Trailer: Z předělávky největší vánoční klasiky, která ničí odkaz Kevina i mokrých banditů, rozbolí fanoušky filmu Sám doma hlava

Trailer: Z předělávky největší vánoční klasiky, která ničí odkaz Kevina i mokrých banditů, rozbolí fanoušky filmu Sám doma hlava
Home Sweet Home Alone | 20th Century Studios
Už nějakou dobu víme, že se Sám doma dočká nového zpracování, v němž se nenahraditelného Macaulaye Culkina pokusí nahradit dvanáctiletý Archie Yates, známý zatím jen z posledního filmu Taiky Waititiho Králíček Jojo. Remake velké klasiky, kterou roku 1990 natočil Chris Columbus (Harry Potter a Kámen mudrců) podle scénáře Johna Hughese (Snídaňový klub), se v angličtině jmenuje Home Sweet Home Alone, do kin a na Disney+ zamíří už 12. listopadu a stojí za ním Dan Mazer, režisér komedie Děda je lotr a scenárista Bruna či Ali G Indahouse. Ve vzduchu byl cítit zbytečný průšvih, což jen potvrzuje čerstvě vypuštěná první upoutávka, na niž se můžete podívat níže.
Home Sweet Home Alone
Snímek v podstatě kopíruje příběh originálu, jen místo rošťáckého Kevina dosadí do hlavní role podlého Maxe, který se v traileru snaží hláškovat jako akční hrdinové a provádí eskapády, jež zatím místo úsměvu vzbuzují spíše lítost. Proti němu se navíc nepostaví vtipní a sympatičtí zlodějíčci s tvářemi Joea Pesciho a Daniela Sterna, ale naprosto nevýrazná dvojice, jejíž mužská polovička schytává rány do rozkroku, které se zdají být vrcholem přítomného „humoru“. Herci jsou vůbec další slabinou, která filmu definitivně zlomí vaz – Yates byl v Králíčkovi Jojo sice fajn, ale Culkinovi v jeho nejlepších letech se vyrovnat nemůže, přičemž o ostatních je škoda mluvit. Potěšil mě snad jen krátký záběr na policistu, v němž jsem stačil rozeznat herce Devina Ratraye, jenž v originálu ztvárnil nenáviděného bratra Buzze.
Vedle slabších herců je ale z ukázky ihned patrný také rozdíl v tvůrčích kvalitách. Zatímco roku 1990 dohlíželi na Kevina, jenž zůstal sám doma napospas zlodějům, ti nejschopnější umělci ze všech oborů (a hrála jim k tomu hudba samotného Johna Williamse), nyní je u kormidla vyloženě béčkové uskupení a ambice klesly zoufale nízko. To potvrzuje i forma traileru, která je zaseklá v devadesátých letech, ale hýří trapnými vtipy ve stylu moderních pubertálních parodií.
Nepříjemných a nudných 100 vteřin dává v tomto případě jasně najevo, že pohodovou komedii s vřelou vánoční atmosférou čekat prostě nemůžeme. A vzhledem k tomu, že původní Sám doma vlastně také není žádným kanonickým filmovým skvostem, nýbrž „jen“ skvělou oddechovkou, je zbytečnost této slátaniny bez tváře a osobního vkladu ještě výraznější.