Comic-Con 2021: Princezna zakletá v čase 2 – hlavní hrdinka se mění a možná dojde i na draky!

Comic-Con 2021: Princezna zakletá v čase 2 – hlavní hrdinka se mění a možná dojde i na draky!
Comic-Con Prague 2021: tisková konference Princezna zakletá v čase 2 | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Pohádka Princezna zakletá v čase patří spolu se Sedmerem krkavců (z roku 2015 s hodnocením 77 %) mezi nejlépe hodnocené české filmové pohádky za několik posledních let. Diváci a divačky jí na našich stránkách udělili 76 %, na ČSFD o 3 % méně. A pěli na ni chválu hlavně díky kvalitnímu scénáři, novému originálním nápadu a povedeným trikům. Konečně tak po letech vznikla pohádka, která jim dala naději, že se jednou zase dočkají legendy jako v případě filmů S čerty nejsou žerty nebo Tři oříšky pro Popelku.
Úvod tiskové konference patřil prvnímu dílu a jejímu úspěchu u publika. Tvůrci se velmi rádi rozpovídali o celém procesu jejího vzniku. Zároveň velmi děkovali fanouškům, že pohádku v době covidu podrželi, dívali se na online placené vysílání a v době, kdy to bylo možné, zamířili i do kina. Z obou tvůrců, Petra Kubíka a Lukáše Paříka, čišelo naprosté nadšení. Bylo vidět, že Princezna zakletá v čase je jejich srdeční záležitostí a že tímto projektem doslova žijí. Nyní ale hlavně doufají, nejenže se bude pohádka líbit, ale že vše proběhne bez problémů a že si film povede dobře i s ohledem na tržby. Společně vytvořili vlastní fantasy svět, pro který právě žijí a který se stále a rozrůstá. Vzniká propracovaný základ, který obsahuje historii jednotlivých postav, mapu celé říše, dvě různé abecedy, runy, magii a samostatný bestiář.
comic-con-2021-princezna-zakleta-v-case-2-5
Comic-Con Prague 2021: tisková konference Princezna zakletá v čase 2 | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Propojení světa pohádky s fantasy žánrem jim navíc dává velké možnosti ve tvůrčí svobodě. Spojení těchto aspektů pro ně bylo naprosto pragmatické rozhodnutí, u klasické pohádky by jim toho totiž tolik neprošlo. V jedné chvíli se publikum o postavy bojí, celá pohádka je o dost serióznější a díky tomu může být mnohem vážnější i použitá hudba. Časová smyčka je navíc prostředek, který je trikově poměrně levný, takže se rozpočet nevyšplhal do takových částek, které by si čeští tvůrci zkrátka nemohli dovolit.
Zajímavostí je, že celá pohádka byla natočena během osmnácti dní, všichni herci pracovali dlouho přesčas a natáčení bylo vyčerpávající i díky počasí. Panovalo velmi teplé počasí a situaci hercům neulehčovaly jejich kostýmy. Většina z nich totiž byla oblečena buď v kůži, nebo ve zbroji, takže to nebylo nic příjemného. Práce byla vyčerpávající, ale o to větší radost mají nyní z úspěchu pohádky a doufají, že si podobně povede i její druhý díl.
comic-con-2021-princezna-zakleta-v-case-2
Comic-Con Prague 2021: tisková konference Princezna zakletá v čase 2 | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Princezna zakletá v čase 2 ještě nemá oficiální název. Kubík a Pařík si zatím prý hrají s názvem Alchymistka zakletá v čase. Jak název napovídá, hlavní hrdinkou příběhu tentokrát nebude princezna Ellena, ale její kamarádka alchymistka Amélie. Druhý díl tak bude víc fantasy (více run a magie), sami tvůrci to vyjádřili v poměru 75 % (fantasy) a 25 % (pohádka). Základem scénáře přitom byly povídky, které Lukáš Petřík psal v době covidu. V jednotlivých povídkách se prohlubuje celý fikční svět, mechanismus magie i pozadí jednotlivých postav, na čemž se scénář ke druhému dílu stavěl jedna radost.
