Cesta kolem světa za 80 dní se představuje v novém hávu. Víme, kdo se zhostí role Philease Fogga

Cesta kolem světa za 80 dní se představuje v novém hávu. Víme, kdo se zhostí role Philease Fogga
Cesta kolem světa za 80 dní | France Télévisions/ZDF/RAI
No a jelikož žádá pořádná adaptace slavného románu z pera Julese Vernea nevznikla již dlouho (ta poslední filmová z roku 2004 moc velkým úspěchem nebyla), přišel čas to napravit.
Ve francouzské, italské a německé koprodukci vznikl nový osmidílný seriál zmodernizovaný pro 21. století. Netuším, zda by s tím Jules Verne souhlasil, ale byl to vynálezce, autor sci-fi a vizionář, takže hádám, že by mu to asi nevadilo.

Teaser trailer

Around the World in 80 Days
Hlavní role anglického gentlemana Philease Fogga se ujal David Tennant, který prozradil, že první série seriálu bude mít osm epizod po padesáti dvou minutách a že autory scénáře jsou Caleb Ranson a Ashley Pharoah, jejichž úkolem bylo román, jenž vyšel poprvé v roce 1872, náležitě upravit. Zásadní změnou je určitě skutečnost, že se Phileas o cestu kolem světa nevsadí v Reformním klubu, ale že s tou myšlenkou přijde sám a že mu doprovod od počátku nedělá pouze jeho sluha Proklouz (Ibrahim Koma), ale i odvážná mladá novinářka Abigail Fix (Leonie Benesch), která má podle příjmení nahradit inspektora Scotland Yardu Fixe, jenž se snaží Philease Fogga usvědčit z bankovní loupeže.
Ibrahim Koma, Leonie Benesch, David Tennant
Cesta kolem světa za 80 dní | France Télévisions/ZDF/RAI
„Četl jsem knihu, ale když jsem si přečetl i scénář, uvědomil jsem si, že je ten příběh už úplně mimo naši dobu,“ uvedl na adresu seriálu Tennant. „Kniha je naprosto úžasná, ale v dnešní době by už takový příběh nevznikl,“ dodal. A odlišný bude i samotný Phileas Fogg, toho původního máloco vyvede z rovnováhy, je to chodící důstojnost s nadhledem a přesností, nikoli ale ten seriálový. Podle Tennanta půjde o muže pochybujícího o svých schopnostech, který si není jistý, zda svého cíle dosáhne.
„Fogg je nešťastný, cítí, že naplno nevyužil svůj potenciál,“ vysvětlil ke své postavě herec. „Ví, že nežil svůj život, že jen využíval svých výsad plynoucích z velkého bohatství. Nic nemusí, každý den chodí do stále stejného klubu a jí stále stejná jídla. Pak se mu ale stane několik neočekávaných věcí, které vše změní, a Fogg, který dosud nebyl dál než v Edinburghu, sedí večer na lodi do Francie ve společnosti ženy, které 19. století rozhodně určuje místo ve společnosti, ale novinářská profese to zrovna není.“
Kdy seriál zamíří do obrazovky, zatím nevíme, stejně jako to, která televizní stanice se ho ujme. V Německu ho bude vysílat společnost ZDF, v Itálii RAI, v USA společnost PBS a ve Francii bude Cesta kolem světa za 80 dní vysílána veřejnoprávní televizí.