k Monjackovi. Vidíme její záběry z následné ‚exkurze‘ po sídle, kde s truchlícím manželem stále žila také jeho tchyně, a můžeme se jen dohadovat, nakolik se Monjack musel přetvařovat. Hrála proti němu většina faktů, ať už jeho zákaz pitvy, která by logicky mohla upozornit na přítomnost omamných látek, nebo okamžité založení dobročinné nadace se jménem Brittany, které bylo odsouzeno jako zoufalý pokus o to, aby se z neštěstí vytěžily další peníze.
What Happened, Brittany Murphy?
What Happened, Brittany Murphy? | HBO Max
Život a předčasná smrt Brittany Murphy se zevrubnou optikou dokumentaristů stávají neuvěřitelným příběhem, který bychom si mohli spojit právě s velkými hollywoodskými filmy. Ve skutečnosti šlo ale o depresivní svědectví zákulisního zneužívání hereček jako značek, které v tomto případě proniklo až do osobního a rodinného života. Pravda o tom, co se stalo, zůstane navždy pohřbena ve zdech sídla, kde Murphy se svou matkou a manželem trávila své poslední roky, ovšem Cynthia Hill a její dokument What Happened, Brittany Murphy? odhalily dost morální špíny, aby publikum zanechaly ve stavu naštvanosti a lítosti. A aby připomněly slavný snímek Co se vlastně stalo s Baby Jane?, v němž nepříčetná Jane (Bette Davis) drží násilím doma svou invalidní sestru a bývalou hollywoodskou hvězdu Blanche (Joan Crawford). Není pochyb o tom, že dokument staví Monjacka právě do role neúspěšné a proradné Jane, a byť nepřichází s jasným rozřešením, hororový a mysteriózní kontext ve stylu filmové klasiky navazuje účelně.