Základní trio příběhu – princezna Ellena, princ Jan a Amélie – zůstává stejné, ale, jak už bylo uvedeno, tentokrát bude stát v centru vyprávění Amélie. A ne jen tak obyčejným způsobem, bude totiž v příběhu hned dvakrát! Ellena, Jan a Amélie se vydají do kouzelného města alchymistů Aira, kde současná Amélie potká své minulé já. Zpočátku si obě Amélie sednou, mluví jako jedna bytost a stejně i jednají, ale postupem času se začnou jedna druhé vzdalovat natolik, že si vyberou i jiného muže. Každopádně vedle trablů se svým já i rozdílným výběrem partnerů na Amélii a její přátele čeká úplně jiný, o dost závažnější úkol. Musí pomoci místním alchymistům porazit nového padoucha příběhu – Pána run.
comic-con-2021-princezna-zakleta-v-case-2-3
Comic-Con Prague 2021: tisková konference Princezna zakletá v čase 2 | Peter Krejzl, Kinobox.cz
S větší dávkou fantasy prvků se samozřejmě objevila i otázka, zda se ve snímku objeví draci. Všichni by si to moc přáli (kromě draka uvažují například i o gryfovi), ale rozhodne rozpočet a kvalita triků. Všichni se totiž shodují, že než ošklivého a trikově příšerného draka, to raději žádného nebo jen malého vyřezávaného na poličce v pokoji prince Jana.
Natáčení bude probíhat na několika místech v České republice, filmaři se vrátí na Bouzov, do Sobotína, ale nově zavítají i do Dolních Kounic do rozpadlého kláštera Rosa ceoli, na Macochu a v současné chvíli shánějí i vhodné podzemní prostory, které budou simulovat podzemní chodby města alchymistů. V první řadě ale bude natáčení pobíhat na pražském Barrandově v již postavených kulisách za bez mála 120 milionů korun, ve kterých natáčí zahraniční produkce. Těšit se můžete na mnohem akčnější příběh, herci se nemůžou dočkat natáčení na lanecht. Před Paříkem a Kubíkem leží velká výzva, protože si předsevzali, že premiéra Princezny zakleté v čase 2 proběhne 10. listopadu 2022!
comic-con-2021-princezna-zakleta-v-case-2-6
Comic-Con Prague 2021: tisková konference Princezna zakletá v čase 2 | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Součástí tiskové konference byla i autogramiáda, fotografování a výstava filmových kostýmů. Po zhruba hodinové akci pokračovala konference představením nové knihy ze světa pohádky Princezna zakletá v čase s názvem Povídky z Princezny zakleté v čase, která obsahuje čtrnáct povídek o filmových postavách a z historie království Aspánie. Do knihkupectví by měla zamířit v polovině listopadu a k dispozici bude i v podobě audioknihy, kterou namluvil Marek Lambora. Kniha povídek bude dostupná i v limitované edici vázané v kožence, o kterou se bude soutěžit na oficiálním instagramovém účtu pohádky. A jelikož se na dvojce budou podílet i sami fanoušci prostřednictvím crowdfundingu, měli by všichni Instagram sledovat velmi pozorně, protože se bude soutěžit i o účast na natáčení, o roličky ve filmu a podobně.
Každopádně, kdo nevlastní Netflix, na kterém je nyní Princezna zakletá v čase dostupná, nemusí zoufat. Premiéra na TV Prima proběhne již 28. listopadu. A do budoucna není vyloučená druhá kniha či třetí filmová pohádka. V ní by se mohl prý hlavním hrdinou stát princ Jan, konečně by mohlo dojít na to, aby se projel na drakovi, a když Eliška Křenková vyslovila přání, že chce jednorožce, Marek Lambora navrhl, že by ho mohl jeho drak sežrat. :-D
comic-con-2021-princezna-zakleta-v-case-2-1
Comic-Con Prague 2021: tisková konference Princezna zakletá v čase 2 | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Na konec ještě doplním jednu zásadní zprávu, která se týká hereckého obsazení. Ústřední trojici Eliška Křenková, Marek Lambora a Natalie Germani nově doplní Vojtěch Kotek, který se ujme role jednoho z mužů, mezi nimiž se budou dvě Amálie rozhodovat.