Zátopek usiluje o Oscara. V rámci mezinárodní soutěže však míjí trendy

Zátopek usiluje o Oscara. V rámci mezinárodní soutěže však míjí trendy
Zátopek | Lucky Man Films
Recenze: Zátopek – natočil režisér David Ondříček jen poctu slavnému běžci, nebo něco víc?
Recenze8. 9. 2021
Recenze: Zátopek – natočil režisér David Ondříček jen poctu slavnému běžci, nebo něco víc?
Akademici v letošním roce vybírali ze třinácti českých hraných, dokumentárních i animovaných filmů, které přihlásili jejich producenti. Za filmem Zátopek se umístily tituly Atlas ptáků a Myši patří do nebe (v abecedním pořadí).
Kdo bude Zátopkovi konkurencí? Kandidátů se nabízí víc než dost. A přiznejme si, že výpravný biopic Zátopkova střihu není snímkem, který by dokázal přesvědčit akademiky, aby ho vyslali mezi finální pětici. Poslední roky trendují snímky s menším rozpočtem, založené na aktuálních tématech, případně specificky národnostních událostech (například loni nominovaný dokument Colectiv reflektující stav rumunského zdravotnictví, Oscarem oceněný titul Chlast nebo předloňský jihokorejský Parazit, který se stal spolu se čtyřmi soškami překvapením celého vyhlašování a kromě kategorie neanglicky mluveného filmu ovládl i ceny pro nejlepší režii, scénář a film).
Online magazín IndieWire uvádí v článku ze soboty 9. října 2021, že svého zástupce nominovalo víc než devadesát zemí z celého světa, o užších nominacích bude rozhodovat tisícovka akademiků z nabídky, kterou viděli na festivalech, v kinech, případně v rámci online projekcí. Užší nominace (tzv. shortlist) budou vyhlášeny 21. prosince 2021 a z nich bude vybrána finální pětice (8. únor 2022) ucházející se o Oscara v kategorii Nejlepší zahraniční film. Rozhodovat tedy bude to, co akademici uvidí (a co se k nim díky producentům filmů podaří dostat), vliv bude mít dosavadní povědomí o jednotlivých titulech, úspěšnost filmů na zahraničních festivalech a podobně.
Titan: Letošní vítěz z Cannes je drsná audiovizuální jízda s křehkým poselstvím
Recenze10. 10. 2021
Titan: Letošní vítěz z Cannes je drsná audiovizuální jízda s křehkým poselstvím
Mezi letošní favority patří jednoznačně Titan , držitel Zlaté palmy z festivalu v Cannes. O slovo se přihlásí Maminka, která na letošním Berlinale vyšla naprázdno, ale hovořilo se o ní jako o události festivalu. Pedro Almodóvar bude zastoupen novinkou Paralelní matky, íránský režisér Asghar Farhadi se bude ucházet o třetí oscarovou sošku s filmem Hrdina. Za Německo bude kandidovat režisérka Maria Schrader s titulem Miluj svého robota. Stříbrným lvem z Benátek oceněný Paolo Sorrentino (držitel Oscara za Velkou nádheru) bude kandidovat s dramatemThe Hand of God, za jehož vznikem stojí společnost Netflix. Japonsko bude zastupovat režisér a scenárista Ryûsuke Hamaguchi (nejlepší scénář na festivalu v Cannes) a jeho film Drajv maj kár. Ve hře je i Ada s Noomi Rapace v hlavní roli islanského mysteriózního dramatu debutujícího režiséra Valdimara Jóhannssona.
Recenze: Tajemná Ada kombinuje žánry, jako správný art film se ale žádným nenechá ovládnout
Recenze7. 10. 2021
Recenze: Tajemná Ada kombinuje žánry, jako správný art film se ale žádným nenechá ovládnout
V loňském roce vyslali tuzemští akademici do boje o Oscara drama Šarlatán Agnieszky Holland, které se probojovalo do užších nominací (shortlistu). Byla to poměrně logická volba, neboť Agnieszka Holland je na mezinárodním poli zavedenou autorkou, kterou provází velmi solidní renomé. Šarlatán se zaměřil na ambivalentní postavu bylinkáře Jana Mikoláška, jehož život nebyl dostatečně zmapován. Podobně jako v případě Zátopka šlo nicméně o poměrně klasický biopic s historickými odbočkami do nacistické a komunistické éry, v níž se mezinárodní publikum nedokázalo příliš zorientovat.
Andrej Chalimon
Kolja | Biograf Jan Svěrák
Od roku 1929, kdy byly OSCAŘI udělováni poprvé, se podařilo cenu za nejlepší cizojazyčný film získat dvěma československým a jednomu českému filmu. V roce 1965 to byl Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klose. O dva roky později zvítězily Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a v roce 1996 Kolja Jana Svěráka.
Termín slavnostního ceremoniálu v pořadí 94. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd, známých pod označením OSCAR, je naplánován na 27. března 2022. Shortlist (užší nominace) pro Nejlepší zahraniční film bude zveřejněn 21. prosince 2021 a finální nominace (pětice titulů) budou oznámeny 8. února 2022.