Comic-Con Prague 2021: „James Cameron je Terminátor mezi režiséry,“ tvrdí hvězdný herec Michael Biehn

Comic-Con Prague 2021: „James Cameron je Terminátor mezi režiséry,“ tvrdí hvězdný herec Michael Biehn
Michael Biehn - Terminátor | Metro-Goldwyn-Mayer
Michael Biehn ztvárnil různé role ve snímcích jakoTerminátor, Vetřelci, Skála či Propast a před fanoušky se netajil tím, že za svou filmovou kariéru, se kterou je více než spokojený, vděčí Jamesi Cameronovi, který mu dal tolik příležitostí, po kterých přišly i nabídky od jiných režisérů.
Michael dorazil do Prahy na sobotní a nedělní program, naplněný dvěma besedami, autogramiádou a focením s fanoušky a fanynkami. Na jeho první besedu si ale publikum muselo pořádně počkat, neboť byla v plánu až na sobotní půl desátou večerní. Na ty, kdo to do tak pozdních hodin vydrželi, ale čekalo nejen téměř prázdné O2 Universum, ve kterém byla radost se pohybovat (narozdíl od přeplněného odpoledne), ale i velmi zajímavý rozhovor, který běžel tak příjemně, že ho nakonec musel po hodině moderátor ukončit, aby nás z haly nevyhodily nasupené uklízečky.
comic-con-prague-2021-michael-biehn-james-cameron-je-terminator-mezi-rezisery
Michael Biehn na pražském Comic-Conu | Peter Krejzl, Kinobox.cz
A o čem se hovořilo? O všem možném, ale samozřejmě hlavně o výše zmíněných filmech. Michael Biehn je mužem, který stojí nohama pevně na zemi a moc dobře ví, že nebýt Cameronových filmů, nikdy by se v Los Angeles neuchytil. Jméno slavného režiséra tak padalo poměrně často. Publikum se dozvědělo mnoho zajímavostí z natáčení, i to, že podle Michaela je James Cameron skutečným Terminátorem mezi filmovými režiséry. Práce pro něj je velmi náročná a staví před herce neuvěřitelné množství výzev, což je dobře. Jednak proto, že to herce učí větší pracovitosti a přemýšlivosti, jednak kvůli tomu, že jsou jeho filmy poté tak úspěšné.
V úspěch Terminátora ale tehdy nikdo příliš nevěřil. Jméno James Cameron nikdo neznal, a tak bylo potřeba sehnat nějakou hvězdu. Arnold Schwarzenegger už měl za sebou premiéru Barbara Conana z roku 1982 a právě točil druhý díl. Když padla volba na něj, nebyl z toho Michael Biehn nijak nadšený, protože se natáčení muselo o tři měsíce posunout, aby mohl Arnie dotočit Ničitele Conana. Navíc mu přišlo, že se do jeho pojetí Terminátora nehodí. Nakonec se ale ukázalo, že to nebyla špatná volba. Terminátor vydělal neuvěřitelné množství peněz (rozpočet činil něco přes šest milionů dolarů a vydělal čtyřicet milionů dolarů), ale v době svého vydání mezi nejvýdělečnější filmy nepatřil. Přeskočily ho hity jako Krotitelé duchů, Indiana Jones a chrám zkázy, Gremlins nebo Karate Kid. Jeho velký úspěch ale přišel postupně, a to hlavně díky distribuci na videu.
comic-con-prague-2021-michael-biehn-james-cameron-je-terminator-mezi-rezisery-2
Michael Biehn na pražském Comic-Conu | Peter Krejzl, Kinobox.cz
Podle Biehnova názoru, jsou určitě Cameronovým nejlepším snímkem Vetřelci. Bylo to prý naprosto nevěřitelné natáčení, na které velmi rád vzpomíná. Chybělo ale málo a vůbec ve filmu nemusel být. Role desátníka Hickse totiž původně patřila Jamesi Remarovi. James Cameron ho ale po několika dnech natáčení propustil a nahradil Biehnem, který byl připravený okamžitě na natáčení dorazit. Vetřelci se stali neuvěřitelným hitem a sesbírali i ohromné množství nominací na filmové ceny. Když pak přišla od Camerona nabídka na roli ve snímku Propast, neváhal Biehn ani chvíli.
Postupně došlo i na dotazy z publika. Sám Biehn ale poprosil, ať se netýkají spolupráce s Arnoldem, protože jak přiznal, v Terminátorovi sice hrají oba, ale na place spolu vlastně nikdy nebyli. Neměli žádný dialog a ve většině případů se úplně míjeli. Na dotaz, jaké své postavy má nejraději, připustil, že kladného Kylea Reese, protože jeho linka ve filmu Terminátor vše vysvětluje a spojuje. Jeho oblíbeným padouchem je Johnny Ringo z filmu Tombstone. Je to prý ale velmi těžké rozhodování, protože všechny postavy, zvláště v Cameronových filmech, jsou napsány naprosto skvěle. James Cameron ví přesně, co od svého filmu i herců chce. Přesto prý rád během natáčení různé věci mění, poslouchá a dobré návrhy většinou použije. Nechal tak Biehna postavu desátníka Hickse ve Vetřelcích poněkud zlidštit a trošičku odlehčit, zatímco Kylea Reese z Terminátora Biehn ztvárnil po vzoru Varšavského povstání. Kdy lidem šlo o čisté přežití, ne o nějaký hrdinný boj, nebyl čas na propracovanou taktiku, šlo čistě o záchranu lidského života.
Michael Biehn, Linda Hamilton
Terminátor | Metro-Goldwyn-Mayer
Jedna věc ho ale přeci jen mrzí. A to, že nevznikl další díl Vetřelců v režii Neilla Blomkampa. Michael Biehn se v něm měl vrátit do role desátníka Hickse. Příběh měl pokračovat, jako by filmy Vetřelec 3 a Vetřelec 4 vůbec nikdy nevznikly. Těšil se, že si opět zahraje se Sigourney Weaver, ale studio se rozhodlo raději pro verzi Covenant v režii Ridleyho Scotta. Jinak je prý se svou kariérou více než spokojený. Měl v životě štěstí a dělá práci, která ho baví. Je ale přesvědčený, že filmový průmysl se do budoucna změní. Kina přestanou existovat a veškerý obsah se přesune na streamy, zkrátka všechno převezmou počítače. On nám to všem říkal už v roce 1984! :-D
A nejzákeřnější otázka celé besedy? Zněla takto: „Ripleyová, nebo Connorová?" A odpověd? Prostá. „Sára.“