Duna Denise Villeneuvea slibuje mimořádný vizuální zážitek. Byla by škoda pustit si ji doma na VOD

Duna Denise Villeneuvea slibuje mimořádný vizuální zážitek. Byla by škoda pustit si ji doma na VOD
Duna (2021) | Warner Bros.
Frankofonní režisér Denis Villeneuve se po mimořádně sugestivních a na první pohled nenápadných filmech (Polytechnique, Nepřítel) dostal do širšího povědomí díky snímkům Zmizení (2013), Sicario: Nájemný vrah (2015) a Příchozí (2016). Pak přišla první obrovská výzva, volné pokračování kultovního Blade Runnera (1982) v případě filmu Blade Runner 2049 (2017). Ten si odnesl dva oscarové zářezy, přičemž jeden z nich se konečně podařil věčnému smolaři, kameramanu Rogeru Deakinsovi, který se sošky slavného „plešouna“ dočkal po předchozích třinácti neúspěšných nominacích! Byl to právě Deakins spolu s architekty filmu Blade Runner 2049, kdo se postaral o mimořádný vizuální zážitek. A něco obdobného slibuje též Villeneuveova Duna.
Timothée Chalamet
Duna | Vertical Entertainment
Za kameru se tentokrát postavil Greig Fraser, který nasnímal Rogue One: Star Wars Story (2016) a seriál Mandalorian, tedy jiné výrazné sci-fi projekty. Villeneuveovi se podařilo opět získat nejen důvěru filmového studia a dědiců knihy Franka Herberta, ale též finance, takže si mohl dovolit stavět kulisy antických rozměrů, pohybovat se na zdánlivě nekonečných pouštích, což ocení nejen diváci v kinech, ale i herci na place (hrát před zeleným, modrým a dalším klíčovacím pozadím není ideál).
Ve videu ze zákulisí se o tom zmiňuje představitel Paula Atreida Timothée Chalamet, herečka Rebecca Ferguson (Paulova matka Jessica) a další členové štábu Duny. Zkrátka když jste obklopeni skutečnými kulisami (navíc monumentálních rozměrů) hraje se vám úplně jinak než před klíčovacím pozadím v ateliéru, kde jste pouhým dílem ve finální skládačce a musíte naplno aktivovat svou představivost.

Duna: Film o filmu

Duna
„Duna je filmem o přírodě a životním prostředí,“ sděluje její režisér v dokumentu výše. „Bylo pro mě mimořádně důležité být co nejblíž.“
Režisér Villeneuve se tak dostává do mimořádné společnosti tvůrců (patří sem například Christopher Nolan, Quentin Tarantino, autoři bondovek nebo sérií Mission: Impossible a Rychle a zběsile), kterým bylo dáno pracovat s takzvanými praktickými efekty namísto toho, aby vše doháněli digitálními triky v postprodukci.
A první kritické ohlasy dávají za pravdu, že Duna Denise Villeneuva je dílem, které vás pomalu vtahuje do děje a prostředí světa Duny a pouští planety Arrakis, z něhož se vám nebude chtít vystoupit. První redakční ohlasy na Dunu přineseme na stránkách Kinobox.cz již v pondělí 18. října.
Duna
Duna (2021) | Warner Bros.